Sivut

maanantai 15. helmikuuta 2016

Euroopan pienet suuret osa II: U.S. Sassuolo Calcio

Sassuolo pelaa nykyään kotiottelunsa MAPEI Stadiumilla


Jos Angers SCO:ta voi luonnehtia pelitavaltaan kyyniseksi, pieneksi häirikköseuraksi, joka vie pisteitä isommiltaan keinoja kaihtamatta ja lypsää pelaajistaan parhaan mahdollisen tuloksen antamalla heille viimeisen mahdollisuuden menestyä huippujalkapallossa, on U.S. Sassuolo Calcio jotain muuta. Siinä missä Angersilla on omat leikkauskohtansa valioliigan West Bromwichin kanssa, voisi Sassuoloa verrata Evertoniin. Se pelaa naivin optimistista hyökkäävää jalkapalloa. Sen riveissä on ulkomaalaisia pelaajia tällä hetkellä vain kolme eli sitä voisi kutsua italialaisen jalkapalloluokan mallioppilaaksi. Oman menestyksen lisäksi Sassuolo toteuttaa kansallista missiota kasvualustana italialaisille pelaajille.

Pohjois-Italiassa Modenan provinsissa on Sassuolon teollisuuskaupunki. Kaupungissa on 40 000 asukasta ja sen alueella on 300 keramiikkatehdasta. Toisen maailmansodan jälkeen Serie A:ssa ei ole pelannut yhtään joukkuetta yhtä pienestä kaupungista. Sassuololla on kuitenkin rosonsa. Se ei pelaa enää kotiotteluitaan kotikaupungissaan. Noustessaan Serie B:hen se pelasi Modenan Stadio Alberto Braglian stadionilla. Sittemmin Sassuolon omistaja Giorgia Squinzi osti Reggio Emiliasta Stadio Citta del Tricoloren. Sassuolo on Juventuksen ohella ainoa seura Serie A:ssa, joka omistaa oman stadioninsa. Stadionvaellus on jättänyt jälkensä seuraan, sillä Sassuolon kotiotteluiden yleisökeskiarvo on Serie A:n pienimpiä. Osa seuran uskollisimmista kannattajista myös raivostui, kun kotistadionin nimettiin uudelleen seuran omistajan johtaman yhtiön MAPEIN mukaan MAPEI Stadiumiksi.

Sassuololla on stadionpakolaisuuden lisäksi ollut haasteita pysyvän kannattajajoukon ja seurakulttuurin luomisessa. Sen menestys on ollut vaatimatonta, joten alueen kannattajat ovat herkästi kääntyneet Bolognan, Modenan tai Reggianan riveihin. Tietynlainen juurettomuus kuvastaa Sassuolon kannattapohjaa, mutta jokainen Serie A:ssa vietetty lisävuosi vankistaa seuran suosiota.

Sassuolon mustavihreät paidat ovat perintöä englantilaiselta Lancaster Roversilta. Englantilaisjoukkue oli kiertueella Italiassa 1921 ja ei pystynyt pelaamaan sovittua ystävyysottelua. Anteeksipyyntönä he lahjoittivat pelipaitansa italialaisilla. Paidoista mustavihreine-raitoineen tuli tärkeä osa Sassuolon identiteettiä.

Sassuolon valmentaja Eusebio Di Francesco on entinen Serie A jyrä, jolla on myös tusinan verran maaotteluita vyöllään. Italiassa ei perinteisesti olla kaikkien kärsivällisimpiä menestyksen suhteen. Sen myös Di Ftancesco on saanut huomata. Di Francesco aloitti valmentajana Italian kolmannella sarjatasolla Virtus Lancianossa vuonna 2008. Kenkää tuli alkuvuodesta 2009. 2010 Di Francesco siirtyi Serie B:n Pescaran perämiseen luotsaten joukkueen 13:sta. Tuona kautena hän myös loi mainetta viihdyttävän jalkapallon peluuttajana. Syksyllä 2011 Di Francesco siirtyi valmentamaan Serie A:han Lecceä. Joulukuussa tuli taas kenkää huonojen tulosten vuoksi.

Kesällä 2012 oli edessä siirto Sassuoloon. Ensimmäisenä kautena hän voitti Serie B:n ja nosti joukkueensa Seria A:han. 2014 huonon tulosputken päätteeksi tuli taas kenkää. Sen jälkeen Sassuolo vajosi yhä syvemmälle Serie A:n putoamiskurimukseen, joten vain kuuden viikon tauon jälkeen, Di Francesco palkattiin uudelleen Sassuolon perämiseen. Hyvän loppukauden ansiosta Sassuolo lopulta säilyi Serie A:ssa.

Kuluvan kauden Sassuolo aloitti sensaatiomaisesti 2-1 kotivoitolla Napolista. Ensimmäiset kuusi ottelua se pelasi tappioitta ja oli parhaimmallaan sarjan kolmantena. Sittemmin sen vauhti hieman tasoittui. Kotonaan se pysyi voittamattomana vuoden vaihteeseen asti, mutta samalla se ei pystynyt riittävän usein kääntämään tasaisia otteluita voitoiksi. Tästä syystä Sassuolo liusui sarjan kuudenneksi.

Kevätkausi 2016 alkoi nihkeällä kotitasapelillä Frosionea vastaan. Sen jälkeen kaatui jälleen yksi suurista; Inter Milan vieraissa 0-1. Sen sijaan, että voitto San Sirolla olisi siivittänyt joukkueen jälleen uuteen lentoon, ajautuikin se voitottomaan putkeen. Putki on tällä hetkellä venynyt seitsemän ottelun mittaiseksi. Myös kotitaika on rikkoutunut tämän putken aikana. Sikäli kun Sassuolo tahtoo pelata tällä kaudella tosissaan Eurooppaan pääsystä, sen pitää voittaa pian. Muutoin se liukuu hyvin alkaneen kauden päätteeksi alempaan keskikastiin. Putoamisen se välttää lähes varmasti, mutta seuran tavoitteet ovat korkeammalla. Alemman keskikastin sijoitus saattaisi myös merkitä toistamiseen Di Francescon lähtöä.

Serie B:hen putoaminen muutaman kauden sisällä olisi varmasti katastrofi vakiintumattoman kannattajajoukon joukkueelle. Sassuolon veri tullaan lähitulevaisuudessa punnitsemaan vielä monta kertaa. Joukkue on kuitenkin suhteellisen hyvällä taloudellisella pohjalla. Sen pohjalle on hyvä rakentaa. Olennainen kysymys lienee kuitenkin, riittääkö seurajohdon kärsivällisyys, mikäli pikavoittoja ei ihan heti tule.

Viinikuvaus: vahvasti italialaista, arvoviininä vielä nuori ja koettelematon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti