sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Akaa Futsal-Mad Max: Etelä-Pirkanmaan derby

Mökkitien päästä aukeaa näkymä Akaa Areenaan. Kirpsakasta säästä huolimatta grilliä viritellään areenan eteen. Parkkipaikan ruuduilla on täytettä jo hyvissä ajoin. Noin tunnin kuluttua potkaistaan käyntiin Futsal -liigassa Etelä-Pirkanmaan derby voittoputkessa olevien Akaa Futsalin ja Mad Maxin välillä. Me olemme paikalla Akaa Futsalin Juha Vedenpään kutsumana.

Akaa Areenan aulassa näkyy ensimmäiset Akaan siniset puvuntakit. Nousemme ylemmälle katsomotasanteelle, jossa on buffettia, matsiveikkausta ja kuuluttajaa mukaillen enemmän ja vähemmän legendaaristen Akaa Futsalin pelaajien pelipaitoja myynnissä. Ravintola Leskirouvan pisteeltä saa urheilujuomaa aikuiseen makuun ja periaatteessa koko ottelunkin pystyisi niin halutessaan seuraamaan tuopin takaa.

Etelä-Pirkanmaan derbyn ensi askeleet

Matsiruokana on lasagnea, joka saisi Emilia-Romagnan maakunnassakin suupielet onnelliseen hymyyn. Akaa Futsalin kannattajaosasto Alue 5 virittelee rumpujaan ja liehuttelee testimielessä lippujaan. ”Ainakaan meidän veskareista tämä ei jää kiinni” kuuluu takaamme, kun Akaa Futsalin pelaajat paiskovat lämmittelykuteja Kasper Kangasta ja Elias Tauraa kohti, joskin Kangas joutuu pariinkiin otteeseen pyytämään kuteihin laatua, koska niitä paukkuu verrattain paljon maalin ohi. Mad Maxin stafissa on ainakin säätäjää, pää-säätäjää ja joo-joo -säätäjää.

Alue 5 valmistautumassa otteluun
Pääsäätäjän teesit

Sekä perus- että VIP -katsomo täyttyvät hyvään tahtiin ja myöhemmin selviää, että katsojia on runkosarjaotteluun ennätysmäärä eli 419 kappaletta. Ennen kuin peli saadaan käyntiin palkitaan vielä ottelun erotuomari Arttu Kyynäräinen 200 tuomitun liigaottelun johdosta. Lisäksi Henrique ”Bob” Italo saa omat palkintonsa sekä viime kauden tähdistöön pääsystä että pudotuspelien pistepörssin voitosta ja kultaisen ansiomerkin saa vielä Akaa Futsalin presidentti Tero Kivistö työstään futsalin eteen.

Peli lähtee Akaa Futsalin tahdittamana liikkeelle. Ensimmäisen kudin kohti Mad Maxin Jan Holmin maalia tällää Holmin pelipaikkakollega Kangas. Akaa Futsal saa muutamia muitakin hyviä tilanteita aikaiseksi ennen kuin jo puolentoista minuutin pelin jälkeen Tero Intala käyttää rajapotkusta palloa Italolla, joka palauttaa sen Mad Maxin muodon sisään juoksevalla Intalalla. Intala sivaltaa pallon vasempaan alakulmaan: 1-0

Seuraavaa maalia ei tarvitse odottaa pitkään. Roolit hieman vaihtuvat, kun Intala pistää pallon kulmapotkusta vuorostaan Mad Maxin muodon sisään hiipivälle Italolle, joka löytää ohjaukselleen niin ikään väylän vasemmasta kulmasta: 2-0. Liekö Akaa Futsalin vahvasta alusta tai jostain muusta seikasta johtuvaa, mutta Mad Max on derbyssä kaikin puolin pulassa. Valkeakoskelaisvierailla on vaikeuksia päästä Akaa Futsalin prässin alta pois. Sen syötöt ja laukaukset karkailevat, ja riketili täyttyy nopeaan ahtiin. Samaan aikaan Akaa Futsal sahaa toistuvasti tiensä hyville maalipaikoille. Akaa Futsal herkuttelee upeilla kuvioilla 3-0 ja 4-0 maalit. Maalit merkataan Pedrolle ja Juhana Jyrkiäiselle. Ämyreistä raikaa Bella Ciao ja herkuttelun puolelle menee, vaikka Mad Maxin Jan Holm ehtii derbyn sivumausteena torjumaan kaksi rangaistuslaukaustakin.

Akaa Futsalin herkuttelua

Derbyssä lähes täysi tupa (Hongan kannattajat: älkää innostuko liikaa)

Herkuttelu jatkuu puoliajalla suklaakakun, kahvin ja hyvällä maulla valittujen karamellien merkeissä. Akaan ja Valkeakosken paikallisosuuspankit ampuvat oman rankkarikisansa. Jatkolaukauksille mennään, joissa Valkeakosken junnuosaston ”Mauno” hoitaa pankkien välisen skaban naapurikaupunkiin. (*toim.huom - kahvijonossa havaintokyky on hetkeksi herpaantunut ja Akaa vei myös tämän skaban itselleen)

Puoliajan derbyn vei Valkeakoski

Toisella jaksolla Akaa Futsal vetäytyy enemmän puolustusasemiin, mikä ainakin näennäisesti päästä Mad Maxin paremmin mukaan peliin. Mad Max saa maalipaikkoja, mutta Kasper Kangas osoittautuu sille ohittamattomaksi esteeksi. ”Imuri!” huudahdetaan Alue 5:sen katsomonosasta. Muutoin futsal-kansa käyttää melko säästeliäästi äänijänteitään. Kenties ottelun Daavid-Goljat -asetelma on vain niin selkeä, ettei se vaadi sen suurempia kannanottoja

Puolisen tuntia on pelattu, kun Akaa Futsalin Pedro kuskaa, kuskaa ja kuskaa palloa. Kuskausvuoron päätteeksi Pedro uittaa pallon Holmin jaloista katiskaan: 5-0. Mad Max vastaa ottamalla lentävän veskarin sisään. Akaa Futsalin Justus Kunnas hukkaa hetkeksi kenkänsä. Kasper Kangas hieroo derbyä Mad Maxin turkkiin napauttamalla pallon kertaalleen tyhjiin: 6-0 ja pingistermein lumierä. Niihin lukemiin, vaikkakaan ei juuri sillä kellonlyömällä ottelu päättyy.

Legendaarista kaupan

Pelaajat käyvät tervehtimässä tuttujaan katsomossa. Alue 5 liehuttelee lippujaan kentällä. Kelpo ottelun pelannut, mutta silminnähden turhautunut Holm ehtii vielä toteamaan katsomossa, että nyt on aika lähteä koppiin joukkueen kanssa häpeämään eikä vasta-argumenteille jätetä tilaa. Meitä Akaa kohteli hyvin

Viini: Leskirouvan hyllystä hillityn hymyilevä ja hennosti kupliva

PS: Kirjoittajan kovakantisiin tuotoksiin voit tutustua alla olevista linkeistä:

Kirjat löytyvät todennäköisesti myös lähikirjastostasi!

lauantai 21. lokakuuta 2023

FC Honka-FC Inter Turku: pehmeää lautaa

Espoossa pyörittiin pakkasrajalla, kun FC Honka ja FC Inter Turku kiristelivät mestaruussarjan viimeisiä solmuja. Turusta lähtee mukavankokoinen lössi vieraspeliin, vaikka ottelun panokset ovat vähän niin ja näin. Interin Jarkko Wiss pelasi pitkää peliä ja kierrätti reippaalla otteella Interin kokoonpanoa. FC Hongan Vesa Vasara pisti parasta päälleen ja ykköskokoonpanoa kentälle.

Lupaus seikkailusta

Inter haastaa Honkaa hyvin ottelun alussa ja hyökkäysvaunuja vedetään vuoroin molemmille maaleille. Espoon reissuilla tirehtööri tuppaa olemaan joku muu kuin kenttäpelaajat eikä asia poikkea tälläkään kertaa. Peiman Simani arpoo Interin Matias Ojalalle punaisen kortin tilanteessa, jossa Hongan Aldyar Hernandez syöksyy holtittomasti blokkaamaan Ojalan syöttöä ja Ojalan jalka laskeutuu Hernandezin nilkan päälle, kun kymmenisen minuuttia on pelattu. Tapaus piirtää ruksin erikoiseen sarjaan, jossa Interiä on neljään Espoossa pelattuun edelliseen matsiin laputettu punaisella kolme kertaa, joista ainakin kaksi jää hyvin kyseenalaisten kategoriaan. Palautusoikeutta ei matseille kuitenkaan liene tarjolla, joten loppuun asti kärvistellään.

Inter pysyy edelleen roikkumaan Hongan peesissä, vaikka Matias Riikosen urakka silminnähden lähteekin kasvamaan. Honka  saa lopulta puskettua pelin riittävän lähelle Riikosen maalia ja Roman Eremenko puskee Hongan paitsiolta haiskahtavan tilanteen päätteeksi 1-0 johtoon. Peliä on pelattu viinin ravintola-annoksen verran.

Hongan johdossa mennään tauolle. Seuraavat ottelutapahtuman pehmeät laudat löytyvät turvallisuusjärjestelyistä ja joku paikallinen larppiosasto käy varkaisilla Interin kannattajapäädyssä. Reitti hulinoijille on mallia vapaa eikä tapahtumajärjestäjän karpaaseja näy mailla saati halmeilla. Hetken aikaa kaikkialla stadionin rakenteissa kuhisee kuin termiittien pesässä konsanaan eikä tilanteessa ole minkäänlaista kontrollia valvovan tason taholta. Kokemus on melko monen ottelun historialla negatiivisesti ensimmäinen laatuaan. Ottelun rennon letkeä tunnelma muuttuu hyvin kireäksi.

Toinen jakso poljetaan käyntiin. Hongan pelaajisto vilkuilee Interin päätyyn, koska tauon virittämät viulunkielet ovat vielä hyvin kireitä. Tasasoudulla jatketaan, poliiseja pöllähtää paikalle ja sanansäilää lentää.

Inter ottaa lisää horisontaalista vipua kentälle, mutta armeliaasti ylivoimalle päästetyn Hongan Nasiru Banahenen sijoitukseen ei Riikonen aivan riittävän isolla kämmenellä yllä: 2-0 ja kellossa pisaran vajaan viinipullon verran.

Espoossa yksi linja piti

Honka tekee vielä kolmannen maalin, kun Hongan Edmund Arko-Mensah karkaa Roman Eremenkon syötöstä maalintekoon ja sijoittaa pallon etukulmaan. Tätä ennen Honka ehti hassutella ja hassata pari aika maukasta maalipaikkaa. Peli päättyy 3-0 ja se tarkoittaa, että Espoossa pelataan samojen joukkueiden toimesta jälleen keskiviikkona.

Loppumuodostelma

Kehäkakkosen jäädessä taakse Taisteluparia puhuttavat ja naurattavat ennen kaikkea Hongan tuhat käsivirhettä ja jatkuvasti kentällä pötköttelleet pelaajat. Toivotaan että keskiviikon jälkeen puhututtavat enemmän pelilliset seikat kuin tuomarityöskentely tai ottelun muut järjestelyt vai pitääkö keskiviikkona suojata pakarat ns. pistelyltä ja siihen liittyvältä pistelaskulta?

Viini: pillimehua Roomasta

lauantai 14. lokakuuta 2023

TPK-Akaa Futsal: putki päällä

Reijo Pihl Nappula Cupin melske laskeutuu Yläkentältä Samppalinnan suuntaan. Taistelupari ja Reissuprinsessa muistavat viime sesongilta ison vaahteran, joka onkin vaikuttavassa ja kirkkaan keltaisessa ruskassa Samppalinnan koulun pihalla. Tuuliviirilleen suuntaa etsivä blogi rantautuu TPK:n ja Akaa Futsalin liigamatsiin hyvillä mielin.

Lapset pääsevät tervehtimällä sisään ja kirjoittaja käyttää pankkikorttiaan maksupäätteessä. Estradille saapuvat joukkueet olivat nelikentän eri kulmissa, sillä kotijoukkueella oli sarjassa toistaiseksi pelkkiä tahmeita tappioita ja vierasjoukkue saapui Turkuun orastavassa voittoputkessa. Vierasjoukkueen menoa oli saapunut seuraamaan myös mukavankokoinen huutosakki rumpuineen. ”Insomnia” ehtii pyörähtämään kaiuttimista ennen kuin Antti Kinnusta juhlitaan futsalin Respect -palkinnolla ja sitten peli poljetaan käyntiin.

Futsal -respectiä jakoon ja peli käyntiin

Ottelun alku aaltoilee parketin molempiin päihin. Lajinsa tunteva akaalaisyleisö paukuttaa käsillään ja rummullaan tahtia aina valkopaitojen saadessa pidempiä hallintajaksoja. Vauhtia piisaa ja hiljalleen ottelun suunta muuttuu enemmän siihen, että Akaa Futsal on enemmän pallossa ja TPK iskee terävästi vastaan. Molemmat veskat saavat venytellä raajojaan laukausten eteen. Sinänsä ottelun alkuminuuteissa mikään ei vielä piirrä syy-seuraussuhdetta sille, miksi joukkueiden pinnatrendit ovat toistensa vastakohdat. Joskin viiden minuutin pelin jälkeen saadaan edelliseen asiaan ensimmäisiä selittäviä tekijöitä, kun takaviistossa päivystävä Justus Kunnas saa kulmapotkun tontilleen ja tyylittelee pallon tarkasti alakulmaan: 0-1. Vierasyleisö kajauttaa maalichäntin mielitietylleen.

Maalin jälkeen ote siirtyy pykäkän verran enemmän vieraille. Kertaalleen pallo tömähtää yläkerroksen kahvilan seinään ja Italo Henriquen lintumaailmaa jäljittelevä pallonkutsuviserrys sytyttää valoja viime kauden muistijälkiin ja rikkeitä napsuu tiheään tahtiin kotijoukkueelle. TPK:n Joona Forsström saa provosoitua itseään vastaan hyvältä sektorilta rikkeen, mutta Atte Ekholmin vapari suhahtaa yli maalin. Taistelupari ihastelee Kasper Kankaan tarkkaa heittoa.

Joona Forsström kalapaikalla

TPK tasaa tilit, kun pelikello lähentelee varttia. Samuel Sibakov lataa sen verran voimaa vapariin, että Akaa Futsalin Kasper Kangas luopuu suosiolla liimaushommista. Irtopalloon harppoo ensimmäisenä Atte Ekholm, joka nostaa pallon katiskaan: 1-1

Atte Ekholm tasoittaa

Akaa Futsal vastaa TPK:n tasoitukseen kotijoukkueen vinkkelistä maisteltuna melko hapokkaalla tavalla. TPK:n riketilin välkkyessä jo punaisella tuupataan Jovan Stankovic parkettiin ja pisteelle mennään. Italo Henriquen rankkari kiitää Rustam Rakhmetovin jalkojen välistä maaliin. Tasatilanne kesti sen 20 sekunttia. Yleisöstä huudetaan Rakhmetovin suuntaan, että kyseisessä skenaariossa maali lasketaan kahtena. Riemastuttavalla tavalla huhut katsomon lehtereillä kiertävät siten, että maali itseasiassa näkyy tulospalvelussa jonkin aikaa kahtena. Verkasliikkeinen bloggari ei ehdi asiaa ajoissa tarkastamaan, sillä Akaa Futsal kaataa jäätä kotijoukkueen niskaan muutaman kymmenen sekunnin päästä edellisestä. Rajapotku pelataan takaviistoon, josta Jere Lintala pistää lennokin matkaan. Pallo pyörähtää Rakhmetovin ranteen yli maaliin: 1-3.

Italo Henriquen rankkari: saako tästä kaksi maalia?

TPK ottaa ensimmäisen jakson loppuun lentävän maalivahdin käyttöön. Se siirtelee rauhaksiin palloa pelaajalta toiselle ja koittaa saada siten Akaa Futsalin aitaa natisemaan. Akaa Futsalin naulat ovat piukkaan isketyt ja vasta kun jauhuu -hommia on kestänyt toista minuuttia. Jonne Forsström löytää takatolpalle hiipineen Teemu Virtasen. Kasper Kangas loikkaa kuitenkin Virtasen laukauksen eteen. Jos aiemmin jäätä tuli kotijoukkueen niskaan saavillinen, niin nyt sitä ravistellaan kauluksiin paljullinen, sillä sekuntiviisari ei naksahtele hirveästi eteenpäin, kun Kangas nappaa pallon ja lennättää sen kohti TPK:n maalia. Pallon alla on Jere Intala, joka ohjaa sen TPK:n lentävän veskarin ohi: 1-4, kellossa 18:34 ja näissä lukemissa mennään myös tauolle.

Toisen jakson alusta Taistelupari tunnistaa Marseillen ruletin. TPK:n Valtteri Kaarnalla on paikka kaventaa, mutta Akaa Futsal jatkaa kliinistä menoaan ja kotijoukkueen hukkaaman maalipaikan jälkeen Jere Intala neppaa Tero Intalalta saamaansa syötön kantapäällä Rakhmetovin ohi: 1-5 - Intalalle hattu ja kun Justus Kunnas pölläyttää pallon minuutin sisään vielä kuudennen kerran TPK:n maalin, alkaa peli pistejaon tiimoilta olla taputeltu. Akaa Futsal napsi käytännössä neuvostoliittolaisen shakkimestarin varmuudella kaikki ottelun potentiaaliset käännekohdat nimiinsä.

Matsin seuraava potentiaalinen käännekohta haltuun?

Peli hiukan lämpenee ja kovenee. Stankovic saa härnättyä Joona Forsströmille keltaisen kortin ja keitinvettä lentää hellalle. Vieraskannattajat ottavat ilon irti ja hierovat sitruunapippuria TPK:n arpiin. Akaan suunnalta heitetään nimin varustettua kuittia niin TPK:n veskareiden, kenttäpelaajien kuin valmennuksenkin suuntaan. Tuomarit saavat sykkiä täyden työpäivän ja sitten peli päättyy. Putket pitävät.