perjantai 28. heinäkuuta 2023

Pallo-Iirot – Tampere United: pitsiä pitkin

Pitsiyön spesiaali oli hyvä paikka katkaista blogin futislomailut. Matsi ei paljon kutkuttavampi olisi voinut olla, sillä Pallo-Iirojen vieraaksi saapui tuhkasta taivaisiin kurottava Tampere United, joka viesti tuovansa yli sata kannattaja mukanaan Raumalle. Toreilun ja poreilun lisäksi kirjoittajan lössin ohjelmassa oli niin ikään perinteiset wingsit ja etanat Gastrobar Rauman Wanhassa Krouvissa. Wanha Krouvi ei petä, vaikkakin ”varattu” -pöytäkylttejä oli jo varsin monessa pöydässä, joten ensi vuoden spesiaaliin lienee syytä lähteä tekemään jo nyt pöytävarausta, ettei käy ohraiset.

Buena Vista Stadionilla Pallo-Iirojen ja FC Lahden naisten matsi oli kääntymässä loppusuoralle, kun löydämme vielä neljä vierekkäistä penkkiä. Pallo-Iirojen Eveliina Hannula vääntää todellisella tahtomaalilla Pallo-Iirot maalin päähän Lahdesta ja läikyttää samalla sytytysnestettä yleisöön, jota oli paikan päällä jo reilunlaisesti. Pallo-Iirojen kiri ei kuitenkaan kanna pinnoille asti.

Pitsiyö ei petä

”Ahde on Ahne”, kajahtaa katsomosta, kun Pallo-Iirot ja Tampere United astelevat pääkatsomoa kohti. Vieraiden kannattajat ovat sekuntiaikataululla liikenteessä ja banderollit lennähtävät auki. Sinikeltaklubin kalliopaikalle poksahtelee lisää porukkaa ja muovipenkkien lisäksi pääkatsomon rappuset otetaan aktiiviseen istumakäyttöön.

Pallo-Iirot aloittaa ottelun vahvasti. Pallo liikkuu ja jalat singeröivät, kun se tuo ensimmäisiä hyökkäyksiään Tampere Unitedin maalia kohti. ”Another one bites the dust” on osuva valinta kotijoukkueen kulmamusiikiksi, mutta ottelun alussa Pallo-Iirojen kutien kohdistuksessa on liikaa Radio Ga Gaa. Hiljalleen Tampere United rymistelee myös paremmin pelin mukaan ja pelin muotoa dreijataan siten, että Pallo-Iirot pitävät enemmän ja pidempään palloa. Sinikeltaiset hakevat tilaa laitakaistoilta, jossa sillä eittämättä on melkoisesti liike-energiaa. Tampere United pelaa suoraviivaisemmin ja fyysisemmin. Käsi lakikirjalla voidaan sanoa, että molemmat joukkueet hyödyntävät juuri vahvuuksiaan.

Kymmenen minuutin pelin jälkeen koko ottelun ajan piikkinä Pallo-Iirojen puolustuksen nahassa pyörinyt Janar Georg iskee oikealta boksiin ja löytää keskityksellään Eino-Veikko EK:n, jonka ohjaus karkaa keittiön puolelle. Seuraavaksi on Elias Ahteen vuoro heilutella syöksypuskulla Remu Koikkalaisen hyttysverkkoa, mutta pusku karkaa yli.

”Rauma alas!”, kuuluu Sinikaartin operetista. Sinistä ja vihreää savua pöllähtää Äijänsuon ilman alaan. Erotuomari Jesse Salo nostelee tasaiseen tahtiin keltakorttia molemmille. Peli läikkyy molemmille maaleille viihdyttävällä vauhdilla ja tavalla. Pallo-Iirojen Target Ayannubi vaikuttaa viihtyvän erittäin hyvin pallon kanssa Tampere Unitedin keskikentän ja puolustuksen linjan välissä. Kotikannattajien pettymykseksi pitsiyön hanat avaa Eric Bullock, jonka vapari kopsahtaa ensin tolpan sisäreunaan ja ottaa sitten aikansa ennen kuin vierii maaliviivan yli: 0-1 ja peliä on pelattu 29 minuuttia.

Eric Bullockin vapari:

Alex Johansson lähtee nokittamaan Bullockin vaparia yleisöä mukaillen ”rakettimaisella” laukauksellaan, mutta pallon avaruuslento tyssää tolppaan.

Peli seesteistyy hieman, mutta pitsiyön taikoja on varattu vielä ensimmäiselle puoliajalle. Pallo-Iirot iskee varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla terävästi vastaan. Ayannubi kuulee Testarossan moottorin murahtelun vasemmalla laidalla. Mikko Jalkasen ensimmäinen kosketus palloon ei ole ihan puhdasta rubiinia, mutta yleisössä tiedetään paremmin: Jalkanen ottaa vain syöttöpisteitä, ja niinhän Jalkanen tekee. Hänen keskityksensä putoaa takatolpalle Otto Salmensuulle, joka lennättää pallon otsallaan Koikkalaisen yli: 1-1.

Lähes välittömästi revähtää uudemman kerran. Salmensuu hakee keskityksellään Ahteen, jonka jo kerran viritetylle syöksypuskulle ei löydy pysäyttäjää: 2-1 ja pelitilanteen kääntöön meni noin kolme minuuttia. Eikä siinä vielä kaikki. Tampere United potkii Keravan Kollien tapaan maalinedushässäkästä Pallo-Iirojen maalin. Tilanne liputetaan kuitenkin paitsioksi.

Pallo-Iirot iskee kahdesti ensimmäisen puoliajan lopussa

On tauon paikka. Pitsiyön spesiaalin ensimmäinen puoliaika antoi sekä peli- että ottelutapahtumien puolesta enemmän kuin moni osasi odottaa. Yleisömääräksi lasketaan 1082.

Toisen puoliajan saviruukku on hyvin samankaltainen, mitä ensimmäisenkin. Pallo-Iirot pyrkivät hyödyntämään taitoaan ja nopeuttaan. Tampere United ottaa peliin suoraviivaisen ja fyysisen otteen. Kortteja putoilee tasaisesti kuin käpyjä mäntymetsässä. Pallo-Iirojen James Whitingin pelisesityksessä on jotain leijonamielimäistä.  Ayannubi paikantaa toisen puoliajan ensimmäisillä minuuteilla jälleen Ferrarin vasemmalta laidalta, mutta Koikkalainen peittää maalin pariin kertaan.

Jesse Salon korttikäsi pysyi lämpimänä

Kannattajakatsomoiden lisäksi myös olutkatsomosta alkaa kuulua pauhua. Taklaukset viedään änäri -tyyliin aina loppuun asti, vaikka sitten vähän myöhässäkin. Maalipaikat ovat suht tiukassa. Sellaiseen pääsee kuitenkin Tampere Unitedin Juho Heikkinen, joka hyödyntää Pallo-Iirojen puolustuksen harha-askeleet. Pallo-Iirojen Henri Saarinen kellahtaa Heikkisen sijoituksen eteen. Kello tikkaa tästä pari minuuttia, kun Alex Johansson tarjoilee päivän korkeinta. Tampere Unitedin boksiin putoavassa pallossa on sen verran paistorasvaa ja kotiyleisön tahdon voimaa, että se lipsahtaa Koikkalaisen käsistä Ahteelle ja sen sitten melkein tietääkin, mitä sitten käy. Ahde roikottaa pallon  Tampere Unitedin maaliin: 3-1 ja peliä on pelattu 74 minuuttia.

Peli hiukan lämpenee, mutta ei se kuitenkaan karrelle pala. ”Taistele Iirot”, kuuluu Sinikeltaklubin äänijänteistä. Pääkatsomossa vastataan ”Grasso on valkku, vastustajaa pelottaa” -rallilla. Jami Halmisen puolustuspeliä ylistetään. Jesse Salo puhaltaa pelin valmiiksi. Ottelutapahtuma päättyy molempien joukkueiden loppurituaaleihin ja  siihen, kun Ahde yrittää Seppo Rätymäisesti palauttaa kalliolta pudonnutta lippua Sinikeltaklubille.

Pallo-Iirot voittaa

Viini: Pitsiyön takuuvarmalla reseptillä uutta vuosikertaa

PS: Kirjoittajan kovakantisiin tuotoksiin voit tutustua alla olevista linkeistä:

Kirjat löytyvät todennäköisesti myös lähikirjastostasi!

lauantai 8. heinäkuuta 2023

FC Haka-FC Inter Turku: lottorahoilla koskelle

Festareiden tahtiin pumppaava Ruissalo jää horisonttiin, kun Ultraboyzin minibussi hurahtaa Tampereen valtatielle. Vastustajasta riippumatta Valkeakoskella pisteet ovat Interille olleet tiukassa eikä kaikkia maalejakaan aina hyväksytä, mutta kaikki putket tuppaavat katkeamaan joskus. Välillä tulee vettä ja välillä ei. Tehtaan kentällä on totutun särmät turvatoimenpiteet. Lisäksi hyvin miehitetyssä vieraskatsomossa roikkuu lakana, jossa historiaan peilaten muistutetaan erotuomari Muhammad Al-Emaraa siitä, missä kohtaa ihmiskroppaa on pää, käsi ja olkapää.

Valentin Purosalon maali ei kantanut kolmeen pisteeseen asti

Perusanatomian kertausta

Kenttämestarin erikoisena sadettajat pamauttavat vesisuihkunsa toisen maalin maaliverkkoja päin, joten teippaushommiksi menee Suomen toiseksi kauneimmalla stadionilla. Hakan veskari Aatu Hakala saa reippaanlaisesti ohjeistusta vieraskatsomosta. Peli voi alkaa.

Inter rynnii ottelun alkuun totutun raivohulluna. Bravuuriksi muodostunut nopea maali nähdään kolmen minuutin pelin jälkeen, kun pallo putoaa Petteri Forsellille rangaistusalueen kulmalle. Forsell hakee kudilleen kimmoketta Hakan puolustuksen ruhosta ja Hakan Hakala ei ehdi pallon eteen: 0-1.

Interillä on pian avausmaalin jälkeen jälleen näpit flipperin napeilla, mutta maaliin asti pallo ei pompi. Jussi Niska lataa myös kovaa ja matalaa, mutta Hakalan koipi on ylittämätön oksa. Interin rynnistyksen jälkeen Haka ottaa paremmin kotiareenaa haltuunsa. Pallo ehtii kertaalleen pomppaamaan ylärimasta junaraiteiden suuntaan ennen kuin Hakan Savros Zarokostas vinguttaa evinrudeaan ja pyyhältää Interin toppareiden välistä karkumatkalle. Eetu Huuhtanen saa käsiään Zarokostasin laukauksen eteen, mutta pussiin se putoaa silti: 1-1 ja kellossa kutakuinkin vartin verran liikettä.

Haka jatkaa pelin päällä. Vietaskatsomosta rallatellaan lottovoiton ja Turussa asumisen yhteydestä. Pelin ilmeeseen peilaten asialla vaikuttaa olevan vinha perä, kun Hakan hallintajakson aikana pallo kieriikin Hakan boksissa labyrinttiin rynnivälle Inter -debytantille Valentin Purosalolle, joka tällää pallon sydämensä kyllyydellä maaliin. Jos jollekin, niin juuri Purosalolle maalin olisi kaikkein eniten toivonutkin.

Haka ei jää kuitenkaan seuraavan päivän postia vartoilemaan. Ensin se potkii muutaman Interin vaarallisenoloisen vastaiskun poikki keltaisten korttien arvoisesti. Sitten se pelaa sivurajasta lähtevän tilanteen suoraviivaisesti jatkuvasti hyvällä jalalla tikanneelle Logan Rogersonille, joka paikantaa tyhjältä teollisuustontilta Zarokostasin: 2-2 ja kellossa 40 minuuttia ja tilanne on edelleen sama, kun Al-Emaran pillin herne värisee tauon alkamisen merkiksi.

Tauolla Haka juoksuttaa junnuorganisaationsa kentälle. Kotikannattajien suuntaan lentää kuittia ilmeisesti jostain Tampereen töhöilystä. Aurinko pääsee pilvettömälle estradille ja lämmöt nousee.

Inter tulee vahvasti toisen jakson alkuun. Purosalo pudottaa tarkan keskityksen Niskalle, joka koittaa ovelasti pyöräyttää pallon maaliin, mutta ohi pomppii. Hakan Rogerson jatkaa hyviä otteitaan. Tunnelma on vierassektiossa nousupainotteinen.

Hakalla oli toisella puoliajalla hyviä tilanteita

Minuuttien juostessa Haka vaikuttaa olevan pykälää Interiä vaarallisempi. Inter pääsee kuitenkin kokeilemaan jälleen lottokorttiaan, kun Matias Tamminen paikantaa keskeltä Darren Smithin, joka ottaa tikin eteen ja paikantaa laukauksellaan härän silmän, mutta se on tässä kontekstissa maalin ristikko ja tulostaululle ei piirretä lisäviivoja. Haka saa muutamia pahannäköisiä hässäköitä Interin maalille ja kertaalleen Eetu Huuhtanen pääsee nostamaan supersankarin viitaansa olalleen. Peli viedään päätökseen niissä lukemissa, joista toinen puoliaika alkoi.