Sivut

keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

TPS/m35-MaPS: pitkän kaavan kautta

Kupittaalla tarjoiltiin futista ja Suomen Cupia pitkän kaavan mukaan kuin italialaisella sukupäivällisellä konsanaan, kun yksi Cupin tähänastisista komeetoista eli jo ikääntynyt TPS kohtasi MaPS:n, jota ei myöskään ikä- ja pelivuosien puolesta voi ihan eilisen teeren pojaksi nimitellä. TPS:n ensimmäisten kahden kierroksen murskajaiset, joista maalieroksi oli kelloteltu 24 tehtyä ja vain yksi päästetty maali, oli sanasepoilta kirvoittanut jopa sellaista spekulaatiota, että olisiko se sittenkin tämä porukka, jonka pitäisi lähtöä takomaan ykköstä.

Kupittaalla haettiin seuraavaa Cup kierrosta pitkän kaavan ja pitkien juttutuokioiden kautta

Esteettisten lähestymistavan sijaan molemmat joukkueet lähtivät melko pragmaattisella pelisuunnitelmalla liikenteeseen. TPS oli pykälää enemmän pallossa ja se myös siirteli rauhallisesti pelivälinettä puolustuslinjassaan kaverilta toiselle ennen kuin lähti hakemaan hyökkäyksiään, joiden moottorina aika usein toimi Mika Ääritalo. MaPS ei varsinaisesti pitänyt pallon kanssa myöskään kiirettä, joskin pelin avausvaiheessa se toimitti keneltäkään sen kummemmin mitään kyselemättä pitkää palloa TPS:n selustaan ja laittoi riittävästi jalkapareja painepallojen perään.


MaPS haki palloja ja jalkoja TPS:n puolustuksen selustaan

Energia oli selvästi tiistai-illassa kortilla, sillä molemmilta joukkueilta lensi huulta suuntaan, jossa vastustajan kärkiprässiä juoksutettiin ja väsytettiin juoksuttamisen ja väsyttämisen ilosta. Tästä sisuuntuneena Ääritalo kuitenkin kuittaa MaPS:n suuntaan ettei aio juosta pallon perässä ja tovin ajan hän sitten toteuttaakin prässiään kävelyaskelin. Pieniä myöhässä kohteensa löytäviä kopsuja kopisee molempien joukkueiden pelaajien koipiin. Legendaarisimpana ehkä Jarno Auremaalta lähtevä töötti, jota rikkeentekijä perustelee selän takaa niin kirkkaasti paistavalla auringolla, että se hävitti pallon kokonaan näkökentästä. Eteen löytyi vain MaPS:n pelaaja.

Pelattava futis on riisuttu erilaisista kilkkeistä ja joulukoristeista paljaaksi perusfutikseksi. Elias Lönnrotin muistikirjaan olisi saattanut imeytyä jonkinkin verran mustetta, sillä erotuomarista haetaan pelaajien toimesta useampaankin otteeseen juttukaveria ja juttu on lennokasta. Tero Forss väläyttää myös kokeneen ketuin elkeitä ottamalla joukkueelleen juomatauon, kun loukkaantunutta pelaajaa huolletaan kentällä. Tämä provosoi ainakin TPS:n veskari Ville Lehtosta, joka protestoi asiaa niin moneen kertaan, että lopulta vihreän rauta-aidan takaa ja kasitien vihreän pätkän puolelta tullut kannattaja haastaakin ”Oleksää nyt veskari ihan tosissas”.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa pallo putoaa TPS:n rangaistusalueen kulmalle, jossa sähäkästi pelannut Jari Oksanen kampanjoi hyvän tovin sen seuraavasta osoitteesta ja pilkun tietämille pallo lopulta pomppii. Paikalla on Henri Hujala, joka tinttaa pallon voimalla maaliin: 0-1. MaPS pistää vielä ensimmäisen puoliajan lopun kunniaksi maksimiprässin päälle ja siten se huolehtii siitä, ettei TPS punnerra enää tasoihin.

Toisella puoliajalla pelin kuva hieman muuttuu. MaPS on hallitsevampi osapuoli ja Lehtonen joutuu ottamaan torjunnoillaan kantaa ottelun kulkuun useampaankin kertaan. Kertaalleen MaPS:n Aleksi Hagelberg pääse ohjaamaan sivulta lähetettyä vaparia suoraan ilmasta, mutta ohjaus kolahtaa oven karmeihin ja pallo palaa kentälle. Hagelbergin palatessa takaisin puolustuslinjaan kuitataan sieltä myös toisen Hagelbergin toimesta, että ”ei sitten maistunut”.

Jalkapallossa puhutaan aika ajoin potentiaalinsa maksimoimisesta ja sitä TPS toisen jakson pelin kuvaan nähden kollektiivisesti tekee, kun Antti Hakala hyödyntää MaPS:n puolustuksen pimeän hetken. Hakala kiittää lahjasta, syöksyy laidalta maalia koti ja sivaltaa pallon tarkasti takakulmaan: 1-1.

TPS:n keskikentältä kuulu, että nyt aletaan lisäämään jalkoja. Tosiasiassa MaPS ottaa pelin väkevästi hallintaansa ja se saa tulitettua keskityksiä sarjana TPS:n maalille. Kuun noustessa ja varsinaisen peliajan tikatessa loppuaan kohti MaPS:n paine vain yltyy, mutta TPS kestää ja ratkaisu haetaan rangaistuspotkukilpailulla.

Kuun noustessa MaPS:n hallinta kasvoi

Pilkkuja paukutellaankin sitten pitkän kaavan kautta. Ensimmäiseen viiteen kutiin molemmat hassaavat yhden. TPS:n organisaatiosta huudellan sen jälkeen sääntöjen perään, koska peli on venynyt jopa ikämiehille uusiin ulottuvuuksiin. Jatkot vedetään solidaarisesti siten, että aina, kun kaveri ei osu, niin sitten ei osuta itsekään. Lopulta molemmat veskaritkin käyvät pussittamassa, joten lähdetään niin sanotulle kakkoskierrokselle.

Lehtonen nappaa kertaalleen osuneen Aatu Hagelbergin kovan kudin. Pakkasen kiristyessä ja sormien palellessa ei Antti Hakalalta enää sympatiapisteitä heru ja hän päättyy pelin nostamalla pallon vasemmalle ja ylös. TPS:n ikurit jatkavat Cupin kolmannelle kierrokselle.

Antti Hakala päättää pelin:



Viini: täplältä pitkään kypsyteltyä


PS: Blogin 2022 vuosikertaa on kovakantisena myynnissä esimerkiksi alla olevissa paikoissa:

https://kansallinen.fi/tuote/futista-ja-viinia-vuosikerta-2022/

https://www.booky.fi/tuote/jarno_rajalampi/futista_ja_viinia_vuosikerta_2022_tarinoita/9789526515700

tai voit kysyä tarjousta suoraan blogin somekanavissa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti