sunnuntai 26. syyskuuta 2021

FC TPS U23-FC Åland: tupla ja kuitti

Bussipysäkillä käytiin keskustelua Teslan kiihtyvyydestä, ja Turun jokirannassa kansainväliset suumarkkinat köllötelivät lämpimässä auringossa, kun suuntasimme ruskan värittämälle Yläkentälle. Otteluvalinnasta napautetaan ensimmäinen kuitti jo kahvijonossa. Peli oli kuitenkin sen verran iso läntisen-Suomen kolmosen Turun lohkon nousukamppailussa, että taisteluparin kanssa lähdettiin hyvillä mielin retkelle ja ennen katsomon orsille nousemista asiaan kuuluvat Pokemonitkin ehdittiin nappaamaan.

Ruskaa ja futista

Peli lähtee vellomaan melko tasaisissa merkeissä. Virheitä vältellään puolin ja toisin, mikä osin hyydyttää pelin viihteellistä puolta. Silmään pistää myös vierasjoukkueen syömähampaan Rezgar Amanin peluuttaminen topparin paikalla. Vartin pelin jälkeen sattuu kummia. Ålandin Kingsley Ozgebe pamauttaa myöhässä ja voimalla TPS:n Severi Pöysää koiville. Pouria Notash laputtaa Ozgeben punaisella kortilla. Tuomio ei laskeudu Ozgebelle hyvin. Hänet joudutaan ensin hätistelemään pois tuomarin silmiltä ja sitten Notash käskyttää vielä järkkärin paikalle saattamaan suustaan yleisön kanssa kiinni jääneen Ozgeben pukukopin puolelle.

Näkymyseroja ja futista

Peli itsessään jatkuu aika tasaisissa merkeissä, vaikka TPS:n kertoimet varmasti ulosajon myötä laskivatkin. Varttisatasta viedään, kun pallo jää kulmapotkun jälkeen pyörimään FC Ålandin maalin eteen. Lopulta sinipaitojen puolustus tökkää sen Ali Yasinin jalkoihin ja TPS siirtyy ottelussa johtoon. Ennen taukokahveja Yasin ja Pöysä pelaavat Christian Linnalle puskutontin maalin eteen, mutta ylämittaiseksi kohoaa.

Ruuhkaa ja futista

Toisen puoliajan alkuun FC Åland tulee väkevästi ja marmorikuulaa pyöritellään parikin kertaa TPS:n maalin edessä, mutta kenttä ei kallistu oikeaan suuntaan. Lähemmäs pystyviivaa pääsee Yasin, joka Bamo Ahmadin tarjoilusta tärisyttää pallolla rimaa. Marginaalit pysyvät pitkään maalinmittaisina ja tunnelmaa kiehutellaan torikokouksen merkeissä ennen kuin Kabamba Kalabatama löytää Niklas Haritun FC Ålandin boksista. Harittu puristaa FC Ålandin kiripallon tyhjäksi ja peli on 0-2, kun viinipullon verran on kellossa.

Ilmalentoja ja futista

Kalabatama ehtii kertaalleen itsekin vielä lopun tiimellyksessä läpi, mutta Dan Sjöblom nappaa hienolla jalkatorjunnalla pitkän tikun. Lopussa FC Åland väläyttelee vielä yksilötaitoa ja kikkavalikoimaansa Yläkentän -yleisölle ennen kuin lähdemme taistelupari kanssa metsästämään Yangoa, jotta ehdimme kotiin puoliseitsemältä alkavaan futisrupeamaan. Pelin alussa saatu otteluvalinta -kuitti tuplataan muutaman voimasanan säestämänä katsomon puolelta vielä ennen kuin jätämme ruskassa paistattelevan Yläkentän päättämään läntisen kolmosen lohko B:n nousuajon kimurantiksi vetävän ottelun ja isännöimään sekä ritareiden että Turun kisaveikkojen kakkosjoukkueiden seuraavaa.

Pallo alas ja futista

Viini: värikäs, syksyinen

perjantai 24. syyskuuta 2021

Pallo-Iirot – ÅIFK: kanarialintujen satamanvaltaus

Olen jo luovuttamassa läntisen-Suomen kolmosdivarin täyden bingolapun suhteen, sillä ÅIFK -away vaikuttaa tekemättömältä paikalta. Heitto lasten kanssa tehtävästä Rauman retkestä uppoaa kuitenkin leivontaprojektia odottavassa illassa kuin voisulaan, joten lapset ja reput pakataan pikapikaa kasaan. Kotona vietettävä leffailta siirtyy sohvalta bussin penkeille ja kasitien nieleminen alkaa. Äijänsuon stadionin valot hohkavat kosteassa illassa kirkkaana. Sen verran Raumalla on mennyt puurot ja vellit sekaisin, että Pallo-Iirojen ja Rauman Lukon pelejä ajetaan vierekkäisillä areenoilla samaan aikaan, mikä syö pacmanin lailla osan futisyleisön potentiaalista.

Lähden ostamaan lippuja sekä yhdelle aikuiselle että neljä- ja kuusivuotiaille lapsille, kunnes tytär tiedottaa olevan jo seitsemän. Totta. Synttäreistäkin oli jo viikko, mutta onneksi portilla ollaan hyvällä huumorilla liikenteessä, ja petossyytteen sijaan hinta sovitaan kohdilleen. Olemme vielä matkalla katsomoon, kun vierasjoukkueen maalinedushässäkän päätteeksi Elias Untamala suhauttaa pallon Pallo-Iirojen verkkoon. Kanarialinnut ovat tulleet tekemään pelin raumalaisille vaikeaksi.

Pallo-Iirot pitivät palloa ja ÅIFK puolusti kärsivällisesti

Pallo-Iirot saavat minuutti minuutilta paremman otteen pelistä, mutta ÅIFK puolustaa sinnikkäästi ja kärsivällisesti. Vieraat pyrkivät myös pallon saadessaan pidempiin hallintajaksoihin ja tätä kautta he saavat vaikutettua pelin tempoon. Pallo-Iirojen lähentelyt ottelun viimeisen vartin aikana povaavat jo maalia, mutta Miika Kalliomäki ottaa tarvittavat kopit ja niinpä tauolle mennään vierasjohdossa.

Samalla, kun kahvia valutellaan pahvimukeihin ja irttaripusseja valitaan, myöskin sade yltyy. Onneksi Buena Vista -stadionin lippaa riittää ensimmäisille penkkiriveille asti, jotta homma ei ihan flunssan kalasteluksi mene.

Pallo-Iirot ovat pallossa toisen puoliajan alussakin, mutta rynnistyksen osalta peli ei jatku aivan samoissa merkeissä, mihin se ensimmäisen puoliajan lopussa jäi. ÅIFK vaikuttaa hetkellisesti olevansa tasoitusmaalilta turvassa, mutta se on lopulta vain silmänlumetta. Pallo-Iirojen vaihtoruletti osuu jälleen oikeaan pelimerkkiin. Kentälle toisen puoliajan alkupuolella tullut Jussi Aalto suojaa sivurajalta tulleen heiton siten, että lopulta jalka on auki ja pallo alakulmassa:  melkoinen tyhjästä loihdittu pelimiehen maali. Parin minuutin päästä ollaan samalla laidalla ja tällä kertaa Aalto päästää sivulta tulevan syötön puikoistaan niin ikään vaihdosta sisään tulleelle Topias Silvennoiselle. Silvennoisen kuti pölähtää suunnilleen sivuverkon samoille leveyspiireille samalla vauhdilla, mitä Aallon vastaava ja ykskaks Pallo-Iirot ovat kääntäneet pelin itselleen.

Pallo-Iirot iskivät voiton kantaan kiinni toisella puoliajalla

Viereisillä penkeillä Kun Fu Panda ja mäyräkoira Tiina ottavat matsia. Peli lämpenee hetkellisesti myös kentällä.

Viileässä illassa oli omat lämpimätkin hetkensä

Shokkihoidon jälkeen näyttää hetken siltä, että ÅIFK on tainnutettu eikä kanarialintujen siipi lähde enää oikein iskemään. Draaman kaari on sateisessa illassa kuitenkin ennalta-arvaamaton. Viinipullon verran on kellossa, kun Arman Palani unohtuu vapaaksi Pallo-Iirojen toppareiden väliin. Palani saa rauhassa kuoletella pallon ja pussittaa. Peli on tasan ja sikäli se ei enää toisinna joukkueiden edellistä Yläkentän -kohtaamista.

Sinikeltaklubin pitäessä vapaailtaa pari junnua saa toimitettua hetkellisesti huutosakin capojen virkaa. Nahkahanskojen läiske seuraa kimakkaa ”Paaaallo-Iiirot” -huutoja, mikä on hauska hetki futisillassa. Tosin kotijoukkueen osalta hauskuus lopulta siihen jääkin.

Tilailen jo taksia, koska lasten huulet hiukan sinertävät ja vartin kävely sateisessa illassa ei houkuta. Samaan aikaa ÅIFK saa paikan tynkää toisensa perään. Olemme juuri pääsemässä lipunmyyntikojun alle sadetta pitelemään, kun kentältä kuuluu tuulettelun ääniä. ÅIFK on nokittanut vaihdoilla Pallo-Iirojen vastaavat. Victor Djibalene pistää vuorostaan vieraat shokkijohtoon, kun varsinaista peliaikaa olisi pari hassua minuuttia jäljellä.

Loppuratkaisut aidan takaa

Kaiken lisäksi kanarialinnut pitävät pintansa loppuun asti ja pöllyttävät siten höyheniä raumalaisten nousutroolarin moottoriin. Samalla saamme muistutuksen, että yläloppusarja ei tule millekään joukkueelle olemaan mikään läpihuutojuttu, vaan tiukkoja matseja on luvassa kaikille kakkosdivarin kilpakosijoille.

Taksi laskeutuu hotellin eteen ja kuulemma kotonakin ovat leivokset nousseet hyvin.

Viini: vastalahja

torstai 23. syyskuuta 2021

FC Inter-AC Oulu: Interactionia

Turussa tuntui vellonneen jotenkin erikoinen futiksen suursäätila ennen runkosarjan viimeistä kotiottelua. Siksipä oli tervetullutta, että katse ja keskustelu saatiin kääntymään taas viheriön suuntaan, kun AC Oulu saapui vieraille Veritakselle. Viilenevä arki-ilta pääsi puremaan tavallista enemmän pääkatsomon tyhjiksi jääneisiin vihreisiin penkkeihin, joskin nelisensataa päätykatsomosta paikkansa ottanutta Futisapproa asettui vaa'an toiseen päähän.

Interactionia ja...

...Futisapproja

Rumpu ei vielä ensimmäisellä puoliajalla pauku, mutta torstai-illan erikoisena katsomosta alkaa kuulua hyvin ilmaa repivää espanjankielistä kannustus- ja solvaushuutoa. Peli itsessään lähtee aika tasaisissa merkeissä liikenteeseen, mutta kenties juuri vieraskielinen manaus iskee oululaisten ytimiin, sillä kahdenkymmenen minuutin pelin jälkeen AC Oulun veskari Yann-Alexandre Fillion luovuttaa pallon kuin noiduttuna Petteri Forsellille, joka napauttaa pallon maaliin. Tärinä ei ota ihan heti loppuakseen, vaan muutaman minuutin päästä Timo Furuholm ryövää pallon pelin rakentelua suunnittelevalta oululaispuolustukselta. Furuholm siirtää lahjan Forsellille, joka kääntää paketin vielä kertaalleen viime aikoina varsinaiseksi maalitykiksi yltyneelle Matias Ojalalle. Ojala saa etsiä pallolle sopivan päätepisteen tyhjänä ammottavasta maalista.

Interactionia tarjotaan vielä kotiyleisölle ensimmäisen puoliajan lopussa. Benjamin Källman ja Furuholm lähestyvät yksissä tuumiin AC Oulun maalia. Oulun pakiston välintulo jää kevyeksi ja pallo pukataan Aleksi Paanaselle. Paananen palauttaa sen vielä kertaalleen Furuholmille, jonka kuti pudottaa loputkin ovet ja ikkunat. Erotuomari Mattias Gestranius puhaltaa pilliin ja koittaa hetkellinen hämmennys siitä, että pitääkö maali vai tuleeko sittenkin sakkokierroksia. Gestranius on kuitenkin päättänyt vapauttaa pelaajat ylimääräiseltä puolenkentän pyörähdykseltä. Maali pitää ja puoliajan kahvit valutetaan kotijoukkueen johtaessa melko turvallisenoloisessa 3-0 -johdossa.

Oulu saa toisen puoliaja alkuun vahvan hallintajakson, jonka Inter kuitenkin hyydyttää kärsivällisesti. Tuntia tikittää, kun Forsellin lisäksi Källman ilmoittautuu myös ”kenties liian hyviä Veikkausliigaan” -koplaan katkaisemalla omalla kenttäpuoliskolla vierasjoukkueen syötöm ja rynnimällä kuin punttikuurilla käynyt Maradona kohti Oululaisten maalia. Källmanilta ei saada potkittua jalkoja alta eikä revittyä paitaa päältä. Lopulta Källman kääntää pallon kasuaalisti vasurilleen ja sijoittaa pallon Fillionin ulottumattomiin. Rumpu paukkuu taas, AC Oulu on lyöty ja keltapaitojen puolen tusinaa vieraskannattajaa on hiljennetty.

4-0 ja kansi padan päälle

4-0 maalin jälkeen oululaiset koittavat piiskata henkeä vielä otteisiinsa. Inter käy vielä muutamaan otteeseen koputtelemassa vierasjoukkueen ovia ja ylärimaakin. Peli liukuu kuitenkin päätökseensä asti tunnin kohdalla leimatuilla lukemilla. Kotijoukkueen kannattajat puhaltelevat käsiinsä sekä koleasti ilmasta että varmistuneesta yläloppusarjapaikasta johtuen.

Mitalin kiilto silmissä yläloppusarjaan

Viini: noidan padasta

torstai 16. syyskuuta 2021

FC Inter 2 – ToVe: vihersi

Kupittaa 2:lla täytettiin läntisen Suomen kolmosdivarin tauon jättämää tyhjiötä, kun FC Inter 2 ja ToVe ottivat ensi askeleet alaloppusarjassa. Aurinko tuijotti Kupittaan Cittarin yltä ja parkkipaikat olivat täynnä, koska vieressä köllöttelevällä Veritaksella FC TPS ja Gnistan kävivät omaa divarimittelöään. Kupittaa 2:sen rauta-aitojen takana oli yllättävänkin paljon porukkaa eli kolmosdivarifutista oli ainakin Turussa kaipailtu.

Ottelun lähtökohdat olivat kiinnostavat. Inter jäi lopulta yhden voiton päähän yläloppusarjapaikasta, kun taas ToVen jatkosarjapaikka oli näkynyt kaukoputken päässä jo pidemmän aikaa ja porilaisten unia häiritsee edelleen putoamispeikko. Viimeisenä alasarjaan jääneenä joukkueena Interin täytyy vielä punnertaa motivaatiotasot sille asteelle, ettei se joudu loppukierroksilla pelaamaan veitsi kurkulla shokkiputoamista vastaan ja toki samaan aikaan nuorehko joukkue saa tärkeitä miesten pelejä alleen tulevia haasteita silmällä pitäen. Joukkueet olivat Turussa jo kertaalleen pelanneet aiemminkin ja tuolloin ToVe voitti ottelun 0-2. Näin ollen, Toejoen vihreillä on myös ollut merkittävä osa Interin tähänastisen kauden tarinassa.

Inter on odotetusti ottelun alussa enemmän pallossa. ToVe vetäytyy omalle kenttäpuoliskolleen ja vie siten sekä Interiltä hyökkäyspäässä tilan että rauhoittaa pelin tempoa itselleen sopivammaksi. ToVe kalastelee lisäksi aktiivisesti hyökkäyspään vapareita ja tässä myös onnistuu. Etenkin ToVen hyökkäyksessä Sami Rantala vaikuttaa olevan Turun illassa melkoinen velikulta ja hän ui aktiivisesti Interin puolustuksen ihon alle.

Porilaista juonikkutta I

Porilaista juonikkuutta II

Ottelun edetessä Inter pääsee lähemmäs ja lähemmäs ToVen maalia, mutta ToVe iskee ensin. Rantala on se, joka hankkii sivuvaparin Interin rangaistusalueen kulmalta. Tuomas Kallioinen on se, joka tökkää vaparin jälkimainingeissa pallon ohi Linus Virkin. Inter ei jää kuitenkaan tuleen makaamaan. Maalia seuranneessa hyökkäyksessä Jasper Yrjas ja Jarkko Kokkala puhkovat ToVen puolustuksen, ja viimeinen syöttö löytää takatolpalle, josta Kristian Palanen pommittaa pallon maalin kattoon. Hetken päästä tässä ToVen puolustus pistää omassa boksissa käsipalloksi ja Einari Sario pistää tilanteen pilkuksi. Kokkala tempaisee rankkarin korkealle ja kovaa. Inter siirtyy ensimmäisen puoliajan päättäneen tilanteen jälkeen 1-2 -johtoon.

Videolla Kokkala pussittaa rankkarin:

Interin ja ToVen pelaajien valuessa takaisin kentälle vietetään Veritaksella taukoa. Veritaksen yläorren täyttyessä voidaankin hetkellisesti laskea ottelun katsojamäärä sadoissa. ToVe saa pari erikoistilannetta toisen puoliajan alkuun ennen kuin Inter on taas enemmän pallossa. Interin näkökulmasta ToVe pystyy edelleen liiaksi määrittämään ottelun tempon. Lisäksi toinen puoliaika on melko rikkonainen.

ToVe imi aktiivisesti tilan Interiltä

Tunnin pelin jälkeen ToVen Aleksi Joensuu unohtuu Interin linjan taakse ja sivustalta heitetään sopiva pallo Joensuun jalkoihin. Joensuu kaataa keilat vasemmasta alakulmasta ja ToVe punnertaa pelin tasoihin. Peli jatkuu hiukan sekavissa merkeissä ja lappua nousee tuon tuosta. Inter on enemmän kärsivänä osapuolena. Sinimustat saavat palloa ToVen boksin tuntumaan, mutta porilaiset ovat kaikkinensa ovelalla päällä ja tukkivat viimeiset linjat. Inter käyttää viimeisenä korttinaan väkivahvaa Leutrim Gerxhalijaa kärjessä, mutta potentiaalinsa paremmin maksimoinut ToVe kestää lopun rynnistelyt.

Sarion päättäessä ottelun porilaiset juhlivat tasapeliä kuin voittoa ja Interistä useampi hautaa kasvojaan paidan helmoihin. Se summaa hyvin ottelun jälkeiset tunnelmat kahdesta eri suunnasta. Mölinä Veritaksella jatkuu vielä vartin verran.

Viini: paperipussista porilaista

lauantai 11. syyskuuta 2021

FC Inter-HJK: vain vähän tai ei ollenkaan jossiteltavaa

FC Interin syyskuun ensimmäinen kotipeli Veritaksella otti ekstranostalgiaa alleen, kun José Riveiro odotetusti ilmoitti kuluvan kauden olevan hänen viimeisensä Turun sinimustalla puolella. Kohtalon oikusta Interillä oli vastassa juuri HJK, jonka palkkalistoilta Riveiro oli muutama vuosi takaperin Turkuun jigitelty. Ottelun juhlavuutta lisäsi entisestään se, että Veritaksen terassin aidoille oli viritelty Interin lippuja ja lehtereille asti ounailtiin kauden ennätysyleisöä ja tämä aavistus piti lopulta myös kutinsa.

Kapteenit tekemässä, mitä kapteenit tekevät

Tunnelma Veritaksella on likipitäen kauden parasta. HJK ei kuitenkaan tullut Turkuun tunnelmoimaan, vaan stadilaisten tarkoitus oli latoa palloa maalin voittoon oikeuttavan määrän verran. HJK omii alussa pallon ja Inter liikkuu sen perässä. Peliä on käyty reilu viitisen minuuttia, kun Inter menettää pallon keskikentällä ja sen jälkeen tulee kiire. Filip Valencic saa pallon toppareiden väliin ja ohittaa Henrik Moisanderin, mutta ajautuu sen verran pieneen kulmaan, että lähtee pudottamaan palloa Roope Riskille. Riskin kuti tulpataan vielä kokoonpanoon palanneen Arttu Hoskosen toimesta, mutta sekä paluupallon osoitteesta että sitä seuranneesta Lucas Lingmanin tolpan kautta maaliin kiertävästä sutaisusta Klubi ottaa kaksi peräkkäistä osumaa bingo -riviinsä ja siirtyy ottelussa johtoon.

Inter saa maalin jälkeen hiljalleen kynttilänsä palamaan ja palloa jalkoihinsa. Timo Furuholm ehtii muistuttaa Valencicia yhteisistä vuosista ennen kuin reilu parinkymmenen minuutin pelin jälkeen Petteri Forsell saa tonttinsa hyvin illassa täyttäneeltä Anthony Annanilta pallon pariin kymmeneen metriin ja läväyttää sädetikkuja pöytään. Peli on tasan. HJK avaa heti maalin jälkeen porstuan oven ja tuuletusikkunat. Sinimustat kynttilät lähtevät lepattamaan HJK:n viedessä päättäväisesti pelin takaisin Interin päätyyn.

Martti ja Matti tekemässä, mitä Martti ja Matti tekevät

Varttisatasta tikittää, kun HJK repii muutamalla hyvällä syötöllä Interin pakan levälleen ja David Browne pääsee sihtaamaan ladon seinään. Moisander saa näppejään vielä väliin, mutta pallon mentävää tonttia ja palloa liikuttavaa liike-energiaa on sen verran, että HJK:n maalia ei estä mikään. Kelloon käännetään kymppi lisää, kun HJK saa jekutettua Interin puolustuksen väärille jalansijoille. Läpi on Jair, joka kopauttaa illan epäonnisimman miehen eli Moisanderin Henkan jalkojen kautta pallon kolmannen kerran Interin maaliin. Sen ihmeempiä ei ensimmäiseen puoliaikaan enää mahdu.

Inter muuttaa hieman ryhmitelmäänsä toiselle puoliajalla ja siirtyy kahden topparin linjaan. Interin peliin tulee lisää pitoa ja tuttuja elementtejä. Muun muassa Benjamin Källmanille alkaa löytyä rynnistyskaistaa ja HJK:n ensimmäisen puoliajan täysituuletuksen jälkeen tikkuja raavitaan jälleen. Toki HJK käy myös muutaman kerran hyvillä paikoilla, mutta nyt kentän kaltevuus ja tolppien kaaret eivät ole Klubille optimoituja.

Kannattajat tekemässä, mitä kannattajat tekevät

Kentälle energisesti sisään tullut Taiki Kagayama pääsee kokeilemaan kertaalleen, Alejandro Sainz pääsee kokeilemaan kertaalleen ja lopulta aivan lopussa F&F -akseli pääsee kokeilemaan kertaalleen, mutta mahdolliset rääppijäiset siirtyvät kuun loppupuolelle Helsinkiin pidettäväksi. Tunnelmallinen kauden ennätysyleisön tahdittama futisilta jättää lopulta aika vähän jossiteltavaa ja jotenkin tämänkertainen kotitappio putoaa tavallista pehmeämmin koloonsa sekä futiksen että elämän kiertokulussa.

Viini: viisasten juoma

sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Huuhkajat-Kazakstan: väistäkää-ä-ää-ä-ää pulkka tulee jo

Turusta itäänpäin lähtevässä junassa näkyy ensimmäiset sinivalkoiset huivit. Riven huuhkajat eivät olleet mitkään yhden karsintojen tai kisojen ihme, vaan tässä ollaan luomassa jotain pysyvämpää. Sikäli Korona sotki edelleen kuvioita, että liput piti hankkia kahteen kertaan, jos MM-karsinta junasta mieli varata paikkansa.

Stadikka pakkautumisvaiheessa
Aurinko lämmitti mukavasti, kun kiersimme stadionia taisteluparin kanssa. Aika tarkkaan puolitoista kierrosta se otti ennen kuin bongasin oikean portin, mutta onneksi se imaisi pitkähkönä kiemurtelevan käärmeen sisäänsä nopeasti. Kipusimme omille paikoillemme juuri, kun Kazakstanin kansallislaulu helähti eetteriin. Paikkojen suhteen olimme sikälikin onnekkaita, että pääsimme Pohjoiskaarteen -jengin kupeeseen, mikä osaltaan takasi hyvän tunnelman ottelun ajaksi.

Pohjoiskaarre valmiina

Lukas Hradecký kiittelee Pohjoiskaarretta chäntistä, joka suorasanaisesti kuvaa sitä toimintaa, mitä Luke kannattajajoukon näkökulmasta stadikalla toimittaa. Tämä on yksi osoitus lisää siitä, miten huuhkajat ja sen kannattajat ovat symbioottisesti rakentaneet kulttuuria, jonka päältä suomalainen maajoukkuetason jalkapallo on ponnistanut ennen näkemättömiin korkeuksiin.

Suomi hallitsee peliä ensin. Sitten Kazakstan hallitsee ja sitten taas Suomi. Viereemme istahtaa vähän vilkkaammanoloinen herrasmies, joka kertoo viimeisen Helsingin reissunsa päätyneen yöuniin Aleksis Kiven -patsaan kupeessa olleeseen pusikkoon. Kazakstan vaikuttaa sitkeältä joukkueelta, joka osaa myös hyökätä ja hakeutua sekä kotijoukkueen että tuomariston ihon alle. Siksi sydän väliin tykyttää, kun Kazakstan etsiytyy laukaisupaikkoihin Suomen rangaistusalueen ulkopuolelle. Kazakstanin ja Ukrainan pelit oli pikaskannattu kahdesta kulmasta: sekä Suomen kannalta hyvistä tuloksista että Kazakstanin potentiaalisesta vaarallisuudesta. Kazakstan leimaa heti alussa jälkimmäistä.

Kazakstan oli sisukas ja sai otettua omat hallintajaksonsa

-Olin Myyrmäessä katsomassa peliä, ja yhtäkkiä mun ympärillä oli poliiseja ja järkkäreitä. Ne väitti, että olen polttanut bajamajan.

Klassikkokamaa. Taistelupari nukahtaa tapansa mukaan ensimmäisen puoliajan toisella puoliskolla päivätorkuille. Herrasmies ehtii juuri kehaisemaan Onni Valakaria, kun tämä peippailee oikealta laidalta kohti Igor Shatskiyn maalia, mutta painimaan koipia on liian tiheään boksissa, jotta tuulettelemaan päästäisiin vielä.

Herrasmies hakee kahvin ja alkoholittoman oluen. Hän kertoo zoomailleensa, että stadionin ulkopuolella olevien aitojen yli pomppimalla pääsisi kannattajakatsomoon. Totean että stadionin sisäpuolella ei näyttäisi olevan aitoja ollenkaan, joten käynti kannattajakatsomoon saattaisi onnistua ilman aitajuoksuakin.

Puoliaika koittaa. Luen vaimolta tulleen viestin, jossa kerrotaan taksin hotellille maksaneen 43€, kun mennessä kellotimme samasta matkasta 10,90€. Herrasmies toteaa lähtevänsä aitahommiin. Peli on ollut odotetun vaikea, mutta Riven aikana on helppo luottaa siihen, että ottelusta kairataan voitto vielä.

Teemu Pukki oli koko pelin ajan aktiivinen
Toinen puoliaika lähtee sähäkästi liikenteeseen ja Suomi pääsee hyville paikoille. Taistelupari heräilee torkuiltaan ennen kuin Valakari ja Teemu Pukki käyvät kutittelemassa Shatskiyn maalilla. Lopulta Jere Uronen lähettää karamellin Kazakstanin puolustuksen keskelle ja Joel Pohjanpalo suihkii hattaraa koko suomalaisen jalkapalloyleisön unelmiin puskemalla pallon vastustamattomasti maaliin.

Kansallisaarre suojeltavana

Taistelupari bongaa pohjoiskaarteesta paidattoman sällin ja huuhkajat alleviivaavat entisestään eroa siihen, mitä suomalainen maajoukkuefutis oli ennen ja mitä se on nyt: pelin ilme ei välttämättä ole ollut mitään totaalidominointia, mutta tulos haetaan kyynisesti. Siksi Kazakstanin loppuviritelmä ei herätä sen kummempaa huolta, sillä siinä skenaariossa, jossa keltapaidat punnertaisivat tasoihin, Suomi penkittäisi toisen maalin.

Rive hoitaa

Suomi voittaa. Vakiosta napsahtaa 13 oikein haravaan (tosin hajoitus ei osu). Luke lainaa megafonia, kun huuhkajat ja kannattajat suorittavat totutut voiton jälkeiset rituaalinsa. Aurinko ja huuhkajat lämmittävät sydänalaa, kun lampsimme Pohjoiselle Stadionintielle.

Viini: Riven perusvalikoimasta

keskiviikko 1. syyskuuta 2021

FC Inter 2-TPK: tasatappio

Aurinko oli palannut Kupittaalle ja kenties sateisen elokuun jälkeen olisi lupa odottaa vielä inkkarikesää. FC Inter 2 ja TPK päättivät osaltaan läntisen Suomen kolmosen B lohkon alkusarjaa. Molemmat joukkueet tarvitsivat kipeästi täyttä pinnapottia, mikäli mielivät jatkaa vielä ylempään loppusarjaan.

Sinänsä hyvä ettei buffettia ollut, joten ei tarvinnut käydä Jaakobin painia kahvin ja unenlaadun kanssa. Kello oli kuitenkin yli-ikämiehen ikään ehtineelle reippaasti myöhäisillan puolella. Pelin merkitys kuului heti ottelun alusta. Tekonurmelle ei tänä iltana ollut tultu ilottelemaan, vaan hammasta purtiin molemmissa leireissä.

TPK:n puolustuspeli oli hyvin organisoitua

Molemmat joukkueet pelasivat pitkälti maata pitkin. Inter oli pykälän verran enemmän pallossa, mutta TPK puolusti hyvin, joten hyvät maalipaikat merkattiin heti kortilla hankittaviksi. Puolisen tuntia se ottaa ennen kuin Interin Jarkko Kokkala on maalin edessä tavoittelemassa Yeesser Barbatan matalaa keskitystä. Kokkala on kuitenkin sen verran TPK:n puolustuksen puolinelsonissa, että pitkin ottelua tärkeitä torjuntoja ottanut Veli-Heikki Maunila saa kellahdettua pallon eteen.

Inter saa tuotua ensimmäisen puoliajan loppua kohti palloa paremmin syvyyteen ja se natisuttaa TPK:n puolustuksen ladon ovea. Kokkala on kolkuttelemassa uudemman kerran lautoja, kun hyvin pelatun kulmakuvion päätteeksi pallo laskeutuu rangaistusalueen kulmille, josta Kokkala virittelee volleytä, mutta Maunila pitää haat säpissä.

Jarkko Kokkala virittelemässä volleytään

TPK pitää kauhun tasapainoa yllä seuraavassa hyökkäyksessä. Kari-Pekka Koivunen jää merkkaamatta Interin puolustuksen keskellä. Koivulan kuti pomppaa ylärimasta takarautoihin.

Lopulta Inter löytää nipustaan oikein avaimen. Pallon kanssa läpi pelin hyvin toimeen tullut Anton Vyyryläinen kaivaa pallon oikealla laidalla ja kääntää sen keskelle, josta Kokkala on vallannut pitojen parhaan pöytäpaikan ja Kokkala sijoittaa pallon tarkasti maaliin.

TPK pääsee nostattamaan kotiyleisön karvat pystyyn pahemman kerran juuri, kun homma on menossa tauolle. Zachary Lee Sherman saa pitkän pallon laidalleen, jossa kaistaa on. Shermanin keskitys putoaa Andre Zayan juoksulinjalle, joka ohjaa pallon suoraan ilmasta maaliin. Tuomari päättää pelin tähän ja kotijoukkueelle jää varmasti hiukan pöhkö olo.

TPK valmistautumassa toiseen puoliakaan

Toisen puoliajan alkupuolella Interin puolustus hukkaa pallon. Tällä kertaa vieraiden kummitusjuna kuitenkin vain säikäyttää, sillä Linus Virkki venyttää tärkeän torjunnan. Kirjoittajan muistiinpanojen mukaan kudin ampujan selässä on sellainen numero, jota ei kokoonpanossa edes ole, joten vahva arvaus menee Zayan suuntaan ja aika optikolle laitetaan vakavaan harkintaan.

TPK:n puolustaessa tiiviisti Interin peli menee hiukan puskemiseksi ja fiilikset turhautuneen puolelle. TPK ruokkii tätä tunnetta hakemalla muutaman kerran pelin fyysiseen puoleen lätkätyyppistä lähestymistapaa. Pelin pirta sopii TPK:lle hyvin ja seuraavana vieteriukkona esiin pomppaa Joona Forsström, joka pääsee puolittain läpi, mutta tikka lentää vielä taulun yli. Tästä menee enää tovi, kun vaarattoman näköinen vääntö kääntyy juoksuksi Interin maalia kohti. Myös mysteerimieheksi jäävän pelaajan ulkoteräsyöttö päätyy takatolpalle Bujar Ahmetille, joka pistää kerholaisten legendaarisen nousujunan taas raiteilleen.

Inter reagoi tappioasemaan kahdella vaihdolla ja erityisesti Aron Valavaara tuo loppuhetkille kaivattua lisävauhtia Interin hyökkäyksiin. Ottelun odottaessa jo loppuaan loihtii Interin Vyyryläinen pelin tasoihin kulmahässäkän päätteeksi. Inter saa maalista hengen päälle ja alkaa armoton ravi kelloa vastaan. Valavaara saa aivan ottelun lopussa naputeltua pallon TPK:n puolustuslinjasta mukaansa ja pääsee koettelemaan Maunilaa. Maunila ryntää kaventamaan vaikeassa asennossa olevan Valavaaran maalintekosektoria ja laskee sormensa futissanakirjan kohtaan gamesaver.

Sateenkaaren päässä on Kupittaan juna-asema. Pisteet tasattiin.

Inter nousee tasapelillä yläloppusarjapaikalle, mutta lauantaina ei kruunalla tai klaavalla tule voittoa, vaan kolikon pitää jäädä pystyasentoon. TPK varmistaa joka kausittaisen nousunsa sitten kabineteissa.

Viini: rähinäviini