sunnuntai 15. syyskuuta 2019

FC Inter-IFK Mariehamn: jäätä särkemässä

Sade laantui hiljalleen Turun yltä, kun FC Inter valmistautui isännöimään Veikkausliigan mestaruussarjassa IFK Maarianhaminaa. Yleisöä oli paikalle kertynyt mukavat 3200 ja rapiat.

Timo Furuholm potkaisemassa Veikkausliigan mestaruussarjaa käyntiin

Maarianhaminan jäämuurista löytyy pehmeä kohta heti ottelun alussa, kun Filip Valencic karkaa läpiajoon. Alakulmaan suunnattu jäänmurtaja ottaa kuitenkin riittävästi sivuaallokkoa Oskari Forsmanin hanskasta ja taittaa maalin ohi.

Jose Riveiro oli taktisena siirtona muokannut hieman Mika Ojalan roolia. Ojala vetäytyi usein prässin ensimmäisestä linjasta alemmas keskikentälle tilkitsemään saumakohtia Timo Furuholmin ja Valencicin ohjatessa saarelaisten pelin avaamista. Lisäksi Inter pelasi hetkittäin hyvin suoraviivaisesti palloa hyökkäykseen.

Alun välähdyksen jälkeen peli palautui aiemmasta kohtaamisesta tuttuun staattisempaan muottiin. Inter piti palloa ja MIFK tyytyi pilkkimään sinimustien virheitä ja erikoistilanteita. Inter haki väliin IFK;n jääkentästä railoja pitkillä pystysyötöillä. Lisäksi huuhkajienkin mukana ollutta Niko Markkulaa hyödynnettiin oikealla laidalla aiemmin nähtyä aktiivisemmin.

Niko Markkula oli aktiivisesti...

...mukana pelin juoksussa

Saarelaisten hypotermiajalkapallo jäädytti hiljalleen ensimmäisen puoliajan pelin temmon. Markkula joutuu kertaalleen keräilemään itsensä oman maalin verkoista napattuaan pallon maaliviivalta vaarallisen maarianhaminalais -hyökkäyksen päätteeksi. Peli puhalletaan poikki 0-0 -tilanteessa.

Myöhäiskesän aurinko helotti toisella puoliajalla entistä lämpimämpänä. Furuholm löytää heti toisen jakson alussa saman repeämän IFL:n muurista, josta Valencic pujahti karkuun aivan ottelun alussa. Forsman saa kuitenkin taas oikeaan aikaan troolarinsa Furuholmin leipäkiven eteen.

Saarelaisten jäämuuri hikoilee entistä enemmän Interin painaessa päälle. Reilu tunnin pelin jälkeen Daan Klinkenbergin harppuunaa tavoittaa pystyyn troolaavaan Valencicin, joka venyttää siimaa sen verran, että MIFK:n puolustuksen edestä löytyy Mika Ojalan mentävä väylä. Ojala saa pallon, vikaisee takakulmaan ja ankkuroi pallon etukulmaan Forsmanin keinuessa ees taas. Inter siirtyy 1-0 -johtoon.

FC Inter juhlimassa 1-0 -maalia

Maalin jälkeen pelin ilme muuttuu hieman saarelaisten lähtiessä aktiivisemmin hyökkäämään. Inter kontrolloi peliä vastaiskujen kautta ja toinen maali roikkuu Veritaksen yllä. IFK luo uhkaa enimmäkseen erikoistilanteiden kautta. Pallon riistojen jälkeen IFK:n ratkaisut yskähtelevät kerta toisensa jälkeen ja sen pallollinen peli jää kohmeiseksi.

Arttu Hoskonen miehittämässä ilmatilaa

Ojala pääsee vielä pariinkin kertaan tinttaamaan palloa maalipuiden väliin, mutta ei aivan osu. Jää särkyy lopullisesti, kun lisäajan ensimmäisellä minuutilla vaarattoman oloisen tilanteen päätteeksi Niilo Mäenpää tökkää Furuholmin laidasta läpi. Furuholm nostaa tähtäimensä maalin kattoon ja jättää merimerkkinsä sinne. FC Inter voittaa ja leudot mestaruussarjan mestaruushaaveet jäävät Veritaksen pinnalle leijailemaa.