Sivut

maanantai 2. syyskuuta 2019

AIK-Djurgården: savua ja sirkushuveja Solnassa

Scandic -hotellin aulan penkeillä nukkuu risteilyn ryydittämiä ihmisiä. Kello on seitsemän aamulla ja Tallink Silja on hetkeä aiemmin rantautunut Tukholman satamaan. Vielä lasittunein katsein ja raskain ohimoin haukotteleva päivä pitää sisällään kenties vuoden suurimmaan skandinaavisen jalkapallotapahtuman: Tukholman derbyn.

Mall of Scandinavian irkkupubissa vaihdetaan varotoimena lasiset tuopit muovisiin. AIK:n keltamustiin pukeutuneita kannattajia lampsii pitkin kauppakeskuksen kivisiä kauppakäytäviä. Djurgårdenin vaalean sinistä näkyy myös, mutta vain harvakseltaan. Olemme Tukholman keltamustalla puolella. Tukholma on valmistautunut otteluun jo viikon ajan. Djurgårdenin ja AIK:n kannattajien reitit kulkevat eri linjojen kautta.


AIK:n Dick Turpin pubi

Tervetuloa kotiin

Tunnelmia Friends arenan ulkopuoleltaDick Turpin pub on avannut ovet poikkeuksellisesti kolme tuntia tavallista aiemmin. Pubi täyttyy silmänräpäyksessä AIK:n kannattajista. Henkilökunta laskee sarjana AIK:n omaa olutta tuoppeihin. Aurinko helottaa kuumasti täyteen ahdetulla terassilla. Muutama varovainen chäntti nousee hetkittäin janoaan sunnuntai-iltapäivänä sammuttavasta kannattajajoukosta. Poliisit värittävät katukuvaa ja yksi heistä ottaa passipaikan terassin ulkopuolella.

AIK:n ja Djurgårdenin tvillingderby on lähtökohtaisesti yksi maailman kiihkeimpiä. Alkuillan ottelua maustaa vielä se, että Djurgården johtaa sarjaa ja AIK on heti toisena perässä. Viime vuosina AIK on derbyissä ollut niskan päällä, mutta Djurgården seilaa parhaillaan tappiottomassa putkessa. Ottelu on mestaruustaistelun kannalta massiivinen. Djurgårdenilla on voitolla mahdollista repäistä seitsemän pisteen ero AIK:hon.

Stadionin ympärillä käy kuhina. Friends arenalle pääsee yllättäen sisään kilauttamalla lippua turvaportin skanneriin. Sen kummempaa turvallisuustarkastusta ei ole. Järjestysmiehiäkin on porteilla vain harvakseltaan. Stadioni on reilua tuntia ennen ottelua vielä melko tyhjä. Ainoastaan päätyihin on pakkautunut ihmisiä näinkin hyvissä ajoin. Liput sai helpohkosti ostettua AIK:n kotisivuilta, vaikka yleisöä odotetaan paikalle paljon.


Kannattajakulttuuriltaan...

...Euroopan...

...kärkikahinoissa


Kannattajakulttuuriin näkökulmasta ottelu menee heittämällä Euroopan kärkikahinoihin. Laulu raikaa päädyissä ja tifoja nostellaan ylös. Djurgårdenin päädystä kuuluu pistelevää vihellystä, kun AIK:n kannattajalauluu pauhaa stadionin kovaäänisistä. Käsillä on väkevä jalkapalloelämys, joka on laivamatkan tai tunnin lennon päässä kotisuomesta. 

Djurgårdenin kannattajien show vaikuttaa suunnitelmalliselta ja hyvin organisoidulta. AIK:lla on hengennostattajia ympäri stadionia ja he pomppaavat sopivissa kohdissa ylös iskemään tahtia kotijoukkueen kannatushulinoille.

Peli viihteenä ei yllä tunnelman tasolle. Molemmat joukkueet pelaavat hyvin organisoidusti ja puolutuspelaaminen on ilmatiiviisti pakattu. Maalipaikkoja tai edes sinnepäin tilanteita ei juuri nähdä. Sitten AIK:n Henok Goitom juoksee pitkän pallon perään. Djurgårdenin Marcus Danielsson tulee hieman liian holtittomasti selän puolelta tilanteeseen ja pallo määrätään pilkulle. Sebastian Larsson painaa sydämensä kyllyydestä pallon maalin vasemman puolen raudoituksiin ja Djurgårdenin kuuden sarjapelin nollapeliputki päättyy. AIK ottaa tiukemman henkisen niskalenkin tanssikaveristaan ja yleisö on hurmioitunut.


Peli itsessään oli...

...tarkkaa...

...tasaista...

...ja hyvin organisoitua vääntöä


Puoliaika imeytyy kioski- ja vessajonoiksi. Kaikki toimii hienosti ja spektaakkeli on jo vienyt futisromantikon sydämen. Päätykatsomoissa käännetään yksi futiskulttuurin kortti lisää, kun sinistä, keltaista ja mustaa savua ryöppyää kentälle. Pikkuscreeneillä pyörivä pyrotekniikkaan kantaaottava tiedote tuo maukasta ironiaa tilanteeseen. Savun katku täyttää stadionin. Pelaajat astelevat kentälle kuin sumuun.


Puoliajan...

...savushow...

...ja kuitti AIK:n kannattajakatsomosta


AIK on laittanut palettinsa uusiksi. Nyt se pelkästään vetäytyy ja Djurgården pääsee myllyttämään kohti kotikannattajien päätyä. Viimeisillä minuuteilla AIK:n Enuch Adulla palaa puuro kattilaan ja hänet lähetetään punakortinn saattelemana Friends areenan uumeniin. Väistämättömältä vaikuttava tasoitus jää kuitenkin tapahtumatta. AIK voittaa pelin ja vääntää Allsvenskanin mestaruustaistelun aivan uuteen asentoon. Yksissä tuumin todetaan, että peli itsessään jää kädenlämpöiseksi, mutta pelitapahtuma polttaa pysyvän jäljen.


Lopussa myös kentällä alkoi lämmin vesi läikkymään


Jotain siinä on, kun reippaasti yli satavuotiaat kaksoset saavat paistatella yli 45:lle tuhannelle katsojalle elokuisella sunnuntaishow:lla. Leipää saa ICA Maxista, mutta sirkushuvien pyhättö on Friends areena. Se, miten ihmiset hakeutuvat päätykatsomoihin tai matkustavat satojen merimailien takaa ihastelemaan sinänsä täysin järjettömiin sääntöihin ja elementteihin perustuvaa peliä, kertoo ikiaikaista tarinaa ihmisenä olemisesta ja tarpeesta kuulua johonkin.

Edessämme oleva Djurgårdenin kannattaja peittää fanipaitansa takilla ennen kuin tarttuu stadionilta pois päin vievään virtaukseen. Solna on keltamusta ja sen baareilla ja terasseilla tilipäivä.

Viinikuvaus: keltamustaa ja vaaleansinistä samassa lasissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti