sunnuntai 24. syyskuuta 2023

FC Inter Turku 2 – NuPS: champione, tuplana

Bussi sihahtaa Veritaksen kupeesta kohti Olympiastadionia. Penkkien käyttöaste on vajaa puolet ja kokoonpano on koko lailla Ultraboyzin vierasmatkojen vastaava. Salmaria nautitaan skumppalaseista. KuPS -pelistä riittää ventiloitavaa. Kierrosten laskiessa puhelinten kätköistä haetaan nostalgisia kuvia, joissa esiintyy Inter -folkloristiikkaa, kuten Teberiota, Diego Corpachea, Arístides Pertotia, Jos Hooiveldia, Henri Lehtosta ja Mika Ojalaa puttaamassa voitokkaassa Turun derbyssä kuviteltua golf -palloa kohti kulmapotkualueen kolmioita.

Jonkinlainen konsensus on siitä, ettei matkan varrelle tahdota pysähdyksiä, vaan tavoite on päästä Regions’ Cupin finaalin ensi minuuteille mukaan. Palloliiton seurannassa pyörii MuSan ja Peimari Unitedin -matsin liveseuranta, koska mikä tahansa muu tulos kuin MuSan voitto varmistaisi FC Inter Turku 2:lle sarjanousun. Peimari United siirtyy 1-2 johtoon ja lopulta voittaa ottelun eli ensimmäiset futisvivahteiset ilonaiheet realisoituvat jo ennen toista ottelua. Ennen hesaan rantautumista tulee tarkistettua myös NuPS:n nykytila ja siellähän se palloseura keikkuu oman lohkonsa kärjessä eli Interin vakuuttavasta menosta huolimatta mitään lumierää tuskin olisi tiedossa.

Olympiastadion piirtyy valoineen jo pimenneeseen syysiltaan. Koikkelehdimme Olympistadionin valaistuille käytäville. Nopea tiedustelu osoittaa, että Nummelan palloseuran eli NuPSin kannattajat ovat vallanneet suurimman osa stadionin katsomonosista. Sinimustille löytyy oma sektorinsa pressikatsomosta. Karkeasti ottaen jako menee siten, että paikalla on 1100 jalkapallon ystävää Nummelasta ja ehkä 16 Turusta, joiden joukossa on myös kaksi Nummelaa. NuPSin liput liehuvat ja tovin kuluttua myös ensimmäiset käheän sinimustat äänet rahistelevat ilman alaa.

Juuso Enbuska liukui ensitahdit Interin Cup-mestaruudelle

Peli virtaa melko suoraviivaisena päästä päähän. Molemmat joukkueet hakevat palloa keskikentän kautta nopeasti vastustajan linjojen taakse. Interin jokerina ovat vielä pitkät avaukset Gezim Vocan suuntaan, jota vastaan NuPS puolustaa alkuhetket kuitenkin hyvin. Sattumaa tai ei, mutta ottelun edetessä ja turkulaiskannattajien tehdessä läsnäolonsa tiettäväksi kentän suuntaan, alkaa Inter saamaan paremmin otetta ottelusta. Interin maalilla Aati Marttinen pääsee toki poimimaan muutaman hyvän nummelalais -hyökkäyksen, mutta tapa, jolla Inter tuo hyökkäyksiään kohti NuPS:n maalia on lupauksia herättävää.

Regions' Cupin finaali liikutti yli tuhatta silmäparia

Sitten helähtää. Aati Marttisen pitkä pallo jää pomppimaan NuPS:n puolustuslinjan eteen. Kokonaisuudessaankin erittäin hyvä peliä pelannut Auston Kranick vainuaa punaisten epätietoisuuden hetken ja iskee palloon ensimmäisenä. Kranick tökkää pallon Juuso Enbuskan juoksulinjalle. Enbuska ottaa kosketuksen palloon, josta se kimpoaa ehkä hieman onnekkaastikin NuPS:n puolustajan kautta maalin takakulmaan: 1-0 ja Enbuskan tuuletuksessa on sellaista raivoa, että jotain selvästi putosi harteilta. Tauolle mennään Interin johdossa.

Virvokkeita vaihdetaan bitteihin. Jostain NuPS:n nuorisosastolta ehditään virnuilemaan, että turkulaiset taitavat nyt olla väärillä mestoilla.

Toinen jakso poljetaan käyntiin. NuPSin kannattajat jatkavat hyvää elämöintiä, josta turkulaisten mukana olevat Nummelat ottavat myös ilonsa irti. Harvemmin sitä tosiaan taitaa päästää nauttimaan siitä, kun tuhat äänijännettä värisyttää omaa sukunimeään. Enbuska on toisella jaksolla täysin pitelemätön. Samat pelaajat, jotka hoitivat ensimmäisen maalin, orkestroivat myös Interin toisen maalin. Voca on ensimmäisenä pitkässä ja korkeassa pallossa. Voca liippaa sen taustalta juoksevalle Kranickille, joka hakee boksista Enbuskan. Enbuska sijoittaa matalan keskityksen tyylikkäästi maalin: 2-0 ja kellossa 49 minuuttia.

Viitisen minuuttia valutellaan tiimalasin pohjalle hiekkaa ennen kuin vuorostaan Roman Knox paikantaa laidaltaan nousevan Kranickin. Vähemmän yllättäen Kranick paikantaa jälleen maalin edestä Enbuskan, joka viimeistelee hattutemppunsa. Hatun jokaisessa sulassa on myös Kranickin leima: 3-0 ja peliä pelattu 54 minuuttia.

Peli pakettissa

Peli voidaan käytännössä todeta taputelluksi. NuPSilaiset kannattavat sinnikkäästi omiaan. Voca väläyttää ylivertaista potkutekniikkaansa tömäyttämällä pallon vielä sivuvaparista takayläkulmaan. ”Tuomari juoksee matsin jälkeen” kuuluu vierasjoukkueen huutosakista, mutta tosiasiassa peli ratkeaa siihen, että Inter on yksinkertaisesti liian laadukas nippu ja siten tekemätön paikka myös NuPS:lle, kuten melkein myös kaikille tämän kauden kilpakosijoilleen.

Peli päättyy. Mitaleita jaetaan. Kultaista konfettia lentää Olympiastadionin nurmelle ja sitten se haravoidaan talteen. Interin pelaajat käyvät kahteen kertaan kiittämässä käheä-äänistä kannattajajoukkoaan, joka vielä bussia odotellessa poksauttaa kuohuvaa märälle asvaltille.

Viini: Nummelan kuohuvaa

Kirjat löytyvät todennäköisesti myös lähikirjastostasi!

FC Inter Turku-KuPS: todellisuus on tarua ihmeellisempää

Taksikuskilla menee matsit sekaisin ja hän povaa Veritakselle 5000 silmäparia. Matsikioskien puolella on hyvännäköisiä pitsapaloja, vaikka grillimakkaroiden kanssa kilpailu markkinassa on vaikeaa. Itäpäätyyn nousee ensimmäisen mestaruussarjan kotiottelun kunniaksi Tifo. Ilman mitään todellisuuspohjaa itsellä on positiivinen intuitio ottelusta. KuPS saattaisi olla lyötävissä.

Mestaruussarja käyntiin Veritaksella

Peli aaltoilee alussa molempiin päihin. Laukauksia suhahtelee maalin raamien ohi ja Eetu Huuhtanen pääsee myös ensi töikseen poimimaan marjan alakulmasta. KuPS on saanut äänekkään mobin liikkeelle Turkuun ja myös Itäpäädystä käy pauhu.

Ottelu valetaan hiljalleen enemmän ja enemmän sellaiseen muottiin, missä KuPS pakottaa Interin puolustusasemiin. Kuopiolaiset saavat kasan kulmapotkuja ja muita erikoistilanteita, joissa keskipituudessa hieman tasoitusta antavat turkulaiset pärjäävät vähintäänkin kohtalaisesti. Lisäksi Inter on terävästi ja ensimmäisenä boksissa pyörivissä irtopalloissa, mikä pitää pelin maalin pelinä. Interin puolustuksessa Juuso Hämäläinen jatkaa hyviä otteitaan oman boksin vartijana. KuPS:n Clinton Antwi väläyttelee useampaankin kertaan pelimiehen otteita.

KuPS sai ottelussa sarjana erikoistilanteita

Interin vastahyökkäyksissä on isoa vaihdetta silmässä, vaikka KuPS hallitseekin peliä. Iiro Järvinen tikkaa pariin kertaa määrätietoisesti kohti Johannes Kreidlin maalia, mutta koloon asti ei marmorikuula pyöri. KuPSin Gabriel Bispo lennättää upean saksarin Interin maalin sisätolppaan ennen kuin Petri Viljanen tiimeineen päästää pelaajat tauon ajaksi kiristelemään kengän nauhojaan.

Tuomaristo jakaa koppiin kulkiessaan yhden punaisen kortin Interin nuoriso-osastolle. Katsomossa on vaihdot piirretty jo valmiiksi toista puoliaikaa silmällä pitäen, mutta niitä ei ihan toisen jakson alkuun tipahtele.

KuPS ottaa vahvan otteen pelistä toisen puoliajan alkajaisiksi. Interillä on vaikeuksia saada kontrolloituja vastaiskuja irti lähtötelineistään. Vartin se melkein ottaa, kun peliä aletaan pelaamaan myös KuPS:n kenttäpäädyssä ja sen jälkeen alkaakin tapahtua asioita, joita tuskin Kaurismäen veljeksetkään olisivat osanneet käsikirjoittaa. Interin Timo Stavitski pyrähtää raketin lailla KuPSin boksiin ja hänet kolhitaan nurin. Viljanen vilkuttaa valkoisen täplän suuntaan. Pientä kylmää hikeä nousee puseroon, sillä rankkarit eivät ole olleet oikein Interin tämän kauden juttu. Stavitski nappaa pallon kainaloonsa, asettelee sen pilkulle ja ampuu kovaa ylös. Paikkansa pitävä Johannes Kreidl nostaa kätensä ylärimaa kohti ja pallo pamahtaa siitä takaisin pelattavaksi.

Johannes Kreidl nappaa rankkarin

Inter saa pidettyä peliotteestaan kiinni. Ehdin toivomaan ääneen, ettei Inter saisi enää toista rankkaria, vaan hakisi maalinsa jotain toista reittiä pitkin. Stavitski tikkaa röyhkeästi vasemmalta boksiin ja häneltä pyyhkäistään jalat alta. Pilkulle mennään. Stavitskin kehonkieli kielii siitä, että hän haluaa lyödä uuden kortin pöytään. Kreidl kellahtaa oikealla ja alas suuntaavaan laukauksen eteen. Inter hassaa kymmeneen minuuttiin toisen rankkarin. Tähtiin kirjoitetaan, että KuPS tulee saamaan vielä omansa.

KuPS hakee vimmatusti voittomaalia. Inter pyöräyttää vaihtorulettiaan ja sanalla sanoen Interin rosteri on nykyisellään sellainen, että vaihdostakin saadaan X-faktoria sisään. Lisäajalle ennusmerkit toteutuvat. Sebastian Dahlstöm chippaa pallon kohti Interin rangaisusaluetta. Pallo kopsahtaa Matias Tammisen ojentamaan käteen. Pilkulle mennään. Spekuloitavaksi jää tapahtuiko rike rangaistusalueella vai sen ulkopuolella. Viraaliksi lähtevässä Ruudun pysäytyskuvassa se näyttää olevan ulkopuolella, mutta erotuomari(t) sen päättää: rike tapahtuu heidän tulkinansa mukaan sisäpuolella.

Axel Vidjeskog puijaa Huuhtasen oikeaan ja pallon vasempaan kulmaan. Kuopiolaisia rynnii joka puolelta kohti vieraskatsomoa. Vaikuttaa että katsomon kaiteiden ylikin tulee jotain, mutta sairaalareissuilta ilmeisesti tällä kertaa vältytään. KuPS voittaa. Pomppaan pystyyn. On aika kiirehtiä kohti Region’s Cupin finaalia.

"Varovasti siellä!"

Viini: noitia, ennustajia ja muita oraakkeleita

lauantai 2. syyskuuta 2023

ÅIFK-MaPS: sanansäilää ja mustelmia Yläkentällä

Alkava syksy laski kankaitaan Yläkentälle, kun kaikkien aikojen kolmosessa Kanarialinnut ottivat isännöidäkseen Maskun palloseuran. Sekä keltaisia että vihreitä värejä oli reippaanlaisesti katsomossa. Odotuksissa oli vauhtia, vaarallisia tilanteita ja vähintäänkin muutamia mustelmia. Buffetissa tarjotaan mestarimyyjän ottein makeaa kahvin ja vissyn kylkeen. Väistämme asiamiehen kanssa tarjouksen vedoten ”dieettiin”.

Kättä päälle ja Yläkentän kalinat käyntiin

ÅIFK on heti ottelun alusta alkaen vahva. Kanarialintujen hyökkäyksissä on sekä vauhtia että ajatusta. ÅIFK prässää myös verrattain korkealta, mikä yhdistettynä sen hyvin rullaavaan pallolliseen peliin, pakottaa MaPS:n puolustusasemiin. Kerta kerralta taklauksiin tulee puolin ja toisin enemmän painoa. Parinkymmenen minuutin jälkeen MaPS saa ensimmäiset vieraskannattajien lupauksia herättävät hyökkäyksensä, joiden toistuvana elementtinä on Jari Oksasen pörrääminen ÅIFK:n linjojen välissä.

Pelin kokonaiskuvan mukaisesti se on kuitenkin ÅIFK, joka pistää liikettä valotaululle. Kanarialintujen siivet piiskaavat vauhtia oikealla laidalla. Muutaman aika näyttävänkin pelivälineen siirron jälkeen Arman Palani saa pallon jalkohinsa. Palanin sisäänpäin kiertävä laukaus putoaa pyydykseen: 1-0 ja peliä on pelattu 31 minuuttia.

Mål, Mål, Mål, Mera Mål

Peli lämpenee tasaisen varmasti. Tuomaristo joutuu Yläkentän ilman alassa treenaamaan stoalaisuuttaan, sillä asiaa kolmikolle tuntuu olevan. Pikkukoiruuksia välähtelee eri puolilla kenttää ja punaisen kortin kerroin vaikuttaa putoavan jo reilusti alle kahden. ÅIFK pääsee oikealla laidalla pallonriistoon, jonka jälkeen Palani ottaa kuskausvuoron. Päätepysäkillään hän syöttää Alex Ålgarsin maalintekoneliöille. Ålgars ottaa tilanteen jäisellä viileydellä vastaan ja pysähtyy pallon kanssa. Käytännössä koko universumi mukaanlukien MaPS:n puolustus liukuu pientareen puolelle ja Ålgars puttaa pallon tyhjiin: 2-0 ja aika aloittaa tauko.

Tauolla kausikorttilaisille arvotaan ”Jalostajan” tuotepakettia. Buffa vetää hyvin. Futismaailman feedissä on HJK:n haastavalta näyttävää eurolohkoa ja Leedsin viime tuntien dramaattisia hetkiä pelaajasiirtojen deadline -päivänä.

MaPS tulee hyvällä sykkeellä toisen puoliajan alkuun. Kalapaikalle ensimmäisenä ehtii kuitenkin ÅIFK:n Jami Siirtola, jonka lähentelyiden eteen venyttää Henri Forsström, joka pääsee vielä irtopallontavoittelussa laittamaan niin sanotusti päätä väliin. MaPS saa pian tämän jälkeen oman vähältä piti tilanteensa, kun pitkin ottelua vaikuttavast hyökännyt Mikko Valtanen leikkaa vasemmalta laidalta boksiin. Kentän toisesta päästä kiikaroituna laukaus näyttäisi olevan menossa maaliin, mutta jotain ilmestyy eteen. Oma pelaaja on meidän arvauksemme.

Keltaista korttia nousee tasaiseen tahtiin ja väliin näyttää, että sellaisen tulee saamaan vielä jokainen kentällä ollut pelaaja. Henri Forsströmin kärsimykset jatkuvat, kun häntä moukaroidaan pallontavoittelutilanteessa vielä uudemman kerran. ÅIFK luo parikin hyvää maalipaikkaa. ÅIFK:n Atte Kirkko-Jaakkola ohjaa lyhyen kulman jälkeen maalin eteen putoava pallon rinnalla rimaan. Pian tämän jälkeen vaihdosta sisään tulleelle Elias Untamalalle putoaa pallo MaPS:n puolustuksen selustaan. Untamala on irti, mutta hänen nostonsa putoaa maalin ohi.

Jutulla

Illan hämärtyessä pelin draaman kaari kutsuisi MaPS:n kavennusmaalia. Sellaista rakentaa Aleksi Hagelberg, joka pudottaa hänelle osoitetun pitkän pallon  Eemeli Heimolalle. Heimolan volley lähtee hyvästä asennosta ja hyvälle radalle. Joni Rahila väläyttää tiikerin loikkansa ja torjuu. ÅIFK pitää prässinsä ylhäällä. MaPS kuskaa väliin varsin yksinkertaistetullakin mallilla palloa kohti Kanarialintujen maalia: pallo Aatu Hagelbergille, jolta mahdollisimman pitkä pallo Aleksi Hagelbergergille ja kaikki kynnelle kykenevät perään.

”Äijät hiljaa” -fraasilla keskeyttää Santeri Ojala ÅIFK:n hyökkäyksen ja MaPS:n puolustuksen välisen juttutuokion. MaPS hakee sinnikkäästi kavennusmaalia, mutta ÅIFK pitää taivaan ja Yläkentän portit suljettuina. ÅIFK ottaa hyvällä pelillä 2-0 voiton. Punaista kortti ei kummallekaan joukkueelle lopulta nouse.

Viini: värissä mustelman violettia, tuoksussa buffetin suolaista ja makeaa, maussa alkavaa Yläkentän syksyä

PS: Kirjoittajan kovakantisiin tuotoksiin voit tutustua alla olevista linkeistä: