Sivut

torstai 18. helmikuuta 2016

Euroopan pienet suuret osa III: SV Darmstadt 98

SV Darmstadt on noussut vauhdilla bundesliigaan


SV Darmstadt 98:n tarinan yllä leijailee yksi kysymys. Miten ihmeessä neljänteen divisioonan putoamassa ollut rahaton Darmstadt nousi kahdessa vuodessa bundesliigaan? Vielä vuonna 2008 meinattiin Darmstadt haudata velkojensa takia saksalaisesta jalkapallosta. Bayern München tuli hätiin. Se osallistui hyväntekeväisyysotteluun, jonka tuottojen avulla saatiin Damrstadtin nenä taas pinnalle. Aika harva osasi tässä vaiheessa odottaa, että joukkueet tulisivat vielä lähivuosina pelaamaan samassa sarjassa samoista pisteistä.

Siinä missä Angers SCO on ranskalaisen jalkapallon kapinallinen ja U.S. Sassuolo Calcio italialaisen jalkapalloluokan mallioppilas, Darmstadt on saksalaisten jalkapallojumalien lellilapsi. Sen lähivuosien tarinaa värittävät onnekkaat sattumukset ja kädenojennukset. Maaliskuussa 2013 Darmstadtin pelaajat vajosivat pettyneinä nurmen pintaan. He olivat pelanneet tasapelin valmentajansa Dirk Schüsterin edellistä seuraa Stuttgart Kickersiä vastaan. Sarjapaikan säilymiseen olisi tarvittu voitto. Nelosdivari oli kutsumassa, mutta samoihin aikoihin saksalaisessa divarifutiksessa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, miten seurat hoitivat talouttaan. Darmstadtissa käytettiin vain se raha, mitä tienattiin, muiden seurojen ottaessa holtittomia lainoja pikavoittoja tavoitellessaan. Saksan FA ilmoitti, ettei se taloudellisen holtittomuuden johdosta myönnä sarjapaikkaa Kickers Offenbachille. Darmstadt nostettiin muutama viikko putoamisensa jälkeen takaisin kolmosdivarissa kabinettipäätöksellä.

Kaudella 2013-2014 Darmstadt jatkoi samaa järkevää taloudellista linjaansa. Se hankki ilmaisella siirrolla Dominik Strog-Engelin. Hyökkääjä oli tarponut alasarjoissa ja hukkunut muiden aurinkopaikasta kilpailevien joukkoon. Stroh-Engeliin iski jumalainen maalivainu. Hän teki Darmstadtissa ensimmäisellä kaudella ennätykselliset 27 maalia. Miksi ja Miten? Sitä hän itsekin hämmästeli ja totesi, että kaikki vain yhtäkkiä onnistui.

Stroh-Engelin maalit siivittivät Darmstadtin nousukarsintaan asti. Ratkaiseva ottelupari pelattiin Darmstadtin ja Arminia Bielefeldin välillä. Darmstadt hävisi kotiotteluna 1-3 ja vaikutti siltä, että nousu jäisi haaveeksi. Darmstadt venytti kuitenkin toisen osaottelun Bielefeldissä jatkoajalle. Kylmää kyytiä tuli, kun 110 minuuttia oli pelattu. Bielefeld kavensi tilanteeksi 2-3. 120+2 minuuttia oli pelattu, kun Bielefeldin rangaistusalueen tuntumassa pienen flipperin päätteeksi pallo leijaili kohti Darmstadtin Elton Da Costaa. Tämä täräytti pallon vastustamattomasti maalin takakulmaan. Peli oli 2-4 ja Darmstadt oli jälleen nousemassa kakkosbundesliigaan. Bielefeld pääsee vielä kerran hyökkäämään. Se saa vaparin keskialueelta. Kaikki pelaajat nostetaan maalivahti Stefan Ortegaa myöden ylös. Vapari leijailee kohti takatolppaa. Ortega nousee korkeimmalle ja kääntää kohti keskustaa Arne Feickille. Feick puskee pallon tolpan sisäreunaan. Pallo putoaa maalin eteen. Bielefeldin Sebastien Hille on ensimmäisenä pallolla. Kuti lähtee. Aaron Berzel venyttää jalan eteen ja pallo kimpoaa pois rangaistusalueelta. Pomppu sisään, pomppu ulos. Darmstadt nousee kakkosbundesliigaan.

Vastoin kaikkia odotuksia ja kakkosbundesliigan pienimmällä budjetilla Darmstadt ylsi heti ensimmäisellä kaudella sarjan toiseksi. Se tiesi suoraa nousua bundesliigaan suurten joukkoon.

Damstadt tuomittiin ennen kauden alkua varmaksi putoajaksi. Sillä on bundesliigan pienin pelaajabudjetti eikä se tehnyt isoja hankintoja ennen kauden alkua. Sen kausi lähti kuitenkin hyvin käyntiin. Darmstadt keikkui lokakuun loppuun asti sarjan kärkikymmenikössä. Vuoden vaihde on purrut kuitenkin Darmstadtia. Tällä hetkellä joukkue on bundesliigan 13:sta. Putoamisviivaan on eroa vain neljä pistettä. Kurssi ei tule kääntymään seuraavassa ottelussa, sillä seuran kerran pelastanut Bayern München tulee olemaan säälimätön isäntä.

Valmentaja Dick Schüster totesi ennen kauden alkua, että joukkue ei kuulu bundesliigaan. Vauhti on ollut tähän asti päihdyttävää. Darmstadt kuuluu bundesliigaan, koska siellä se pelaa. Se on samalla riitävän pieni tippumaan, mutta kysymys kuuluukin, onko se jälleen tarpeeksi onnekas säilymään?

Viinikuvaus: onnekkaita sattumuksia ja väliintuloja, keväistä happamuutta, petollisen makeaa

Kohokohdat ottelusta Arminia Bielefeld-Darmstadt: http://www.youtube.com/watch?v=liBvo7zBgs0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti