Sivut

keskiviikko 24. elokuuta 2022

ÅIFK-PaiHa: Yläkentän boogie woogie

Viihdyttävää futista lupaava Paimion Haka saapui keskiviikon ratoksi Yläkentälle Åbo Idrottsföreningen Kamraternan eli tuttavallisemmin ÅIFK:n tai Kanarialintujen vieraaksi. Vähintäänkin kohtalaisen syysvireen löytäneelle PaiHalle potentiaaliset pinnat tietäisivät hajuraon kasvamista putoamiskamppailuun. ÅIFK taas liimautuisi voitolla vielä tiukemmin kärkikahinoihin. Tosin nousujunan savut ovat sekä Kanarialinnuilta että kymmeneltä muultakin joukkueelta jo horisontista kadonnut, sillä Pallo-Iirojen kulkua voivat muut seurata lähinnä GPS -paikantimen avulla.

ÅIFK aloittaa sähäkästi ja se jo ensimmäiseen puoleentoista minuuttiin saa maalinmakua kielen päälle pariin kertaan, mutta sekä Arman Palanin että Habibullah Husseinin ensimmäiset yritelmät laskeutuvat Valon Gerxhalijan hanskoihin. ÅIFK lisää minuutti minuutilta kierroksia ja se on sekä pallottomana että pallollisena vieraita koko ajan pari siiveniskua edellä. Kentällä kuullut palautteet ”Eteenpäin, eteenpäin” ja vieraiden ”Me ollaan myöhässä koko ajan” kuvaavat hyvin pelin pirtaa. ÅIFK purkaa mallikkaasti PaiHan prässin ensimmäisen linjan ja sen jälkeen mennäänkin kovaa vauhtia PaiHan maalia kohti.

Otan ensimmäisen kahvihetken jo vartin pelin jälkeen. Buffetissa asiointi käydään molemmilla kotimaisilla kielillä. Kun olen laskenut pahvimukin jalkoihini, Palani luikahtaa Husseinin pistopallon päätteeksi nokikkain Gerxhalijan kanssa. Gerxhalija pysäyttää Palanin jalkatorjunnalla.


ÅIFK sai lopulta hyödynnettyä hyvän otteensa

Reilu parikymmentä minuuttia se ottaa, että nähdään ensimmäinen maali. Se menee pelin kuvan mukaisesti ÅIFK:le, kun Alex Ålgars pyöräyttää boksissa ensin jalkansa vapaaksi ja karusellin päätteeksi pyöräyttää pallon maaliin: 1-0. Kovaäänisistä röyhäistään Aarne Tenkasta: ”Taas me tehtiin maali, kun taistellaan vain kullasta. Taas me tehtiin maali, kun muut on tehty pullasta”.

PaiHa vatkaa ensimmäisellä puoliajalla taikinaa lähinnä muutamista kulmapotkuista, joita se onnistuu hyökkäyksien päätteeksi kypsyttämään. Puolen tunnin kohdalla nähdään poikkeuksellisen pitkä halonhakkuu PaiHan maalin edessä, jonka rikkaaseen ja varmasti joiltain osin myös laittomuuksiin viittaavaan äänimaailmaan kuuluu pauketta, kolinaa ja lätsähdyksiä. Lopulta Mikko Kiviluoma saa tarpeekseen ja viittaa kädellään ÅIFK:n maalin suuntaan. Vaparilla jatketaan.


Klapia pinoon

ÅIFK jatkaa pelin päällä. Palanin kuti nuolaisee tolppaa. Gerxhalija käskyttää useampaan kertaan ottamaan Jon Terrnavan vasurin pois, mutta kun se kuitenkin vapautuu, niin kuti pyyhkäisee rimaa. Ennen taukoa PaiHan Veeti Laine pyyhkäistään pitkän ja jo rangaistusalueelle ehtineen kuljetuksen päätteeksi nurin. Paimiolaisten juomapullomiehen linjatuomarille osoittama kysymys ”Siinäkö ei ollut mitään?” vaikuttaa ihan kohtuulliselta. Lisäaikaa ei tule sekuntiakaan.

PaiHa tulee toisen puoliajan alkuun terävämmin ja joudunkin tsekkaamaan Palloliiton sivuilta, että oliko heti alussa vauhdikkaalla prässillä ÅIFK:n suuntaan puhaltava Carlos Da Silva Rodrigues ensimmäisellä puoliajalla kentällä. Olihan hän, mutta kenties tiedossa oli vapaudu vankilasta kortti tulevan vaihdon muodossa, mikä tihensi tikkausta. PaiHa saa sekä pidempiä hallintajaksoja että tiheämpään tahtiin hyökkäyksiä aikaiseksi. Syy-seuraussuhteen päässä on pari aika hyvästä paikasta saatua vaparia, jotka eivät kuitenkaan tuloudu.


PaiHa aloitti toisen puoliajan hyvin...

...mutta maaliksi asti se ei tuloutunut

ÅIFK:n valmentaja Jarkko Tallqvist reagoi fiksusti vaihdoilla pelin muuttuneeseen virneeseen. ÅIFK saa puolittaisia paikkoja, mutta helppoja maaleja ei senkään kohtalonkirjassa ole. Se vaatii lopulta vaihdosta sisään tulleen Eemeli Palon lähes maagisen ja pitkän läpisyötön Palanille ennen kuin kuullaan taas Tenkasta. Palani ei kehtaa missata enää tätä paikkaa, vaan nostaa pallon nätisti Gerxhalija yli: ”Ne on pullataikinaa. Nyt kun hanskassa on mestaruus. Ja tän maalin jälkeen tehdään vielä kuus”.

Kuutta maalia sieltä ei enää tule, mutta futispersoonaltaan hieman värikkäämpää höyhensatoa edustava Elias Untamala pelaa itselleen boksin rajoille paikan ja pakottaa pallon voimalla maaliin: ”Nolla-nolla. Mitä peli on poika? Yksi-Nolla. Mitä peli on poika? Kaksi-nolla. Mitä peli on poika? Kolme-nolla.” Tähänhän sen biisin olisi voinut katkaista, mutta kutoseen asti lasketaan. 

ÅIFK:n Abdoullah Yousfin eleetön ja virheetön puolustaminen otetaan vielä muistivihkoon ylös ennen kuin peli päättyy.


"Mitä peli on poika? Kolme-nolla"

Rokki soi, stadionin ulkopuolella spaddua palaa ja kotiin körötellessä vastaan liihottaa useampikin Ukrainan lippuun kääriytynyt.

Viini: Åbos Nautilus

2 kommenttia:

 1. Kiitos näistä rapoerteista, liian hiljaista FutisForumilla on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Futista ja viiniä25. elokuuta 2022 klo 7.42

   Kiitos ja foorumilla on tosiaan ollut hetken aikaa hiukan hiljaisempaa!

   Poista