Sivut

lauantai 7. heinäkuuta 2018

Tummia pintoja ja panssarilaseja


Myöhäisillan ottelun parkkipaikat ovat täynnä välinpitämättömästi yli parkkiruudun pysäköityjä mustia autoja. Säännöt ja rajat ovat muita maita varten. Karhunturkeissa paikalla saapuvat venäläiset ovat päässeet kisoissa pidemmälle, mitä heidän pelin uskottiin sallivan. Mercedekset vedetään toistamiseen syvään puolustusasemaan ja tummennetut panssarilasit kätkevät sisäänsä vodkanhuuruisia pitkiä iltoja. Puolustusmuodostelman edessä astelee Ivan Dragomainen Artjom Dzjuba, jolta odotetaan tyrmäysiskuja.

Kroatian osalta kaikki vaikutti olevan paremmin ennen Tanska -ottelua. Tanskaa vastaan Kroatia tuntui hetkittäin menettäneen otteensa slaavilaisiin palloilujuuriin, jotka ratkaisuhetkillä kiertyvät nokkelasti vastustajan nilkkojen ympärille sopivasti tasapainoa horjuttaen. Luka Modrić toki piirsi kuvansa slaavilaisiin kansantarustoihin ampumalla rangaistuslaukauksen Kasper Schmeichelin taakse. Tätä ennen hän oli vastaavasta paikasta tilaisuutensa ratkaisevanoloisesti tuhrinut varsinaisella peliajalla. Silti kettu ei tuntunut ottelussa saavan jänistä kiinni ja väliin jänis jopa leikitteli ketun kanssa.

Kroatian pelin sydän sykkii keskikentän keskustassa, jossa Modrić ja Ivan Rakitić rytmittävät peliä. Kyseinen brothers in arms väläyttelee ajoittain myös maalien muodossa, mutta tästä rakentuukin vartioitu silta Zagrebin varjoisammalle puolelle. Mario Mandžukić on kovan luokan hitman, mutta joukkueeseen mahtuisi vielä Davor Šukerin verran kliinistä viimeistelyä. Juuri maalientekeminen tulee määrittämään niin tänään kuin mahdollisten loppukisojen ajan sen, mille tasolle Kroatian pukumiehet lopulta päätyvät. Kirjanpito osataan kiertää, mutta löytyykö joukkueesta riittävästi tulouttajia?

Illan ottelussa on hienokseltaan isoveli-pikkuveli -asetelmaa. Kolikon toisella puolella on Kroatian jalkapallollinen ylivoima ja toisen puolen veljesten ei pitäisi niinkään liittyä jalkapalloon. Siis jos elettäisiin mikä-mikä -maassa, mutta maailmassa, jossa jalkapallo on maailman kuva, asiat ovat monisyisempiä. Mustanmeren rannalla peli ratkaistaan kuitenkin pelaamalla. Itä-eurooppalaista ja slaavilaista symboliikka vilisevä pelin kieli voi olla jotain, mikä ei ihan ensisilmäilyllä aukea länsi-eurooppalaisille. Illan näytös on joka tapauksessa jotain, minkä äärelle kannattaa parkkeerata oma kisastudio; kuitenkin vieressä olevia mustia kiiltäviä pintoja sopivasti varoen ja kunnioittaen.

Viinikuvaus: yksityisten tilojen yksittäisiltä viljelmiltä yksityisillä koneilla tuoduista rypäileistä yksityisen sommelierin yhteen lasiin puristettu tippa arvoviiniä     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti