Sivut

lauantai 10. syyskuuta 2022

Tampere United-HJS: melankoliaa ja maaleja Pyynikillä

Syksy syvenee ja kotimaiset futissarjat juoksevat kohti loppuaan. Vaimo rilluttelee Antti Tuiskun tahtiin PK-seudulla, joten koppaan muksut mukaan ja suuntaamme Tampereelle. Fenix-linnun lailla tuhkasta tai, kuten laulussa lauletaan, hiekkakentiltä ja metsistä nouseva Tampere United kombona Pyynikin urheilukentän kanssa on kirjoittajalle sellainen vähintään kerta vuoteen ajatus. Tosin hiljattain tiedoksi annettiin, että Tampere United tulee jo ensi kaudella pelaamaan suurimman osan otteluistaan Kaupissa. Siksikin nyt oli erittäin hyvä hetki tulla katsomaan sinivihreitä kotikentälleen.

HJS:stä on kirjoittajalle välittynyt myös sellainen kuva, että joukkue on kaupungilleen tärkeä ja siitä välitetään. Sitä kuvaa kaksi karpaasia, jotka vierasjoukkueen huivit kaulassa tallustelevat anniskelukatsomon puolelle Sinikaartin lauteiden eteen. Mixiin, kun lisäsi vielä ottelun kilpailulliset asetelmat, joissa HJS on vielä nousukarsintapaikalla ja Tampere United parin voiton verran niistä perässä, oli pelissä kutkuttavaa auraa.

Pyynikin turvatarkastukseen ja lipunmyyntiin kiemurtelee pitkähkö juna. Matsin lisäksi ottelutapahtumassa juhlittiin seurapäivää, mikä toi sinisiin väreihin sonnustautuneita junioreita joukkueittain paikalle. Blogin ennakkokyselyissä seurattaviksi pelaajiksi oli nostettu sekä HJS:n Eemeli Raittista ja Oiva Laaksosta että Tampere Unitedin Julius Stenroosia. Näistä Raittinen ja Laaksonen avasivat. Stenroos saatiin vaihdosta toisella puoliajalla sisään.

Päivän väri oli Pyynikillä jälleen sininen

Pyynikin katsomonlaudoissa on jotain maalaisromanttista. Sinikaarti toivottaa tuttuun tapaan mielitiettynsä tervetulleeksi otteluun ja erotuomari Osman Mohammadi puhaltaa pelin käyntiin. Pelin ensi minuutit menevät tasavedoin. Molemmat joukkueet käyvät vähän kaverin boksissa kutittelemassa, mutta paikkoja kunnon penetraatiolle ei aukea. Tila tuntuu olevan molemmilla joukkueilla kortilla ja peliväline vaihtaa melko tiheään joukkueiden välillä omistajaa.

HJS saa hiljalleen työnnettyä omaa pallollista peliä lähemmäs Tampere Unitedin maalia. Reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen HJS:n Eetu Pellikka tarjoilee paikantynkää Gaaid Mahamedille, jonka kudin Antti Kuusinen torjuu jalallaan. Peli kulkee edellisestä muutaman minuutin, kun Eemeli Raittinen pääsee testailemaan potkutekniikkansa mukavalta sektorilta tuomitusta vaparista. Raittisen sisäkierteinen kuti näyttää jo putoavan takayläkulmaan, mutta Kuusinen loikkaa liito-oravan lailla ikimetsästä kudin eteen ja peli pysyy 0-0 tilanteessa.

Eemeli Raittinen hätyyttelee Tampere Unitedin maalia:
”Come on siniset! Siellä on ollut peli jo vartin käynnissä”, huudahdus kuvaa varmasti melko tarkasti kotiyleisön tuntemuksia, sillä HJS vaikuttaa siltä joukkueelta, joka lopulta ensin rokottaa. Sinikaartin kannatus välittyy jälleen kerran  hyvin organisoituna ja pelin eri vaiheisiin tarkasti soviteltuna, mutta samaan aikaan se on reaktiivista. Kuuluttajan kuuluttaessa EPS-Klubi 04:n tilannetta irtoaa kannattajakatsomosta HJK:n silmätikuksi ottava chäntti. Tosin sen sivulause Turusta vihankohteena saa taisteluparin silmät nauraen kysymään: vihaako ne Turkua? Sieltähän me tosiaan olemme.

Tampere United saa HJS:n myllytyksen jälkeen hieman paremman jakson aikaiseksi. Roope Kostiaisen laakaisema kuti blokataan HJS:n boksissa. Päätuomari levittää ensin kätensä, mutta linjalta tulee tipsi, minkä johdannaisena päätuomarin käsi osoittaa pilkulle. Hidastuksesta katsottuna tuomio vaikuttaa oikealta ja Roope Kostiainen pudottaa rangaistuslaukauksen oikeaan alakulmaan: 1-0

Roope Kostiainen onnistuu rankkarista:
Peli etenee tasavedoin myös ensimmäisen puoliajan loppuun asti ja pelillisestä näkökulmasta on vaikea tehdä selkeää eroa joukkueiden välille. HJS on enemmän pallossa, mutta toisaalta, sillä on vaikeuksia pitää Roope Kostiaista pihdeissään Tampere Unitedin hyökätessä eli asiat ovat niin kuin tulostaulu ne osoittaa.

Tauolla taistellaan selvästi vielä Pyynikin käsityöläispanimon olemassaolon puolesta, sillä sen verran saman valmistajan eri sävyistä tölkkiä vaihtuu elektroniseen valuuttaan. Panimon tilanteesta heijastuu etäistä symboliikkaa myös Pyynikin stadionin tilanteeseen. Bongaan viereisestä katsomosta Leedsin untuvatakin, mikä kirjoittajalle kertoo siitä, että Tampereella riittää hyvää makua myös kansainväliseen futikseen.

HJS tulee väkevästi toiselle puoliajalle ja aloituksesta lähtevä ensimmäinen hyökkäys päättyy maalin ulkoreunan sivuverkkoon pölähtävään kutiin. Kauaa ei kellot tikitä tästä, kun vieraiden Lauri Kestin tekonurmesta kimmoketta ottava sisäkierteinen kuti on liian vaikea Kuusisen vangittavaksi, joten Kuusinen työntää sitä eteenpäin. Raittinen on haaskalla, mutta Tampere Unitedin puolustus saa klaarattua tilanteen.


HJS tuli vahvasti toisen puoliajan alkuun

Kesken HJS:n hyvä pelillisen vaiheen Roope Kostiainen löytää riittävästi tonttia HJS:n puolustuksen edestä ja saa vapautettua laidalla kirmaavan Paavo Kujalan, joka pistää pallon maaliin: 2-0. Vieressämme isä ja poika ponkaisevat pystyyn ja juoksevat katsomon reunalle juhlimaan.

Näyttää jo siltä, että Tampere United saa pidettyä HJS:n pois parhailta paikoilta ja siten peli on taputtelua vaille valmis, mutta Oiva Laaksosella on asiasta muita mietteitä. Laaksonen pomputtelee  itsensä irti Tampere Unitedin puolustukselta  ja pistää pelin takaisin jännäksi: 2-1.

Sinikaarti virittelee seuran historian vaiheita sivuavan ja sekä äänenpainoilla että katsomokoreografialla leikittelevän versionsa ”Kapteeni koukusta”, joka on itsessään vaikuttava, mutta HJS:n tasoituksen roikkuessa ilmassa myös hieman surrealistinen kokemus. Tosin Sinikaarti varmasti tiesi paremmin, sillä seuraavan maalin tekee Tampere United. Eetu Räisänen pujottelee itsensä omalla kenttäpuoliskolla irti useammasta HJS:n pelaajasta ja napauttaa pallon Toni Toijalalle, joka parin veivauksen jälkeen alittaa Lauri Inkeroisen torjunnan: 3-1. Sekä juuri nähty tilanne että myöhempikin pelin kulku osoittaa sen, että siitä on lajissa hyötyä, jos on jättiläinen, jolla on hyvä pallotatsi.

HJS:n kuitti tulee kuitenkin välittömästi. Kuusinen saa minuutin sisään takaiskusta pallon Tampere Unitedin puolustuslinjan taakse ja sijoittaa sen etuyläkulmaan: 3-2 ja matsi on jälleen maalin matsi. Pian kavennuksen jälkeen tuomaritarkkailija saa niin perimanselaisella aksentilla palautteen, jossa tuomaristoa kehotetaan heräilemään, että kummelia nuorena katsoneen on vaikea lopettaa hymyilyä. Riemunaiheita saa myös kotiyleisö, kun Toijala veivaa jalkansa auki ja sen voimasta lähteneen kudin joutuu Inkeroinen torjumaan eteensä. Julius Stenroos on ensimmäisenä paikalla ja pelivaaka kellahtaa 4-2:een.


Tampere United käytti tehokkaasti tilanteensa

HJS hakee lisäosumia niin kauan kuin tuomaristo suo, mutta hiekkaa ei tiimalasissa yksinkertaisesti ole enää uusiin kääntöihin asti. Tampere United ottaa tärkeän voiton loppukautta silmällä pitäen ja kakkosen B-lohkon tilanne kiristyy.

Tampere Unitedin ja Sinikaartin voittorituaalit
Paluumatkalla nautimme sellaisesta ylellisyydestä kuin raitiovaunu. Turussa homma on edelleen piirustuspöydällä.

Viini: Singpore Slingiä ja tuhkan makua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti