Sivut

lauantai 16. tammikuuta 2016

Leicester City -ketunlento

Leicester City on ollut jalkapallokauden väriläiskä


Kuluvan jalkapallokauden ehdoton väriläiskä on ollut Leicester City. Viime kaudella spektaakkelimaisen nousun valioliigan jumbosijoilta keskikastiin tehneen seuran liito on jatkunut epäilyttävän nousujohteisena. Huhtikuun alussa 2015 joukkue oli kerännyt kasaan 19 pistettä 29 ottelusta. Se oli sellaisessa asemassa, josta mikään joukkue valioliigassa ei ole kyennyt säilyttämään sarjapaikkaansa. Leicester napsi viimeisistä yhdeksästä ottelusta seitsemän voittoa ja kipusi sarjan neljänneksitoista.  Leicester vaikutti oikulta ja ihmeelliseltä tähdenlennolta. Sen nousu oli maaginen, mutta tuloksista riippumatta, sen voitokasta kulkua ei nähty kestäväksi. Joukkuetta povattiin tulevaksi kaudeksi putoamiskurimukseen. Manageri sai kenkää kesäkuussa 2015 ja vaikutti, että putoamissoppa on valmis.

Kuolevasta tähdestä kuoriutui pysäyttämätön komeetta. Claudio Ranierin alaisuudessa joukkue pysyi tappiottomana kuusi ensimmäistä otteluaan ja kiikkui sarjan kärkikahinoissa. Arsenal katkaisi putken kuitenkin tylysti 2-5 King Power Stadiumilla. Leicesterin päälle heitettiin taas epäilyksen verkkoja. Lento oli katkennut ja seura oli tuomittu, jos nyt ei enää putoamiskamppailuun, niin keskikastiin. Laatu ei vain riittäisi ja talvesta tulisi liian pitkä.

Seuraavaksi tapahtui taas jotain ihmeellistä. Arsenal-tappion jälkeen joukkue ei hävinnyt sarjassa seuraavaan kymmeneen otteluun kertaakaan ja kymmenestä ottelusta Leicester voitti kahdeksan. Vastustajasta riippumatta Leicester napsi pisteitä ja pudotti niiden lukuisten vedonlyöjien lappuja, jotka odottivat liidon tyssäävän. Jamie Vardy ja Riyad Mahrez olivat kerta toisensa jälkeen pysäyttämättömiä. Ilmiössä oli jotain absurdia, sillä vaikutti, että muut valioliiga seurat uinuvat kaksikon pistäessä palloa pussiin. Eikö tätä kaksikkoa yritetä pelata pois vai ovatko he todella noin hyviä?

Kylmä tuuli puhalsi saarivaltioon. Leicester hävisi Liverpoolille joulukuun loppupuolella. Leicester ei tehnyt maalia kolmeen otteluun. Vardy loukkaantui. Siirtohuhut joukkueen tähtipelaajien ympärillä velloivat villeinä. Viimeistään nyt oli Leicesterin syöksy alkava. Tuplaottelut Tottenhamia vastaan tuoksuivat nyljetyltä ketulta. FA Cupin peli päättyi 2-2. Leicester oli vastoin odotuksia kiinni voitossa aivan viimeisille minuuteille asti. Harry Kanen rankkari vei FA Cupin ratkaisun uusintaotteluun. Kolmen päivän päästä pelattiin jälleen Lontoossa White Hart Lanella. Selväähän oli, ettei Leicesterin materiaali kestäisi toista yhtä kovatasoista vierasottelua. Viime hetken tasoitus edellisessä ottelussa oli varmasti myös pistänyt vuotavan haavan kettujen kylkeen ja se pelaisi haavoitettuna. Leicester voitti 0-1 ja nousi jälleen valioliigan jaetulle piikkipaikalle Arsenalin kanssa.

Leicester taistelee edelleen jalkapalloystävien mieliin rakennettuja tuulimyllyjä vastaan. Järjestäen povataan, että on vain ajan kysymys, koska seura lähtee putoamaan kunnolla. Nyt keskikastin sijaan rohkeimmat povaavat sille ensi kaudeksi laskeutumisalustaa Eurooppaan. Ehkei ihan mestareiden liigaan, mutta Eurooppa-liigaan kenties.  Huvittavaa on, että tänään Leicesterin pelatessa sarjajumboa Aston Villaa vastaan, sitä ei pidetä aivan pomminvarmana suosikkina. Mielikuvat kun riisuu seurojen ympäriltä pois on peli kylmästi arvioiden 0-2 tai 0-3 peli. Claudio Ranieri varmasti pitää nykyisestä ilmapiiristä. Hänen virallinen tavoitteensa on edelleen 40 pistettä (joka tuli jo aiemmin täyteen) ja sarjapaikan säilyttäminen. Totta toinen puoli. Tänään pelataan sarjapaikasta, mutta siitä pelaa yksinomaan Aston Villa. Leicester pelaa mestaruudesta. Epäilysten sumussa Leicesterin on hyvä tehdä sitä, minkä se osaa parhaiten eli iskeä vastaan ja voittaa pelejä.

Kettujen lento tulee katkeamaan. Se on varma. Se ei kuitenkaan tapahdu välttämättä vielä tällä tai seuraavallakaan kaudella.

Viinikuvaus: epäilyksiä, ketunhäntää ja absurdia kiitoa