torstai 18. elokuuta 2022

TPK – Pallo-Iirot: tuontirokkia Raumalta

Bändivermeet alkavat olla Turussa tältä kesältä pakattu ja festariteltat rullattu varastoihin hapertumaan. Yläkentän portilla miesduo yrittää tingata kahvikupposta sisäänpääsymaksun kylkiäisiksi, koska Paimiossakin tämä onnistuu. Turun erotuomarikerholla on talenttiakatemian otteluseuranta päivä. Lämpö lyö kosteutta paidan selyksiin.

TPK pelasi illan ottelussa putoamiskamppailua vastaan. Läntisen-Suomen kolmosdivarin A-lohkossa sijat 8-11 olivat ennen ottelua muutaman pinnan haarukassa. Pallo-Iirot pelaavat jo enemmänkin muiden lohkojen ykkösiä vastaan suorasta noususta kuin varsinaisesti oman lohkonsa voitosta, joka on parin voiton päässä saletista.

Yläkenttä, TPK ja Pallo-Iirot ready to rock

Pallo-Iirot ottavat aika lailla alusta matsin hallintaansa. Sinikeltaisten pelaajat liikkuvat fiksusti ja pallo seuraa napakasti perässä. TPK saa aivan ottelun alussa muutamia hyökkäyksiä sisään, mutta minuuttien tikittäessä Pallo-Iirot pakottaa sen kitarakoteloonsa.

Pelikellossa on 007, jos ensimmäinen numero osoittaisi tunteja ja kolmas minuutteja, kun Jani Halminen heittää kiven TPK:n puolustuksen selustaan Elias Ahteelle. TPK:n puolustus ei saa imettyä Ahteelta tilaa ja siten ei myöskään aikaa pois, ja niinhän siinä tuppaa nykyään käymään, että sitten triangeli kilahtaa ja niin kilahtaa nytkin: 0-1 vieraille.

Pallo-Iirot määrittivät pitkälti pelin rytmin

Peli etenee maalin jälkeen Pallo-Iirojen tahdissa. TPK -maalivahti Veli-Heikki Maunilan palaute kentälle ”me ei olla muodossa, eikä myöskään prässätä” kuvaa ihan osuvasti kotijoukkueen vaikeuksia raumalaisten lingossa. 14' minuutin kohdalla Pallo-Iirojen Halminen vapauttaa vuorostaan Topias Silvennoisen, joka ohittaa virvelillään Maunilan. Tilanteesta leikkisän tekee sen, että jälleen oikeassa paikassa oleva Ahde päättää hoitaa boksin, kuten järkkäri konsanaan eikä hän lähde ottamaan helppoa maalia nimiinsä, vaan pitää huolen, ettei TPK:n puolustajia rynni heille kuulumattomille alueille: 0-2

Sikäli Turun erotuomarikerhokin saa analysoitavaa, että molemmat joukkueet tarjoilevat aika rapsakoita taklauksia. Yksi niistä tulkitaan olevan ”keltainen+”. Parinkymmenen minuutin jälkeen futiskarma kostaa Ahteelle järkkärin hommat, kun Maunila nollaa Ahteen yrityksen läheltä maalia.

Mustelmia molemmille

Pallo-Iirojen vasemmalla laidalla toisiinsa näkymättömällä köydellä sidotut  Markus Babb ja Mikko Jalkanen tuovat palloa taukoamatta kohti TPK:n boksia. Lisäksi kirjoittajan silmää kutittelee Pallo-Iirojen keskikentän ankkurina pelaavan James Whiting Yorkshiren Pirloa eli Kalvin Phillipsiä mukaileva pelitapa ja -varmuus.

TPK:n asteet hiukan nousevat. Jalkapallojumalat riepottelevat vielä kertaalleen Ahdetta eivätkä anna hänen avata TPK:n puolustuksen tarjoamaa pakettia ennen kuin peli pistetään tauolle.

Taukojuomaksi valikoituu luonnollisesti edullinen euron pillimehu ja kaveriksi samanhintainen kahvi, koska niitä on eikä muuta oikeastaan tarvitsekaan.

TPK vastaa ensimmäisen puoliajan ilmeeseen triplavaihdolla. Pallo-Iirojen kapteeni Otto Schultz joutuu piiskaamaan toisen puoliajan alussa joukkuekavereihinsa lisävirtaa, sillä TPK:lla on pari lupaavanoloista painostusjaksoa toisen puoliajan ensiminuuteilla. Pallo-Iirot selvittää ne ja kellon tikatessa kohti tuntia osuu pallo kulmapotkun jälkitilanteesta TPK puolustajan käteen. Erotuomari Samuli Stenman viittilöi pilkun suuntaan ja joutuu hetken kertaamaan ratkaisunsa perusteita sinipaidoille. Ahteen tolpan juureen rivakasti syöksyvä rankkari ei sen sijaan jätä Maunilalle sen enempää keskusteltavaa: 0-3

Elias Ahteen pilkku:

Yläkentän kuuma ja painostava helle tarttuu myös entistä tiukemmin pelaajiin. Taklausten paino kasvaa ja siinä ohessa Andre Zaya vapauttaa pystyjuoksunsa päätteeksi Lee Shermanin, joka kaventaa pelin 1-3:een. Zayan kertoimet potentiaalisen punaisen kortin saajasta heilahtavatkin toisen puoliajan edetessä lisätehomerkintöjen puolelle. Sen verran väkevästi hän auraa Pallo-Iirojen selustaan. TPK saa hetkellisesti muutenkin peliinsä lisäjengaa, mutta Pallo-Iirojen äänieristeet hiljentävät pian liiallisen melun.

Jalkanen painaa kovaa ja matalaa keskelle. Ahde pääsee kertaalleen koittamaan knallitemppua, mutta nyt on taas Maunilan vuoro johtaa orkesteria. Jollekin sinipaitojen hyökkääjistä suositellaan vielä Pallo-Iirojen puolustuksen toimesta ”salia ja treeniä” ennen kuin peli päättyy. Roudareiden tyhjentäessä Yläkenttää mimmijenkkifutaajille haaveilee kasitietä kohti kulkeva parvi raumalaisia siitä, että pelattaisiinpa jo kakkosta ja olisipa ollut grillimakkaraa.