torstai 30. maaliskuuta 2023

TuRaKe-PiPS: lucky ball

Torstai piti sisällään potentiaalisen hegemonia ottelun, kun viime kauden päätteeksi vitosesta neloseen nousseet TuRaKe ja PiPS pelasivat paikasta Suomen Cupin kolmannelle kierrokselle. TuRaKe oli viime kauden päätteeksi vienyt joukkueiden epävirallisen vitosen mestaruusottelun 1-3 -lukemin nimiinsä. PiPS:llä oli siis revanssin paikka.

TuRaKen ja PiPS:n kevätrevanssi käyntiin

VR vaihtaa kalustoaan ja paluumatka Helsingistä Turkuun viivästyy. Porhallan Kupittaan juna-asemalta mukavan aurinkoisessa säässä kohti Kupittaa vitosta. Junan parinkymmenen minuutin myöhästyminen ei koidu lopulta kirjoittajan kohtaloksi, sillä pelin alku viivästyy. En missään nimessä väitä, että futisbloggaria odotettiin paikalle.

PiPS saa teikkauksessa merkittävän edun, sillä sen veskari ei joudu ensimmäisellä puoliajalla siristelemään silmiään kirkkaassa kevätauringossa. Asiaa juhlistetaan ja alleviivataan asiaan kuuluvalla tavalla. TuRaKen pelisuunnitelmasta paljastuu se, ettei ensimmäiseen kolmeen minuuttiin ole tarkoitus paiskata yhtäkään pitkää palloa. Lopulta tämä ei toteudu ja hiljalleen pallon hallinta keikkaa enemmän piikkiöläisten suuntaan. Erityisesti PiPS:n Sami Villanen on paljon rakennuspuuhissa, mutta TuRaKen puolustus saa pidettyä PiPS:n pois parhailta maalipaikoilta.

Ensimmäisen isomman maaliodottaman paikan rakentaakin TuRaKe, kun Arttu Koskinen löytää laidalta Eetu Tammen. Tammi hakee boksista Hannu Kuusiston, jonka liikerata pallollisena simuloi helikopterin propellia. Kuusiston jalka pyörähdyksessä aukeaa, mutta koko ottelun vähintäänkin palkkansa tai tulevan saunaillan virvokkeidensa veroisesti pelannut Jere Lahtinen taipuu alakulmaan suuntautuvan kudin eteen.

Pelin kiuas napsahtaa hiljalleen päälle, vaikka pelin tempo ei varsinaisesti lähde kiuaskivien lailla hohkaamaan. Rajaheittojen suunnasta on tiukkaa Jakobin painia pelaajien ja tuomariston kesken. Kuusisto riistää pallon PiPS:n puolustukselta ja tikkaa boksiin, mutta Lahtinen kaivaa taikurinhatustaan jalkatorjunnan. PiPS:n pelissä vaikuttaa ottelun alussa olevan enemmän ideaa kuin TuRaKen. Se löytääkin pallollisena tilaa TuRaKen keskikentän ja puolustuksen välistä, mutta pystyyn menijöitä ei maaliuurnille tarpeeksi ilmoittaudu.

Ensimmäinen puoliaika kuljettiin tasa-askelin

TuRaKen pelin kuvaan löytyy lopulta selittävä tekijä. Katsomon puolella pohdittaessa TuRaKen ”plääniä” huikataan valkopaitojen riveistä, että "plääniä" ei tänään ole, vaan mennään tuuripallolla. Konseptin käyttöiästä ei kirjoittajalla ole tietoa, mutta TuRaKen yli kahteenkymmeneen venyneen tappiottaman kilpaottelun sarja ei anna aihetta tuuripallon vähättelylle. Tauolle mennään tasavedoin ja 0-0 -tilanteessa.

Tuuripallo vahvistaa agendaansa ensimmäisen puoliajan alussa, kun TuRaKen Joona Järvistö puikkelehtii vasemmalta läpi ja hakee syötölleen kaistaa PiPS:n veskarin ja puolustuksen välistä. Jotain kummallista tilanteessa tapahtuu, sillä tilanne jämähtää kuin ”peilisissä” ennen kuin pallo pomppii puheenjohtaja Matias Harjuhahdolle, joka piirtää ensimmäisen viivan tuloshankeen.

Lisää draamaa tatuoidaan ottelun nahkaan minuutin kuluttua maalista, kun Pyry Leppänen pysäyttää TuRaKen nopean hyökkäyksen rouhimalla valkopaidan nurin. Erotuomari Vili Lehtovaara tulkitsee, että tilanteessa viedään selvä maalipaikka ja taskusta nousee kirkkaanpunaista. PiPS:n pirtaan joulukortti ei näin kevään kynnyksellä kolahda ja tovin kuluttua punaisella laputetaan tuomarin ratkaisuja merimiehen verbaliikalla kritisoinut Jarno Karihtala.

Pyry Leppänen ohjataan pukuhuoneen puolelle

Peli lähtee aaltoilemaan punaisten käänteiden jälkeen vauhdikkaammin. Järvistö ehtii kertaalleen vielä hätyyttelemään Lahtisen maalia ennen kuin samainen Järvistö tölväistään samaisen Lahtisen toimesta boksissa tantereeseen. Lehtovaara harppoo rangaistuspotkulle oikean paikan ja Eetu Tammi tinttaa sen voimalla sisään: 2-0.

Eetu Tammi tinttaa rankkarin sisään:

Ottelun loppua kohden rauta-aidan taakse ilmaantuu useampikin utelias ohikulkija kyselemään, elämän ja käynnissä olevan matsin tarkoitusta ja tilannetta. PiPS onnistuu vajaallakin tuomaan hyvin peliä kohti kramppien riivaamaa TuRaKen puolustusta. Lähimpänä kavennusta on PiPS:n Sasu Rastas, jonka puskun Saku Suominen kuitenkin poimii ennen marjaämpäriin putoamista.

PiPS:llä lopussa kaikki rauta rajalla

Ottelun lopussa Jere Lahtinenkin nousee kulmapotkussa kärkkymään paikkaa Kaarina -lehden etusivulla. Pallo putoaakin Lahtiselle, mutta askelharhautus ei tilanteessa ihan lähde ja tilanne eskaloituu Lahtisen rikkeeseen. Sen sijaan TuRaKen Taavi Kanasaarilta irtoaa keskikentällä komea saksari. Siihen ja Eetu Tammea riivaavaan kramppiin ottelu on hyvä päättää.

Viini: holiton

PS: Blogin 2022 vuosikertaa on kovakantisena myynnissä esimerkiksi alla olevissa paikoissa:

tai voit kysyä tarjousta suoraan blogin somekanavissa!