Sivut

sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

LTU-JyTy: kupin käryä Kaarinassa

Blogin kyselyssä toivottiin kuppia ja JyTylle IG-tiliä. Corollan keula kääntyy kohti Kaarinaa, jossa kaarran vaistomaisesti Puuha -areenan pääkentälle, joka on lumen peitossa ja aura-autoja saati päällä olevia valoja ei ole mailla eikä halmeilla. Pienen googlailun jälkeen päädyn koittamaan onneani pääkentän takana olevalta kenttäkompleksilta ja sydän suorastaan sulaa, kun näen kopista pakkaseen askeltavaa pinkkiin pelipaitaan pukeutunutta JyTyläistä. Olen löytänyt oikeaan paikkaan. Seuraava iloinen yllätys on se, että pienten ja pienessä jäässä olevien siirtokatsomoiden viereen on pistetty grilli tulille. Voiko olla parempaa? Tosin omakin termari oli jälleen mukana, vaikka päivällä olikin jo ollut lähes leutoa ilmanalaa, kun kävimme reissuprinsessan toiveesta harjoittelemassa harhautuksia Kupittaalla. Ilta oli kuitenkin pakkasesta kireä.


LTU ja JyTy valmiina Cup -koitokseen


Pallo paiskataan pitkänä ja korkeana JyTyn oikeaa laitaa kohti. LTU:n (5div) ja JyTyn (4div) matsi voi alkaa. JyTy ottaa salama-alun otteluun, sillä heti, kun ensimmäinen kukkupallo on hoidettu, siirrellään pelivälinettä keskustan kautta vasenta laitaa kipittävälle Juho Niemiselle, joka kääntää sen vähin kosketuksin Aapo Paavilaiselle. Paavilainen hyödyntää etukulmaan jääneet tyhjät metrit tarkalla sijoituksella: 0-1 ja kellossa minuutti.

JyTy ottaa pallollisesta pelistä komennon. Se löytää hyvin tilaa matalille syötöilleen eri puolilta kenttää ja pakottaa LTU:n puolustuskannalle. Lunta alkaa putoilemaan White Christmas -meiningillä ja olo on hieman kuin ravistettavassa koristepallossa olisi. 

LTU:n aktiivisesti laidallaan pelannut Mikko Uusitalo lähtee punnertamaan LTU:ta mukaan peliin viskaamalla JyTyn puolustuslinjan ja maalin väliin napakan keskityksen, joka vielä liu'utaan Arttu-Pekka Heinosen toimesta takarautoihin. Tämän jälkeen erotuomari Elvedin Fiso pyytää oranssia pelipalloa, sillä lunta tupruttaa tupruttamistaan. Oranssi, olkoonkin enemmän tumman oranssia kuin esimerkiksi Kiovasta tuttu silmiä häikäisevän oranssi pallo löytyy ja rauha maassa säilyy.

Viihteellä

LTU saa koko ajan paremmin pelin juonesta kiinni ja matsi tasoittuu. JyTy sahaa hyökkäyksissään enemmän matalaa ja vasenta laitaa. LTU käyttää surutta linjan taakse paukkuvia divari- tai brittipalloja etenemiskeinoinaan. Peliä on pelattu 18 minuuttia, kun JyTyn puolustuksella peli maalin edustalla hieman yskähtelee ja LTU riistää pallon. Pienen halon hakkuun jälkeen pallo pelataan rauhassa hieman taaempana odottavalle Mikko Uusitalolle, joka pussittaa: 1-1.


LTU juhlimassa tasoitusta

Peli jatkuu melko tasaisissa merkeissä. LTU kääntää kovaa pelaamisen kortin ensimmäisenä esiin ja kun tämä havaitaan ”Turun piirin omituisimmassa, mutta parhaassa (jalkapallo)joukkueessa”, lähtee tilien tasaaminen käyntiin ja Elvedin ruksaa kirjanpitoon ensimmäiset keltaiset kortit. Noin 40 henkinen kotiyleisö saa LTU:lta vielä lisää lämmikettä rinnan alaansa, kun ensin vasemmalla laidalla revitään ja raastetaan, ja sitten palloa viedään pilkulle. Rangaistuslaukausta asettuu selvästi jonkinlaista legendan statusta nauttiva Olli ”Mälli” Mäenpää. JyTyn joukkueessa on otettu MM-kisojen opit vihon reunaan, sillä pientä hämmennyspeliä käydään vielä ennen kuin ”Mälli”, joka ei kuuleman mukaan ole koskaan epäonnistunut rangaistuslaukauksessa, sivaltaa sen voimalla keskikaistalta sisään: 2-1.

"Mälli" ei ole koskaan epäonnistunut rankkarissaVaihdosta maalin tullut Miikka Fälden kieltäytyy antamasta huonosta paikasta tuomittua vaparia, vaikka aiemmin olikin yllättänyt oman puolustuslinjansa valitessaan avausvalikoimastaan pitkän avauksen. On aika siirtyä tauolle.

Tauolla bongaan LTU:n huiveja, vilttejä, pipon ja kevään merkkinä myös yhden lippiksen. Makkara on täydellisesti paistettu ja ehdottomasti molempien siitä pulittamieni eurojen arvoinen. Kotiyleisö ottaa ”tsemppiä” -huudoin ja taputuksin LTU:n takaisin kentälle. 

JyTy aloittaa kuitenkin jälleen ryminällä, mutta pakkasen tasosta ja ajankulusta kertovalle valotaululle sen yritelmät eivät vielä pääse. Pelissä on tunnetta, ääntä ja pikkukoiruuksia. Seuraava ”White Christmas” -puuska tulee pienellä Alaska twistillä. Kevät ei tosiaan ole ihan vielä täällä.

Pakkasta pykälä lisää ja toinen puoliaika käyntiin.

Pallo kolahtaa LTU:n Eetu Suikkarin torjunnasta yläriman alareunaan. ”Jupe” saa pinkkien puolelta tilanteesta kehuja. 65 minuutin kohdalla jälleen pankitetaan. JyTy saa vasemmalta laidalta vaparin, joka laskeutuu alakierteisenä takatolpalle, josta nähdäkseni Petri Lehtonen sen hakee ja puskee pelin painopisteen etutolpalle, josta Paavilainen jollain vyötärön huitteilla olevalla ”kohdalla” työntää pallon maaliin: 2-2. Maailman luokan kuvio.

JyTy tasoittaa:LTU ui pelin kuvaa vastavirtaan, sillä se napsauttaa seuraavan ja pelin viimeisen nallin. JyTyn painostaessa pääsee LTU:n Tony Tuomi irti oikealta laidalta. Tuomi antaa nappisyötön vasemmalta maalille leikkaavalle Arttu-Pekka Heinoselle. Fälden ottaa aivan pieneksi hetkeksi pinkin sankarin viitan harteilleen ja torjuu Heinosen kudin. Pallo palautuu kuitenkin takaisin Heinoselle, joka pistää sen rauhaksiin maaliin ja varmistaa sillä pääsynsä saunavuorolle: 3-2.

Ääntä, tunnetta ja pikkukoiruuksia

JyTy saa kirivaihdetta silmään. Se pelaa lopun suoraviivaisimmilla painepalloilla LTU:n puolustuksen selustaan ja pari kertaa jää ihan kynnenmitasta kiinni, että sillä siunaantuisi ison maaliodottaman tilaisuuksia. Kynnet on kuitenkin leikattu ennen peliä, joten pinkkien paras tilaisuus tulee Valtteri Merilälle, joka rymistelee kulmatilanteeseen sellaisella voimalla, että sen alta olisi saattanut laota kokonaisia kaupunkeja. LTU:lla oli kuitenkin mökki vielä Littoistenjärven rannalla ja siitä pallo pomppii maalikehikon ulkopuolelle.

Peli päättyy ja eiköhän se yllärin puolelle mene, kun vitosen jengi tiputtaa yhden nelosen kärkikahinoihin tyrkyllä olevan joukkueen. Tuuletuksissa on raivoisaa energiaa!

Viini: paikallista lämmikettä naapurikylän kapakassaHaluatko tukea blogia ja saada harvinaisen keräilykappaleen käsiisi? Blogin 2022 vuosikerta on tullut painosta ja siitä voi käydä kirjoittajan kanssa katukauppaa kysymällä tarjousta alla olevan linkin kautta: https://forms.gle/4ShC3bBYqBHcobjM7 tai kirjan voi tilata esimerkiksi Kansallisesta kirjakaupasta https://kansallinen.fi/tuote/futista-ja-viinia-vuosikerta-2022/ tai booky.fi verkkokaupasta: https://www.booky.fi/tuote/jarno_rajalampi/futista_ja_viinia_vuosikerta_2022_tarinoita/9789526515700

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti