Sivut

sunnuntai 18. syyskuuta 2022

KuPS-FC Inter Turku: europelien kangastuksia

Lauantaiaamua pätkivät lyhyeksi jääneet yöunet, eskarifutis ja pikainen heselounas ennen Cup -bussiin nousemista. Helsinkiin matkustaa satapäin turkulaisia ja uskoa voittoon riittää, vaikka Interin viimeaikainen tuloskunto ja pelin ilme eivät varsinaisesti suoraa taivaspaikkaa takaakaan. Tyypilliseen kuopiolaiseen tapaan muutamia KuPS:n kannattajia hörhöilee jälleen Olympiastadionin sisuksissa Interin kannattajien lohkossa, joka on eristetty helposti liikuteltavalla rauta-aidalla ja salareitin lohkojen välille tarjoaa useampaa katsomonosaa palveleva WC, jossa on ovet molemmissa päädyissä. Siltikään mitään varsinaista vaarantuntua ei alkuillassa ole eikä sellaista pidäkään olla.


KuPS:lle kultaa ja Interille painuneita hartioita


Tunnelmia Interin kannattajakatsomosta:
Sinimustat liput liehuvat ja KuPS:n katsomosta valutetaan merkitykseltään kryptiseksi jäävä etäisesti ristiä muistuttava tifo. Savolainen hullunkurisuus muuntautuu kenttätapahtumiksi kuitenkin siten, että KuPS hallitsee peliä ja Inter ottaa vastaan. Sinistä savua pöllähtää ilmaan, rummut paukkuvat ja yleisö elää pelin mukana. Interin maalivahti Matias Riikonen joutuu puuttumaan ottelun ensimmäisen minuuttien aikana niin Sebastian Dahlströmin, Diogo Tomasin kuin Tim Väyrysenkin toimiin.


KuPS hallitsi suurinta osaa pelistä

KuPS lähettää omat keltamustat savumerkit ilmoille. Interin Roberto Sierra vastaa tähän prässäämällä pallon KuPS:n puolustukselta ja ilmoittamalla Interin pelin mukaan. Johannes Kreidl venyttää pelin lopputulemaan merkittävällä tavalla Sierran kudin eteen. Kenties Sierran maailman asentoa ravistelevan suorituksen johdannaisena Inter saa hyvän hallintajakson, kun kellossa on varttisatanen. Petteri Forsellin taivaan tuuliin pöllähtävää vaparia ja David Accamin puskua lukuun ottamatta Inter ei pysty ottelun suositusikärajaa kuitenkaan nostamaan.

Peli menee tauolle 0-0 -lukemissa.

KuPS tulee vahvasti myös toisen puoliajan alkuun. Interin kannattajasektoreiden väliin vedetään uutta teippiä ja uudet savut pöllyävät ilmaan. Kannattajat pitävät hyvää ääntä ja pistävät kroppaa likoon, vaikka KuPS:n hallinta ei näyttäydykään enää jaksottaisena, vaan Interin hyökkäyspeli hyytyy lähes olemattomaksi. Inter puolustaa sekä pallottomana että pallollisena, mikä eskaloituu Interin välillä pitkiksi syöttöketjuiksi, jossa peli ei kuitenkaan etene ja lopulta pallo luovutetaan KuPS:lle. David Accam yrittää pariin kertaan ratkaista pelin yksikseen Interille eikä välttämättä jää metritolkulla vajaaksi aikomuksissaan, mutta KuPS:lta löytyy riittävästi jalkoja myös Accamin pitelemiseen.

Sinisiä ja...

...ja keltamustia savumerkkejä

Muutoin Interin purkupallot ja pelinavaus jäävät KuPS:n puolustuslinjan eteen, josta sen on helppo palauttaa paine takaisin Interin päätyyn. Kallaveden keittoon, kun lisätään se, että KuPS pääsee viljelemään keskityksiä ja lennättämään palloja erikoistilanteista omille Killeille ja Nalleilleen, alkaa ottelun keltamusta lopputulema vääjäämättä värittymään Olympiastadionin ilman alaan.

KuPSilla on tolppaaa ja hienoa lyhyttä vaparivariaatiota ennen kuin Henri Toivomäen keskitys löytää Interin maalille ja Gabriel Bispo ottaa ilmatilan haltuunsa: 1-0. Peliä on jäljellä vain muutamia minuutteja ja sekä kirjoittaja että koko Interin kannattajakatsomo saa muistijäljen siihen filmin kohtaan,  jossa katsotaan ratkaisuottelussa vastustajan juhlimista sellaisella hetkellä, että se on todennäköisesti ottelun kannalta perustavanlaatuista.

Interin kannattajakatsomosta nousee taivaalle symbolisesti mustaa savua. Miguel Grau tekee tuplavaihdon. Inter saa hyvän loppurynnistyksen päälle ja KuPS on ottelun viime hetket paniikkinapin päällä. Tietty kehä ottelun odotuksiin nähden sulkeutuu, kun Sierra nostaa 95:n minuutin kohdalla keskityksen maalilla. KuPS:n Daniel Carrillo ohjaa sen käsitaipeellaan Matias Ojalan nenän edestä päätyrajan yli. Joko Mohamman Al-Emaran johtama tuomaristo ei näe tilannetta oikein tai se ei uskalla ottaa siihen kantaa, mutta päivänselvä rankkari jää Interiltä saamatta ja se nousee pistona siihen samaan sarjaan, jossa Al-Emaran ratkaisevat päätöksen menevät säännönmukaisesti Interiä vastaan. Ei sillä, että Inter olisi pelistä omalla pelillään mitään tuomisia ansainnut, mutta tuo rangaistuspotku sille kuului. 

Tilanteen jälkeen keltakorttia nousee taas sinne ja tänne. Kenties niitä harkitaan myös siinä palaverissa, missä tuomarityöskentelyä pelin jälkeen analysoidaan.  


Interin loppurynnistys ei riittänyt tasoitukseen asti

Peli päättyy,  ja päätöstunnelmat ovat maisemaltaan pelkkää Samuel Beckettin absurdia ”Huomenna hän tulee" -näytelmää, jonka kuvastoksi nousevat tuomariston palkitseminen, ”Ari Lahti anna rahaa!” ja ”Espanja ulos!” -huudot, Ramiro Muñozin kannattajakatsomolle esittämä anteeksipyyntö logon suuteluineen ja katsomosta pudonnut KuPS -kannattaja, joka toivottavasti on hyvää vauhtia toipumassa loppukauden koitoksia silmällä pitäen.

Hassunhauskat, hullunkuriset ja illan pelissä ylivertaiset savolaiset jatkavat ansaitusti Cup -kannun huolenpitoa.

Viini: koko kannullinen Kallavettä

4 kommenttia:

 1. Tulevalla kaudella järkevällä valmennusratkaisulla Interin menestys on helppo ennustaa. Jos vielä paikallisderbyt palaisivat niin ai että.

  VastaaPoista
 2. Futista ja viiniä20. syyskuuta 2022 klo 9.17

  Nyt on tosiaan tärkeä momentum Interin organisaatiossa napsautella palasia kohdilleen ensi kautta silmällä pitäen. Turussa on tulosten suhteen ollut aika mollivoittoista viime aikoina, joten mahdollisten derbyjenkin suhteen aika vielä näyttää.

  VastaaPoista
 3. Jarkko Wiss, no niin , tästä se lähtee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Futista ja viiniä23. syyskuuta 2022 klo 8.02

   Vaikuttaa lupaavalta ja lupaa hyvää myös Interin "nuoriso-osastolle"!

   Poista