perjantai 14. huhtikuuta 2023

PiPS - Pallo-Iirot 2: poppailua

Jos eilen kolmosen starttiin jono kiemurteli Yläkentältä jokirantaan, niin tänään Piikkiön POP-Areenalle kiemurteleva autoletka tukki sekä Helsingin moottoritien että Raumalle vievän kasitien pätkän. PiPS:n ja Pallo-Iirojen matsi voitti niukasti parilla äänellä matsiäänestyksen ja Piikkiöön kävi myös blogin tie. Kahvi ja matsimakkara kuitataan mobilepaylla. POP-Areenan aitojen taakse on saapunut kivasti porukkaa juhlimaan PiPS:n paluuta nelosdivariin.

PiPS piti peliotteen väkevästi itsellään

Pallo-Iirot on melkeinpä parhaimmillaan ottelun alussa. Sen liike ja terävä prässi aiheuttaa ongelmia PiPS:n pallolliselle pelille ja aikainen maalikin ikään kuin nykii kohoa pari kertaa. Melko pian kuitenkin PiPS saa pelinrakennuksensa kaavat valmiiksi ja pelin luonne muuttuu. Ensin mennään yleisön toteamuksen ”Tää vaikuttaa sillai tasaselt pelilt” mukaan, mutta PiPS kipuaa koko ajan enemmän ja enemmän pelin päälle. Kotijoukkueen peliote tuloutuu 17 minuutin kohdalla, kun Sasu Rastas saa pallon Pallo-Iirojen pakkien väliin ja tökkää sen sieltä alakulmaan: 1-0.

Pallo-Iirot jähmettyvät avausmaalin jälkeen entisestään ja sen prässihalut myös hiipuvat. Samaan aikaan PiPS:llä pelaajat ja pallo liikkuvat. Kotijoukkue löytää jatkuvasti tilaa ja vapaita pelaajia keskikentältä, josta sitten isketään pystypalloja hyökkäykseen. Tuomarilinja on perjantai-illassa suht salliva kaikilta muilta osin paitsi paitsioita liputetaan hanakasti, mikä tulppaa osan PiPS:n vaarallisista hyökkäyksistä.

Puolen tunnin pelin jälkeen Antti Myllylä paikantaa vasemmalla laidalla kirmaavan Rastaan. Tällä kertaa lippu ei nouse paitsion merkiksi ja Rastas tavoittaa maalin edestä Ville Salosen, joka puttaa pallon maaliin hienon kuvion päätteeksi, joka jättää Pallo-Iirojen puolustuksen melkoiseksi reikäjuustoksi. PiPS:n hyökkäyksen maantiekiitäjien lisäksi sen puolustus painii väkevästi kaksinkamppailut "himaan" ja pataljoonasoppaa, kun höystää Sami Villasen ja Sebastian Vikströmin hyvällä pelivireellä keskikentällä, on Pallo-Iiroilla sanalla sanoen kaikenlaisia ongelmia. PiPS:n itseluottamus ja pelillinen kyvykkyys taasen tuntuvat kasvavan eksponentiaalisesti.

Sinikeltaisista Rasmus Ahonen liikehti hetkittäin Kalvin Phillipsmäisesti keskikentän pohjalla ja Timi Halminen ottaa puolustuksessa rauhallisella pelillä kantaa otteluun. PiPS menee kuitenkin menojaan. Vikströmin kulma kaartaa maalille, jonne Rastas rynnii kuin Nallina Killien joukkoon. Rastaan pusku iskee vielä Pelen oppien mukaisesta kimmoketta kentän pinnasta ja peli tilanne muuttuu: 3-0 ja kellossa 42 minuuttia. Näissä lukemissa peli pistetään myös tauolle.

Pallo-Iirot punomassa juonia puoliajalla

PiPS hakee toiselle jaksolla vauhtia kopin kautta, kun taas Pallo-Iirot säästelee jalkojaan ja jää kentälle kertaamaan ensimmäisen jakson tapahtumia. Takanani isosisko opettaa pikkuveljelle futiksen saloja Run–D.M.C:ltä tutulla ”Check this out” -saatteella. On aika aloittaa toinen puoliaika.

Toinen jakso lähtee tasaisemmissa merkeissä liikenteeseen. Hiljalleen kenttä lähtee kuitenkin taas viettämään enemmän Pallo-Iirojen maalin suuntaan. Viereeni tulee nuorisoduo, jota kuuntelemalla saan blogin mahdollisia tulevia aluevaltauksia silmällä pitäen napakkaa oppia TikTok -videon tekemisestä. Jäpikät päättävät tehdä vaihdosta sisään tulevalle Ville Stylmanille ”highlightsit” ja niinpä he seuraavat Stylmanin jokaista pallokosketusta haukan lailla.

Pallo-Iirot saa hetkellisen painostusjakson toisen puoliajan puolessa välissä. Sen keskitykset putoilevat ihan hyville sektoreille PiPS:n puolustuksen keskustaan, mutta puskut ovat vielä sarjakautta varten kohdistamatta. Sitten raumalaisten Joni Silver pistetään toisella keltaisella kortilla pesuhuoneen (Euraan terveisiä) puolelle. Siihen kuupahtaa Pallo-Iirojen kirin orastava kukinto.

PiPS piti hyvin tonttinsa myös puolustuspelissä

PiPS ottaa taas ottelun puolinelsoniinsa. Maalin edessä PiPS:n peli meinaa mennä hieman leikittelyksikin ja valmennus yksiselitteisesti vaatiikin sitä, että jos paikka tulee, niin se käytetään. Rastas tekee työtä käskettyä, kun nuorison ”Ronaldoksi” nimeämä Villanen taistelee pallon boksissa kotijoukkueelle. Rastas on hyvin vainulla ja tinttaa irtopallon raumalasten maalin:  4-0 ja Rastaalle kuutsiin piikkiöläinen perinnehattu.

Jostain kyliltä kuuluu vaativaa koiran haukahtelua ja se on selvästi myös merkki tuomaristolle siitä, että aika on täysi. Peli päättyy ja PiPS juhlii paluutaan neloseen kunnon lentokelillä. Jään tutkiskelemaan, josko löytäisin oppimistarkoituksessa Stylmanin highlightsit internetistä, joka kaiketi on sama Turussa ja Piikkiössä.

Viini: paikallinen, vahva rakenne, vivahteikas ja laadukas sekä ylhäältä alas että suutuntumasta jälkiliukuun