Sivut

sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Futis ja kirjat: Helleauer, T.T Kallio

Iäti kustannuksen kustantama ja T.T Kallion kirjoittama Helleauer on yksi vuoden kiinnostavimpia teoksia niin romaanina kuin ilmiönäkin. Sekä kustantamo että teos itsessään ilmestyivät kuin varkain kirjallisen kentän mättäälle, josta se hiljalleen valtasi oman kasvualustansa. Tietynlainen salamyhkäisyyden usva leijailee edelleen niin kustantamon, kirjailijan kuin Helleauerin ympärillä. Mitäköhän tapahtuu seuraavaksi?

T.T Kallion Helleauer


Helleauerin teemat avautuvat moneen suuntaan. Bloggarille se oli ensisijaisesti päähenkilön kasvutarina Helleauerin kaupungissa, jonka elämän ytimessä on jalkapallojoukkue Lumous, josta kaupunkilaiset hakevat itselleen seinäsyöttöä koko elämänsä kirjolla. Romaanin kieli on runsasta ja hajamielisenä hetkenä sen imusta on helppo tippua, mutta romaanin tarkoitus ei varmasti olekaan päästää lukijaa ihan helpolla. Juuri kerronnan runsaus kastelevat lukijan sydämen suurimmalla ruiskulla. Bloggarin sydän pistettiin kaupan jo romaanin ensi hetkinä, kun kirja pureutui myrskyisällä pieteetillä siihen, miten nerokas keksintö kimmoisat maaliverkot jalkapallolle ovat.

Romaanin dialogeissa ja moraalisissa pohdinnoissa on jotain dostojevskimaista. Se leikittelee yhteiskunnallisilla ja poliittisilla teemoilla puhaltamalla niihin röyhkeästi ilmaa romaanin kuvitteellisen maailman nurkkauksissa. Tavallaan tekisi mieli pureutua siihen, että löytyykö romaanin elementeille reaalimaailmasta ja historiasta selkeitä esikuvia. Tavallaan taas ei, koska iso osa romaanin viehättävyyttä on siinä, että se on vähän niin kuin Las Vegas: tyhjälle tontille sellaisenaan pystytetty.

Romaani tuo kiinnostavalla tavalla jalkapallon ja korkeakirjallisuuden ideaalin samaan annokseen. Sitä voi helposti suositella toisaalta kaikille, jotka ovat kirjallisuuteen, mutta eivät niinkään futikseen päin kallellaan ja toisaalta juuri niille, jotka ovat futikseen, mutta eivät niinkään kirjallisuuteen päin kallellaan. Portit ovat auki teorioille ja rohkeille.

Viini: Helleauerin eliksiiriä idyllisessä puistossa ennen Luomouksen matsia nautittuna


PS: Kirjoittajan kovakantisiin tuotoksiin voit tutustua alla olevista linkeistä:



Kirjat löytyvät todennäköisesti myös lähikirjastostasi!