Sivut

torstai 28. kesäkuuta 2018

Puolen matkan gostínitsa


MM-kisojen A-lohkosta jäi mieleen Venäjän yllättävä hyvä startti. Aeroflotin meno oli sen verran lennokasta, että epämukavuusalueellaan taaplanneen Uruguayn niukat voitot jäivät taigan varjoihin. Kisaisäntien hurmio vaihtui kylmiin väreisiin Uruguayn inkkareiden kömpiessä havumetsistä tundran puolelle. Venäjän ottaessa pallonhallinnan oli Uruguay Siperian aavoilla kuin kotonaan ja otti ansaitun 3-0 -voiton. Venäjän karhun valmistautunee hiljalleen talviunille. Uruguaylla renkaat ovat vasta irtoamassa kiitoradasta. Lusitaanit Ronaldoineen vaikuttaa tasavertaisen vahvalta vastustajalta, joten inkkarihenkeä tarvitaan, jotta Urugayn liito ei pääty hätälaskuun.

B ja D-lohkoissa matka oli kiinnostavampi kuin palkinto. B lohkossa Portugalin ja Espanjan maali-iloittelu aloitti kisat toden teolla. Marokko oli pirteä, mutta tehoton. Iran oli jopa Islantiakin tympeämpi vastus suuremmilleen. Välimeren rannan futiskansojen pulssi saattoi kuitenkin aiheuttaa viimeisellä kierroksella seismistä väreilyä, koska sekä Espanja että Portugali olivat lopulta maalin päässä kotimatkasta. Paineeton Marokko ja kyyninen Iran pakottivat suurmaat varpailleen viimeisten kierrosten viimeisille minuuteille asti. Katastrofin ja skandaalin merkkejä oli raavittu Portugalin ja Espanjan mestaruuksista toipuvien supertähtien kiiltävään peltiin, mutta lopulta ne kuitenkin pelastuivat. Normipäivä. Kuka näitä enää myöhemmin muistelee.

D lohkon draama oli jopa syvempää. Kriisissä olleen Argentiinan pelistä ei meinannut tulla mitään. Islanti ja Nigeria ahdistelivat loppuun asti, mutta jotenkin tangokansa keplotteli itsensä jatkoon. Argentiina vaikuttaa olevan sekaisin kuin El Diego konsanaan, joten sille on vaikea povata pitkää ikää. Kroatia on saattanut olla kisojen paras joukkue tähän asti. Nöyryyttävällä tavalla sen kakkosmiehistö puhkoi alkulohkon päätteeksi Islannin knarrin purjeet ja samalla viikinkien jatkohaaveet. Islanti oli lopulta liian yksipuolinen ja tappio Kroatian kakkosjoukkueelle hönki jonkin verran tein-sen-itse -henkeä. Nigeria oli Nigeria. Se väläytti ja viihdytti, mutta ei jaksanut kantaa itseään jatkoon asti.

C-lohkosta ei jäänyt hirveästi mieleen muuta kuin Ranskan ja Tanskan 0-0 pallottelu. Pitää melkein googlata, että saa mieleensä ne joukkueet, jotka siellä lisäksi pelasivat. E-lohko menee vähän samaa rataa. Unista sambaa, linkkuveitsiä ja kotkanpää -tuuletuksia. Suursuosikki Brasilia jatkoon ja hyvin pelannut Sveitsi siinä peesissä.

Lohko F leimataan ikimuistoisten vaunuun. Heti alkuun Meksiko maalasi kisojen galleriaan oman sommitelmansa palauttamalla Saksan maan pinnalle ja hieman jopa sen alle. Saksan nenä nousi kuitenkin reilusti asvaltin päälle, kun se seuraavassa koitoksessa Toni Kroos poltti pallon Ruotsin maalin takayläkulmaan. Saksa nousi suihkumoottoreilla varustettuna feeniks-aluksena tuhkasta ja sen marssi kaatoi vierestä seuraavien pienempien perinteiden jalkapallomaita. Etelä-Korean kunniassaan roikkuva lintusieppari lassosi kuitenkin feeniksin ja nyt saksanmaalla palaa. Kisojen epätodennäköisin tulos realisoi Saksan jo etäiseltä tuntuneen kotimatkan. Meksiko näyttäisi olevan vapaaliidossa ja Ruotsistakaan ei ihan ota selvää. Molemmat ovat jatkossa. Niin absurdilta kuin se lohkon viimeistä kierrosta edeltävästä vinkkelistä katsottuna vaikuttaakin.

Lohkosta H päättyi värittömien ja värikkäiden joukkueiden finaaleihin. Kolumbia nousi lopulta sillasta ja kiri lohkovoittoon. Senegalin voitto Puolasta oli omalla tavallaan yksi kisojen tähän asti tyydyttävimmistä. Japanista ei jäänyt paljoakaan vielä mieleen, joten jäämme odottamaan, josko viimeisen ottelun viime hetkien pallon siirtelyn sijaan, nouseva punainen aurinko saisi kehikkonsa vielä kisojen muistikirjasta jollain toisella tavalla.

Illalla pelataan vielä Englannin ja Belgian välinen matsi. Voittaja saa pudotuspelipuun oksaisemman puolen. Odotusarvoisesti ottelu on hädin tuskin kädenlämpöinen. Kiusalliseen tilanteeseen on tultu, koska sekä Belgia että Englanti ovat pelanneet hyvin. Englanti katsoo reippaasti tulevaisuuteen, kun taas Belgian kohdalla kultainen sukupolvi astelee jo kohti auringon laskua. Tunisia oli ajoittain hyvä, mutta taso ei lopulta riittänyt. Panama oli enemmänkin kisaturistin roolissa, mutta sen hellehattu -kansalle toki suo.

Viinikuvaus: Enteellinen mutta ei ennustettava. Sopivan sekaisin mutta ei sekainen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti