Sivut

lauantai 30. toukokuuta 2015

Jalkapallo on maailman kuva

Sepp Blatter valittiin FIFAn korruptioskandaalista huolimatta viidennelle puheenjohtajakaudelle 


FIFAn puheenjohtajavaalit saivat teatterimaisia piirteitä, kun kourallinen Sepp Blatterin lähimpiä toimijoita pidätettiin FBI:n ja sveitsiläisten viranomaisten toimesta puheenjohtajavaalin alla. Taustalla kumisi Qatarin valitseminen 2022 pelattavien MM-kisojen isännäksi Yhdysvaltojen nenän edestä. Qatarilla ei ollut liiemmälti valmiina stadioneita tai muita puitteita kisojen järjestämiselle. Qatarissa on hiekkaa ja kuumat kesät. Lisäksi sillä on luonnonvaroja ja rahaa, mikä varmasti siloitti tietä valitsijoiden sydämiin. Piikkinä Yhdysvaltojen lihassa lienevät myös 2018 Venäjällä järjestettävät kisat. Jalkapallo on maailmanlaajuinen bisnes ja se on osa globaalia olemassaoloa. Sen vaikuttamismahdollisuuksista kaikki haluavat osansa.

Onko FIFA ja kansainvälinen jalkapallo sitten korruptoitunutta? On. Liittyykö jalkapalloon ihmiskauppaa, rasismia, rahanpesua ja muuta rikollista toimintaa? Kyllä. Jalkapallo heijastaa ilmiönä koko maailmaa kaikkine kulttuureineen, poliittisine asetelmineen ja kolikon kääntöpuolineen. Jalkapallo on kaikessa moninaisuudessaan maailman kuva. Jos öljymiljardööreillä ja oligarkeilla on valtaa politiikassa ja maailman taloudessa, on niillä valtaa myös jalkapallossa. Jos ihmiset joutuvat elämään köyhyydessä ja tekemään töitä epäinhimillisissä työoloissa, joutuvat he sietämään samaa jalkapallossa ja siihen kytkeytyvissä projekteissa.

Eurooppa ja Yhdysvallat liputtavat tällä hetkellä vahvasti oikeudenmukaisen ja lahjomattoman jalkapallon puolesta. Niillä on kuitenkin omat särönsä. Ilmoille on myös heitelty, että UEFA irrottautuisi FIFAsta ja boikotoisi MM-kisoja. Tämä on mahdollista. Toki aika monta neuvottelukierrosta tullaan käymään ennen kuin tilanne kärjistyisi näin pahasti. Todennäköisempää on, että Yhdysvallat saa omat kisansa lähitulevaisuudessa ja samalla nykyinen kitka hautautuu kuumaan qatarilaiseen hiekkaan. Toinen skenaario, mitä on väläytelty, on se, että mikäli nykyiset eurooppalaisen jalkapallon suurmaat UEFAn vanavedessä boikotoisivat kisoja, jättäytyisivät suuret sponsorit kisojen ulkopuolelle ja tämä vaikuttaisi suoraan myös FIFAn kassavirtaan. Ehkä näinkin. Suuryhtiöitä ei niinkään kiinnosta se, että pelaako kisoissa Saksa ja Italia, vaan se, että minkälaisen kansainvälisen näkyvyyden kisat saavat ja minkälaisille kaupallisille mahdollisuuksille se luo alustan.

Ensimmäinen mielikuva, kun jalkapallo mainitaan, on kirjoittajalla brasilialaisessa lähiössä palloa potkiva lapsi, joka haaveilee mahdollisuudesta lyödä läpi huippujalkapalloilijana. Tähän kuvaan kiteytyy paljon mahdollisuuksia, esteitä ja koko se tunnemaailman skaala, jota ihminen tuntee. Toivon että se jatkossakin säilyy tällaisena eikä vaihdu esimerkiksi ruumissäkeiksi rakenteilla olevan stadion lähellä.

Viinikuvaus: mustaa rahaa, harmaata rahaa ja rahaa.


Kuva: Ken K https://www.flickr.com/photos/kenkuchih/6975756211/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti