torstai 9. maaliskuuta 2023

LiePa-Torre Calcio: luissa ja ytimissä

Suomen Cup kärpänen pääsee puraisemaan kirjoittajaa. Pakkanen puree Naantalin Karvetissa, kun Liedon Pallo isännöi Torre Calciota Suomen Cupin tasauskierroksella. Vastakkain olivat vitoseen pudonnut LiePa ja vitoseen noussut Torre Calcio, mikä toi omaa vivahdettaan otteluun. Termari on kirjoittajalla mukana. Termareita on muutoinkin noin parinkymmenen hengen katsojakokonaisuudella niin sanotusti pykälässä.

Pikku pakkasta ja futista

Pelin ensimmäiset minuutit ja kaksinkamppailut indikoivat siihen suuntaan, että molemmat joukkueet ovat tosissaan metsästämässä cupin jatkokierroksia. Peli etenee tasaisissa merkeissä. Molemmat joukkueet etenevät pääasiassa matalilla syötöille laidoille, joista paukutellaan keskityksiä maalille. Sekä LiePa että Torre Calcio pääsevät molemmat kutkuttelemaan vastustajan maalia, mutta pakkanen huurruttaa tähtäimiä ja maaliyritykset eivät vielä nouse nallilleen.

LiePan tosifanit käyvät ilmoittautumassa valmennukselle, josta kysytään banderollin perään. Torre Calcion oranssihuivisia kannattajia on puolisen tusinaa katsomossa. Peli kääntyy hiljalleen enemmän ja enemmän Torre Calciolle. Kärjen takaa passipaikkansa hakenut Jussi Penttinen on paljon pelissä ja harmaannuttaa LiePan puolustuksen pälveä.  Lisäksi Torre Calcion kulmapotkuissa on ajatusta.

Sitten Torre Calcio saa vaparin, joka pelataan maalille. Pallo vaikuttaa käyvän LiePan puolustajan kädessä, mutta siitä ei tilanne eskaloidu vielä heimoneuvostoon asti. Samassa hässäkässä tuupataan lopulta yksi oranssipaidoista nurin ja sen jälkeen soihtu viedään täplälle. Nemo Hedmanin kovaa ja vasemmalle tärähtävä kuti ei jätä edes luita Dan Kopolan lautaselle: 0-1 ja kellossa 37min.

Nemo Hedmanin rankkari

Torre Calcio pitää pelin ohjaksia edelleen käsissään ja sen hyökkäyspelissä on sen verran muuttujia, että LiePalla on vaikeuksia sopeutua siihen. Myös oranssipaitojen Albert Dibrani intoutuu tekemään oikealta laidalta toistuvia taustanousuja, mutta maaleja ei ensimmäisellä puoliajalla enempää nähdä.

LiePan valmennus on paikantanut pelillisen ongelman keskikentän keskustaan ja sorvaa kokoonpanoaan tauolla uusiksi.

LiePa pistämässä tauolla palaset uusille paikoille

Torre Calcio on edelleen toisen puoliajan alussa pelin päällä. LiePa ei saa oikein hyökkäyksiään syvyyteen, koska sen pakka on hiljalleen valunut aika alas. Jerry Kvarnström harmittelee tuomarin suuntaan ”maagisesti” pelattua tilannetta, josta ei kuitenkaan herunut edes sivurajaheittoa. Mustaa magiaa on Alex Saaren töppösissä, sillä hän lennättää Teemu Enqvistin petaamasta namupaikasta pallon yli. LiePa taikoo hetki sen jälkeen tasoituksen kuin tyhjästä. Nokikkain Roope Saarikiven kanssa päässyt Onni Aaltonen nostaa pallon tyylikkäästi Torre Calcion maaliin: 1-1 ja peliä on kulunut 53 minuuttia.

Torre Calcion kuitti tulee kuitenkin pian. Enqvist hakee boksin sisältä jälleen Saaren, joka tinttaa voimalla ylös eikä tilanteessa jää Kopolalle nokan koputtamista: 1-2. Katsomossa mehustellaan myös Saaren maalintekotaidolla, joka on kuulemma ilmennyt jo ensi höntsistä alkaen. Torre Calcio on pääsevinään jo ratkaisevan oloiseen johtoon, kun Kalle Kankareen vapari ottaa LiePan muurista sellaisen jengan, että Kopola saa vain vaivoin työnnettyä pallon pois maalia kohti kulkeneelta radaltaan. Irtopallossa on kuitenkin ensimmäisenä Antti Raaska: 1-3

Antti Raaska ensimmäisenä pallossa

LiePa ottaa Torre Calcion nopean kuitin mallin käyttöönsä. Kvarnström pistää singerinsä tikkaamaan oikealla laidalla, tuulahtaa boksiin yhden vastustajan ohi ja syöttää pallon keskelle Lauri Kinnuselle, joka tekee maalin. Lajin helppouden voimaannuttamana Kvarnström kuittailee vielä oman joukkueensa suuntaan siitä, miten matsissa ei ole tullut hikikään vielä: 2-3 ja kellossa 67min.

Pelin pirta tasoittuu. Lunta ripsii taivaalta ja katsomosta kuuluu satunnaisesti nahkahanskojen vaimeaa läpsähtelyä. Hiljalleen voimistuva ja helposti kankaiden läpi penetroituva tuuli yrittää syväjäädyttää luut ja ytimet. LiePa pistää vielä lisää forcea hyökkäykseensä. Ensimmäiset ”Hyvä LiePa” huudot irtoavat katsomosta, jonka oranssilta puolelta vaaditaan Roopea irti. LiePa ei saa punnerrettua peliä tasoihin Kvarnströmin imutteluista huolimatta, joten Pikku-Torreen lähtee lämmittelemään Cupissa jatkoon menevä Torre Calcio

Viini: Eiswein

Haluatko tukea blogia ja saada harvinaisen keräilykappaleen käsiisi? Blogin 2022 vuosikerta on tullut painosta ja siitä voi käydä kirjoittajan kanssa katukauppaa ilmoittamalla kiinnostuksensa alla olevan linkin kautta: