sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Islanti-Kazakstan: riittävä tulos

Islannin shokkivoitto Hollannista avasi Islannille ensimmäisen turnauspallon EM-kisoihin. Ensimmäinen turnauspallo olisi kotiottelu ennalta heikompaa Kazakstania vastaan. Ottelun psykologinen puoli saattoi olla haastavampi, mitä Hollantia vastaan. Aiemmin altavastaajan viitan alla sotakirveitään menestyksekkäästi kalistellut Islanti oli selkeä suosikki: kaikki odottivat Islannin voittavan. Samalla kuitenkin yksi piste riittäisi varmistamaan lopputurnauspaikan.

Islanti lähtee hyvin samanlaisella peli-ilmeellä Kazakstania vastaan kuin muutamaa päivää aiemmin Hollanti-ottelussa. Se vaihtelee prässiään pelin mukaan. Välillä  Islanti häiritsee Kazakstanin avauspeliä ylhäältä asti aktiivisella kolmella kärkiprässääjällä ja välillä se vetää pakkansa tiiviiksi omalle kenttäpuoliskolle kahden kärkiprässääjän passiivisesti ohjatessa Kazakstanin avauspeliä. Hyökätessään Islanti paineistaa Kazakstanin puolustusta pitkillä avauksilla. Paineistuksesta seuraa erikoistilanteita. Etenkin pitkiä rajaheittoja Islanti on selvästi harjoitellut ja niihin Islanti panostaa. Lisäksi pitkillä avauksilla se pääsee suoraan ohittamaan vastustajan keskikentän ja sen omat keskikenttä miehet nousevat aktiivisesti tukemaan hyökkäyksiä vastustajan keskikentän ja puolustuksen väliin. Perusryhmityksenä Islannilla on 4-4-2.

Varoituksenomaisesti ensimmäinen maalipaikka tulee noin vartin kohdalla Kazakstanille. Kazakstanin vastahyökkäykset lähtevät toistuvasti nopeasti ja suoraviivaisesti Islannin puolustusta kohti. Jo ottelun alkuvaiheessa käy selväksi, että Islanti saisi tehdä täyden päivätyön, mikäli mielisi pistää EM-karsinnat pakettiin Kazakstania vastaan. Hieman tahmean alun jälkeen Islanti alkaa saamaan parempaa otetta ottelusta ja pystyy luomaan pari puolittaista maalipaikkaa. Islannin rynniessä ensimmäisen puoliajan loppu pelataan käytännössä yhtä maalia. Puoliajalle lähdettiin kuitenkin maalittomassa tasatilanteessa.

Heti toisen puoliajan alussa Islannin Kolbeinn Sigthorsson prässää aggressiivisesti ja ottaa kovan avauksen kroppaansa: jälleen yksi islantilaisen taistelutahdon kuva. Kazakstan on kuitenkin hyvin mukana toisen puoliajan alussa ja sen nopeat hyökkäykset luovat uhkaa Islannille. Lisäksi Kazakstan pystyy vastaamaan hyvin islantilaisten fyysisyyteen. Kazakstan puolustaa syvältä omalta kenttäpuoliskoltaan. Vaikka Islanti näennäisesti hallitseekin peliä, se ei meinaa päästä kunnon maalintekopaikoille. Kazakstan puolustaa tehokkaasti myös Islannin lukuisat erikoistilanteet. Ottelun loppua kohden mentäessä Kazakstan pysyy edelleen hyvin pelissä mukana. Kazakstan saa jopa pientä yliotetta Islannista. Jalkapallo on tulosurheilua ja islantilaisten takakaraivoissa varmasti kolistelee se, että tasapeli riittää tästä ottelusta.

Loppua kohden ottelu meinaa mennä pallotteluksi, mutta se saa vielä yhden twistin. Islannin kapteeni Aron Gunnarson ajetaan ulos toisella keltaisella pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Kazakstan ei kuitenkaan lähde lyömään lisävaihdetta sisään vaan pitää loppuajan palloa. Laugardalsvollurin stadion räjähtää. Islanti EM-kisoihin.

Viinikuvaus: riittävä viimeistely hienolle pohjatyölle

torstai 3. syyskuuta 2015

Islanti rutiinivoittoon Hollannista

Hollannin ja Islannin EM-karsintojen toisessa kohtaamisessa tarinan raamit olivat selvät. Hollannin olisi haettava voittoa riskilläkin. Islanti olisi tyytyväinen pisteeseenkin. Lisämausteensa otteluun toi se, että Danny Blind valmentaisi ensimmäistä kertaa Hollantia. Islannin pelisuunnitelmana oli pallonhallinnan luovuttaminen Hollannille ja se pyrki vastaiskuissaan pelaamaan pitkillä palloilla Hollannin puolustuslinjan taakse. Kello kävi Islannille ja se lähti välillä korostetun hitaasti omiin hyökkäyksiinsä.

Hollannin puskiessa Islannin puolustusmuuriin ensimmäisen puoliajan paras maalipaikka tulee Islannille. Pallo keskitetään vasemmalta laidalta takatolpalle, josta Johann Gudmundsson jatkaa pallon suoraan ilmasta maalin eteen. Jon Dadi Bodvarssonilla on vapaa tontti pistää pallo pussiin, mutta hän ei osu palloon ja pelin ensimmäinen maali jää tekemättä. Hollannilla on pari puolittaista paikkaa, mutta Islanti vaikuttaa kontrolloivan kokonaiskuvaa. Islanti löytää tilaa pitkillä palloilla myös Hollannin puolustuslinjan edestä. Ensimmäisen puoliajan haukkakohta tulee, kun Kolbeinn Sightorsson ajaa voimalla kaksinkamppailuun Bruno Martins Indin kanssa. Martins Indi provosoituu ja kolhaisee Sightorssonia kyynärpäällä: Punainen kortti ja Hollanti alivoimalle. Islanti nostaa heti punaisen kortin jälkeen prässiään ja Hollannilla on vaikeuksia avata peliään.

Toisen puoliajan alussa Gregory Van der Wiel taklaa riskillä rangaistusalueella Islannin Birgir Bjarnasonia. Pallo pilkulle. Rangaistuslaukauksen painaa sisään Gylfi Sigurdsson. Laukaus ei ole teknisesti parhaimmasta päästä, mutta kuten koko Islannin EM-projektissa, siinä on tarpeeksi voimaa ja tahtoa takana. Pallo painuu vastustamattomasti Jasper Cillessenin käsien kautta maaliin. Islanti ottaa lopullisen tuntuisen niskalenkin Hollannista. Ei voi kuin hämmästellä, miten tämä jalkapallon kääpiö dominoi vieraskentällä yhtä Euroopan suurmaata vastaan. Hollanti alkaa lannistumaan eikä se lähde tappiotilanteessa enää edes kovin aktiivisesti prässäämään, kun Islanti pyörittää palloa puolustuksessaan. Islanti selvästi nauttii tilanteesta.

Hollanti saa vielä lopussa hyvän kirivaihteen päälle ja se pääsee väliin helponnäköisesti laukaisupaikkoihin, mutta viimeinen terävyys maalintekopaikoissa uupuu. Islanti vie pisteet miehekkäällä esityksellä. Islannin pelikirjasta löytyivät kaikki voittamisen elementit. Ottelu horjuttaa rajusti perinteisiä Euroopan jalkapallon voimasuhteita. Wesley Sneijder ei meinaa sulattaa tappiota, vaan jää mussuttamaan tuomareille pelin jälkeen. Islanti on kypsyttänyt Hollannin taktisesti puhtaalla pelillä, hyvällä fyysisellä preesensillä ja taistelutahdolla. Sen historiallinen arvokisapaikka on enää yhden pisteen päässä.

Viinikuvaus: kaikki voittamisen elementit ja pohjoista tuulta

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Islannin jalkapallotauti

19.11.2013 Kroatia-Islanti toinen play off-ottelu (ensimmäinen ottelu päättyi Reykjavikissa 0-0)

26 minuutin kohdalla Ivan Rakitic keskittää matalan pallon vasemmalta laidalta. Ivan Perisic sutii pallosta ohi ja pallo ohjautuu hieman onnekkaasti Mario Mandzukicille, joka ohjaa vastustamattomasti pallon maaliin. Islanti on edelleen yhden maalin päässä MM-paikasta

38 minuutilla Mandzukiz ottaa pallon haltuunsa. Harmittomassa tilanteessa hän suojaa palloa taklaamalla jalkapohja edellä Johan Gudmundssonia. Mandzukiz lentää suoralla punaisella kortilla ulos.

46 minuuttia pelattu. Darijo Srna saa pallon rangaistusalueen kulmaan. Hän laukoo suoraan pomppivan kudin, joka uppoaa hieman helposti Hannes Halldorssonin ohi. Kroatia karkaa tavoittamattomaan 2-0 johtoon ja Islannin aivan poikkeuksellinen MM-kisakampanja ei yllä aivan maaliin asti.

Islanti on noussut jalkapallossa aivan Pohjoismaiden kärkitasolle

Sanotaan että nykyään Islannista on helppo löytää henkilö, joka tuntee jalkapallon läpikotaisin. Maassa on eniten UEFA:n A ja B-valmentajalisenssin omaavia valmentajia pelaajaa kohden. Islannin jalkapallon evoluutio on ollut räjähdysmäisen nopeaa. Sen alkusysäys oli kun 17-vuotias Eiður Guðjohnsen vaihdettiin isänsä Arnór Guðjohnsenin tilalle ystävyysottelussa Viroa vastaan. Eiður Guðjohnsenista kasvoi islantilaisen urheilun legenda ja roolimalli, jonka jalanjäljissä tuhannet lapset ja nuoret opettelevat askelharhautuksia, sisäteräsyöttöjä ja oikeanlaista sijoittumista pelikentällä. Islannissa on tyypillistä aloittaa jalkapallo 2,5-3-vuotiaana.

Toinen alkusysäys oli Islannin talouskriisi. Talouskriisin aikana valmentajakursseille hakeutuvien määrä moninkertaistui. Ilmiö on varmasti monisyinen, mutta tavallaan siinä luotiin pohjaa uudelle vientituotteelle: islantilaiselle jalkapallolle. Suomalaisesta perspektiivistä katsottuna saman vivahteinen projekti saattaisi olla toisinnettavissa. Toki se vaatisi voimakasta konventionaalista tahtotilaa ja vanhojen rakenteiden ravistelemista.

Islantilainen jalkapallokulttuuri on aivan poikkeuksellista. Vajaa 320 000:nen asukkaan maassa melkein jokaisesta kylästä löytyy ammattivalmentaja. Valmentajat ovat kylien ja kaupunkien ylpeyden aiheita. Lisäksi melkein jokaisella seuralla on tekonurmi, jossa lupaavia nuoria jalkapalloilijoita voi harjoituttaa vuoden ympäri. Valtio on rahoittaa aktiivisesti kenttien ja muiden harjoitusolosuhteiden rakentamista. Pohjoisilla leveysasteilla tämä on valmennuksen ohella yksi keskeisiä elementtejä sille, että nuoret islantilaiset futaajat ovat viime vuosian vallanneet Euroopan eri kolkkia. Islantilaisia pelaa ammattilaisena ulkomaisissa sarjoissa noin 70. Se on suunnilleen saman verran, mitä suomalaisia.

Islannin oma pääsarja on puoliammattilaissarja. Sikäli kun nuoret haluavat menestyä jalkapallossa heidän lähdettävä nuorena maailmalle. Islantilaista kansallista identiteettiä leimaavat karuissa oloissa selviäminen ja sen heijastumana taistelutahto. Islantilainen taistelutahto käsitteenä ei sinänsä poikkea hirveästi suomalaisesta sisun-käsitteestä. Islantilaiset pelaajat ovat saaneet ulkomaisilta valmentajilta kiitosta mentaalisesta vahvuudestaan. Islantilaisia pelaajia on kiitetty korkeasta työmoraalista ja periksi antamattomuudestaan. Tulosten perusteella mentaalinen vahvuus on tarttunut poikkeuksellisen tiukasti Islannin tämänhetkiseen maajoukkueeseen. Samalla suomalaisesta ’läpi harmaan kiven'- mentaliteetista ei viime vuosina maajoukkueen osalta ole päästy nauttimaan.

Taistelutahto on islantilaisen jalkapalloilijan ominaispiirre

Islanti on tällä hetkellä EM-karsintojen A-lohkon kärjessä 15 pisteellä. Sillä on kahden pisteen kaula Tšekkiin ja viiden pisteen kaula Hollantiin. Huolimatta kovasta tuloskunnosta ja hyvästä hypestä se ei missään nimessä vielä ole varma jatkoon menijä. Islanti pelaa huomenna vaikean vieras pelin Hollantia vastaan. Sen jälkeen Islanti pelaa kotonaan Kazakstania ja Latviaa vastaan. Karsintojen viimeisellä kierroksella lokakuussa vastassa on vieraskentällä Turkki. Voi olla että henkisen kantin todellinen kestävyys punnitaan tuolloin Istanbulissa. Jo nykyiselläänkin Islannin menestys herättää toivoa ja levottomuutta muissa pienissä jalkapallomaissa. Jos Islannissa, niin miksi ei meilläkin...

Viinikuvaus: oikeita ratkaisuja, kuumia lähteitä, tekonurmia ja voimakasta tahtotilaa