Sivut

maanantai 25. huhtikuuta 2022

HJK-FC Inter Turku: vanhan pääkaupungin reseptillä

Loppukiri lomaviikolle lähtee Turun rautatieasemalta. Kahden päivän sisään tulee kierrettyä futismielessä sekä kotimainen että läntisen naapurin pääkaupunki. Junan ravintolavaunussa juttelemme autotrokarin kanssa, joka on käynyt viimeksi kaksikymmentä vuotta sitten futisottelussa ja silloinkin kyse oli jenkkifutiksesta. Tulevien kahden päivän aikana futiksen suomalainen kannattajakulttuuri pysyi puheissa.

Juna nytkähtää pysähdyksiin Pasilan aseman alle. Haemme O’Learystä pikaiset burgerit vatsan pohjalle ennen kuin lähdemme etsimään Triplan neljännestä kerroksesta tavaroiden säilytyskaappia, joka sitten sijaitseekin ensimmäisessä kerroksessa. Kävelymatka Boltille menee viilenneessä kevätpäivässä. Portilla olen ajanut itseni klassiseen umpikujaan lippujen kanssa eli olen tulostanut kahden erillisen lipun sijaan saman lipun kahteen kertaan. Todettakoon että lipunlukujärjestelmä toimi juuri niin kuin pitikin eli pääsin kaivamaan oikeat liput vielä sähköisinä versioina. Pelin odotusarvoa kasvattaa se, että Perparim Hetemaj oli juuri naarattu HJK:n riveihin ja Hetemajn ja Petteri Forsellin mahdollinen kohtaaminen keskikentällä kutkutteli.


Boltti päiväsaikaan

Vieraskatsomossa on vähemmän porukkaa kuin olin ounastellut. Erinäisistä syistä järjestettyjä kannattajamatkoja ei saatu tällä kertaa pykälään tai ne peruuntuivat. Stadionilla on muutenkin hyvin tilaa, vaikka virallinen katsojaluku lasketaan noin kolmeen ja puoleen tuhanteen. Peli polkaistaan käyntiin ja pienen Hakaa vastaan kärsityn shokkitappion jälkeen Interin peli tuntuu rullaavan. Inter pitää pelin alussa palloa ja HJK vetäytyy ja puolustaa tiivisti. Inter ei saa vielä alun momentumiaan tuloutettua, kun HJK:n hyökkäyspeli yskähtelee käyntiin. Kotijoukkue saa muutamiakin vetopaikkoja läheltä Interin rangaistusalueen rajaa. Varsinainen Jackpot osuu Johannes Yli-Kokolle, joka pääsee testaamaan Walter Viitalan refleksejä rangaistupilkun tuntumasta, mutta erinomaisen ottelun pelannut Viitala potkii pallon väljemmille vesille.

Ottelun ylle nousee sellaista auraa, että HJK käy vielä nakuttelemassa avausmaalin, mutta Turun piispanmunkki miehet ovat eri linjoilla. Myöskin erittäin hyvän pelin pelannut Matias Tamminen vääntää pallon Interille ja hakee Noah Nurmelta seinäsyötön suoraan juoksuunsa. Tamminen rynnii määrätietoisesti kohti HJK:n maalia ja HJK:n puolustuksen tukkiessa keskustaa aukeaa vasemmalle laidalle herkullisen vapaa kumimattoneliö. Neliölle kipittää Forsell, jolle Tamminen pelaa ja pelimiehen elkein Forsell ottaa pitkän lautauksen kudilleen, joka lopulta sujahtaa HJK:n puolustajan puikoista maalin takakulmaan: 0-1 Interille ja HJK:n koko alkukauden kestänyt kuparinen särkyy.

Kello tikittää kympin verran eteenpäin ennen kuin on Casper Terho pääsee väläyttämään omaa potkutekniikkansa rangaistusalueen oikealta laitamalta. Terho saa pallon jalkoihinsa ja hakee vasurinsa vapaaksi paria askelta myöhässä askeltavalta Interin puolustukselta. Pyyhkäisy etuyläkulmaan on tekemätön paikka Viitalallekin ja peli on tasan. HJK on ensimmäisen puoliajan lopussa joukkueista vaarallisempi, mutta Inter saa Viitalan johdattelemana pidettyä tasalukemat taululla ja taukoa lähdetään viettämään tasatilanteessa.

Toisen puoliajan alkuun saadaan Hetemajkin kehiin ja kun HJK pudottelee Hostikkaa, Soiria ja Toiviota vaihtureina kentälle, niin pistäähän se hieman hymyilyttämään. Tällä millään ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, sillä milliklubin sijaan seuraavan maalin tekee Interin David Haro, joka kimmottaa Matias Tammisen keskityksestä jyrkästi pelialustasta pompun hakevan roikkopallopuskun, johon Conor Hazard ei yllä. Inter siirtyy 1-2 johtoon. Vain hetkeä aiemmin Viitala on ottanut melkoisen gamesaverin läpirynnännyttä Terhoa vastaan.


Asianmukainen huomionosoitus Permarim Hetemaj:lle


Vieraiden pirskeet sen kuin vain paranevat ja pari minuuttia edellisestä Benjamin Källman saa pallon vasemmalle laidalle. Muita punanuttuja ei ole mailla eikä halmeilla, mutta siitä Källman vähän välittään. Källman ohittaa ensin Valtteri Morenin ja sen jälkeen sekä eteen että jaloille astuu Atomu Tanaka. Oskari Hämäläinen määrää pallon pilkulle ja Källman tyylittelee sen itse sisään: 1-3

Kannattajakatsomossa vitsaillaan sillä, että matsista on näemme ainakin tasuri otetavissa. Näkemättä on kuitenkin vielä Tammisen neronleimaus oikealta laidalta. Koko olemassaolevan universumin kaikkine sen tasoineen odottaessa keskitystä uittaa Tamminen pallon avan kentän laidasta etukulmaan ja ottaa muutaman miehekkään askeleen laitaa kohti ja nostaa kädet korvilleen lyödyn klubin merkiksi. Inter voittaa ja ainoaksi pilvenhaituvaksi sinimustaksi värjäytyvälle stadin taivaalle jää se, että niin harva turkulainen pääsi nauttimaan mielettömästä futisspektaakkelista, joka Boltilla käytiin.

Inter voittaa



Tikkaamme kuin Källman konsanaan Pasilan asemalle ja karttaan painetaan merkkineulat sekä Turun sataman että Tukholman kohdille

Viini: vanhan pääkaupungin reseptiä espanjalaisvivahteilla fuusioiden

2 kommenttia:

  1. Huikea setti Interiltä, jättiläinen kaatui, se on aina kaunista.
    Moni ei pidä interistä, pidetään seurana jolla ei ole kulttuuria eikä historiaa mutta kuka sanoo että seuralla on oltava juuret suurin piirtein viipurissa tjtn ? Itse arvostan Interin tekemistä, se on laadukasta .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja Interin suht lyhyt historia on tietysti helppo maalii niille, jotka haluavat asialla irvailla. Samaan aikaan Interissä mielestäni on vahvat arvot, kulttuuri ja pelillinen identiteetti, mistä seura ponnistaa. Samoin kuin toiminnan puitteet, joihin viittaat, ovat hyvällä tasolla, mikä näkyy hyvänä menestyksenä.

      Klubi sinänsä on yksi lemppari
      vastustajista voittaa eli sikäli oli hyvä reissu Helsinkiin!

      Poista