Sivut

maanantai 25. huhtikuuta 2022

AIK-Djurgården: Solnasta kun savu kohoaa

Turun satamassa rytmiryhmämme noin tuplaantuu. Porukassa on Turun molemmilta puolilta tulevan futisturistin lisäksi yksi fanaattisempi AIK:n kannattaja, joka käy säännöllisesti katsomassa matseja Tukholmassa. Laivalla ei varsinaisesti ole huolta huomisesta, vaikka aamun 6:30 satamaan laskeutuminen piirtääkin tiettyjä realiteetteja tulevaan päivään. Suomalaisia on lähdössä reippaanlaisesti katsomaan Tukholman tvilling -derbyä.


Tvilling -derby 2022

Aamu on odotetun hapokas. Siirrymme Überllä Quality Friends -hotellille, josta olimme hankkineet päivähuoneen aamiaisineen. Kolmen hengen -paketti maksoi 1090kr ja oli hyvä vaihtoehto päämäärättömälle vaeltelulle vielä suljetussa Tukholmassa. 

Aamiaisella mies viereisestä pöydästä hihkaisee suuntaamme ja kysyy olemmeko tulleet katsomaan futista. Myöntävän vastauksen jälkeen hän kääri hihaansa ja näyttää hauikseen tatuoitua AIK:n logoa. Mies kertoo että joitain vuosia takaperin hän kävi katsomassa kaikki AIK:n koti- ja vieraspelit. Nyttemmin Vaasaan muutettuaan tahti on hieman höllääntynyt, mutta matseja käydään katsomassa edelleen. Tietty kontrasti piirtyy edellisenä päivänä Helsingissä käytyyn otteluun ja keskustelemmekin pitkään, että mitä se vaatisi, jotta Suomeen saataisiin enemmän vastaavaa futiskulttuuria kuin mitä Ruotsissa on. Punaista lankaa löytyy ottelutapahtumista ja siitä, miten hyvä tunnelma stadioneilla ruokkii itse itseään. Muutaman vuoden takaisesta reissusta samaan derbyyn mieleen on jäänyt se, että pelin taso ei ollut se ykkösjuttu Friends -areenalla silloinkaan, vaan tapahtuma kokonaisuudessaan torioluineen, tifoineen ja pyroineen oli vaikuttava.

Aamiaisen jälkeen paikataan hieman univajetta, minkä jälkeen kävelemme Mall of Scandiavian O’Learysiin, jossa odottelemme Ruotsin puolelta mukaan liittyvää ystäväämme. Solna on odotetun keltamusta ja Djurgården värejä näkyy vain hyvin harvakseltaan. Ihmisiä liikkuu stadionin kupeessa jo useampaa tuntia ennen ottelua. Satunnaiset AIK:n chantit kajahtelevat jo keväiseen ilmanalaan. Kävelemme vielä vastavirtaan Råsunda -torgetin suuntaan makustelemaan tunnelmaa. Dick Turpin -pubi on jo aivan täynnä, joten haemme matsivirvokkeet torilla olevat kipsasta, jonka ympärillä on pieni terassi.

Ennen stadionille suuntaamista nostatamme tunnelmaa vielä Dick Turpinin vieressä olevassa Piazza Råsundassa. Laulut lähtevät jo rehvakkaammin ympärillä olevista ryhmistä ja tiettäväksi tehdään, että tukholmalaisten Hammarbyyn ja Djurgårdenin lisäksi IFK Göteborg on vihalistalla korkealla.


Tunnelmia ottelun alla

Stadionin ympärillä kuhisee ja lipunlukijat laulavat. Löydämme melko nopeasti paikkamme Solnan puoleisesta sivukatsomosta. Penkkirivit ovat mukavan väljät esimeriksi San Siroon verrattuna. Hyvin pian käy myös ilmi, että kaikki näkyvissä olevat katsomot ovat tänään seisomakatsomoita. Djurgårdenin kannattajat pitävät hyvää meteliä jo reippaasti ennen pelin alkua.

Äänenavausta:
Sitten upea spektaakkeli alkaa. Kannattajakatsomot käärivät vuorollaan upeat tifonsa esiin. Raatimme antaa tällä kertaa niukan pistevoiton AIK:n tifolle, vaikka Djurgårdenin oma ei ole myöskään hassumpi. Pauhu Friendsillä on herkeämätöntä ja vaikuttavaa. 

Molemmat joukkueet vaikuttavat lähtevän tähänkin peliin melko varovaisesti. AIK on enemmän pallossa ja Djurgården iskee vastaan. Mielessä käy että rakentuuko pelin kuva enemmän sitä kautta, että peliä ei missään nimessä saava hävitä kuin sen kautta, että peli ehdottomasti halutaan voittaa. AIK:n Nicolas Stefanelli pistää silmään pelimiehen elkeillään ja pehmeällä pallotatsilla. Muuten ottelu on aika perusvarmaa suorittamista matalilla riskitasoilla ja etenkin alkuun hieman piippuun jäävällä tunnetasolla

Kotijoukkueen chäntit tarttuvat koko yleisöön. ” Djurgården och Hammarby - Söder Family” -nousee rallatuksista omalle suosikkilistalle ottelun loppupuolella kuultavan ”Åh upp på Råsundan” -tuntumaan. Yksittäisiä soihtuja palaa molemmissa katsomoissa. Djurgården vaikuttaa olevan hieman parempi, mutta sillä ei välttämättä ole merkitystä, koska tyypillisesti se on viime aikoina lopulta hävinnyt AIK:lle. Sikäli ei olekaan yllätys, että Stefanelli kiiraa aivan ensimmäisen puoliajan lopulla Bilal Husseinin keskityksen alle ja ohjaa sen maaliin. AIK saa todellisen pukukoppimaalin ja siirtyy tauolle 1-0 -johdossa.

Pyroista oli huhuttu eri puolilla hevosmiesten ravipöydissä ja toisen puoliajan alussa ne realisoituvat. Ensin AIK:n Norra ståsta pelmahtaa musta savupilvi, jonka vaikuttavuus kärsii hiukan tuulen suunnasta, joka nostattaa sen nopeasti pois stadionilta. Pelaajat ohjataan pois kentältä. Heidän palattuaan Djurgårdenin päädyssä syttyy useita kymmeniä tulenpunaisia soihtuja samaan aikaan ja pelaajat ohjataan uudemman kerran pois kentältä. Pyro -show:n päätyttyä menee melko tovi ennen kuin kentällä olevia pelaajia varsinaisesti näkee. Muutamia Djurgårdenin lippuja lentää heidän katsomonosansa erottavaan verkkoon ja tanssiinkutsuja tulee AIK:n katsomon suuntaan. Järjestyksenvalvojat ottavat melko lungisti kantaa tilanteeseen esimerkiksi Englantiin verrattuna, jossa vieraskannattajia aletaan monesti melko matalallakin kynnyksellä lyömään nippusiteisiin ja siirtämään stadionilla oleviin erillisiin säilöihin.

Pyrotekniikan käyttö kiellettyDjurgården on nyt enemmän pallossa ja AIK hakee pistopalloilla tilaa Djurgårdenin puolustuksen selustasta. AIK:n maalivahti Kristoffer Nordfeldt joutuu lennättämään itseään useammankin kerran pallon eteen, jotta kivitauluun lopulta naulataan aika odotettukin 1-0 -kotivoitto. 

Pullahtaessamme stadionilta ulos näemme hotellin oven, mutta kulkureittimme eteen on aidoitettu muutamakin erillinen väylä eli suoraa kulkua check -outiin ei ole. Hetken kirkastettua katseitamme huomaamme, että loikkiihan sieltä porukkaa koko ajan aitojen yli ja poliisi ei ota tähän kantaa. Muutama aika lennokaskin ylitys nähdään ennen kuin pyörähdämme hiukan tyhmänrohkeastikin vieraskannattajien virrasta hotellin ovelle.

Aulabaarissa tapaamme uudelleen AIK:n kannattajakatsomossa aikaansa viettäneen tuttavamme, joka aika väkevällä tavalla tiivistää sen, miten ottelu oli hänen tunnepalettiaan värjännyt. Kokemus oli kulkenut pahoinvointiin asti yltäneestä jännityksestä toiveikkuuden kautta euforiseen voitonriemuun. Hotellin aulassa on yllättävän paljon sekä vieraskannattajia että suomalaisia futisintoilijoita. Kyllähän mekin suomalaiset futiksen perässä liikutaan, kun on tarpeeksi, mitä odottaa.

Viini: parasta räiskettä Solnasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti