Sivut

torstai 25. helmikuuta 2016

Euroopan pienet suuret osa IV: SD Eibar

Eibar on noin 30 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Espanjassa


Perjantaina pelataan La Liigassa erittäin tärkeä peli SD Eibarin ja Las Palmasin välillä. Eibar nousi La Liigaan viime kaudeksi. Se on todellinen pikkuseura. Eibar on seurana niin pieni, että noustessaan, se samalla melkein tippui. Eibarin oli Espanjan FA:n kriteerein nopeasti kerättävä tietty määrä omaisuutta suhteessa sarjan joukkueiden yleiseen kulutasoon, jotta se ansaitsisi sarjapaikkansa. Tämä tarkoitti 1,7 miljoonan euron keräämistä kolmessa kuukaudessa ja mikäli tässä olisi epäonnistuttu, seura olisi nousun sijaan tiputettu kolmannelle sarjaportaalle. Muun muassa seuran entisten pelaajien Xabi Alonson ja David Silvan avulla Eibarissa saatiin kerättyä riittävät varat. Eibarilaisten pitkäaikainen unelma tuoda Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon kaltaisia tähtiä pikkuruiselle Ipurua Municipal- stadionille toteutui.

Baskiseura Eibar aloitti kauden 2014-2015 pirteästi ja keikkui La Liigan kymmenen parhaan joukossa sarjan puoleen väliin asti. Eibar ajautui kuitenkin todella surkeaan formiin ja viimeisestä yhdeksästätoista pelistä Eibar hävisi viisitoista, pelasi kaksi tasan ja voitti vain kaksi. Eibar jäi sarjan kahdeksanneksitoista, mikä olisi normaalisti tiennyt putoamista sarjaporrasta alemmas. Kabineteissa kuitenkin kuhisi jälleen. Suotuisa tuuli puhalsi baskimaan kääpiön purjeisiin. Sarjassa kolmanneksitoista tullut Elche pudotettiin veroepäselvyyksien vuoksi La Liigasta ja Eibar peri Elchen sarjapaikan.

Eibar on todella pieni seura. Noustessaan La Liigaan sen budjetti oli Espanjan kakkosliigan pienin. Eibarin kotistadionille mahtuu vain kuutisen tuhatta katsojaa. Stadionin kapasiteetti ei täytä La Liigan vaatimuksia. Stadionia ei toisaalta ole järkeä laajentaa, koska kannattajia ei ole tarpeeksi, Eibarilla ei ole varaa maksaa kaikille pelaajilleen La Liigan minimipalkkaa, joten sen on pyöritettävä lainapelaajarulettia.  Eibarin kaupunki on reilun Raision kokoinen. Siellä asuu 28 000 asukasta. Tulee tuntu, että Eibar on La Ligassa vain käymässä. Tosin vielä ei tiedetä, miten pitkällä visiitillä.

Väkisinkin herää kysymys siitä, mikä lopulta on Eibarin rooli La Liigassa tai espanjalaisessa jalkapallossa yleensä. Toisaalta Eibarin talous on hoidettu mallikkaasti ja se on hyvä ponnahduslauta tähtiin hamuaville jalkapalloilijoille. Toisaalta koko seuran vuoden budjetilla ei pystyttäisi kattamaan Messin tai Ronaldon palkkaa. Eibarin olemassaolo kärjistää kliseetä La Liigan epätasaisuudesta. Joukkueet vaikuttavat välillä olevan resursseiltaan kuin eri planeetoilta.

Viimeisen luun heittävät urheilulliset seikat. Eibar on tällä hetkellä La Liigassa seitsemäntenä. Se on paukuttanut sarjan kolmanneksi eniten maaleja. Enemmän kuin esimerkiksi Atletico Madrid. Omissakin on kolissut, mutta se tarkoittaa lähinnä sitä, että baskimaan kääpiötä katsomaan tulleet koti- ja vierasfanit, harvoin jäävät aivan kylmiksi. Kevät voi periaatteessa tuoda mukanaan vielä, melkein mitä vaan, mutta mielenkiintoista olisi nähdä, mitä tapahtuisi, jos Eibar La Liiga-visiitin lisäksi lähtisi myös Euroopan kiertueelle. Ensin on huomenna kaadettava kuitenkin kotipelissä Las Palmas.

Viinikuvas: ensiksi olin, että alahyllyltä selvästi, mutta sitten, että onpa positiivinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti