Sivut

perjantai 12. helmikuuta 2016

Euroopan pienet suuret osa I: Angers SCO


Angers SCO on ollut Ranskan liigan suurin yllättäjä

Leicester City on tällä kaudella tehnyt eurooppalaisesta jalkapallosta piirun verran kiinnostavampaa. Kettujen varjossa on kuitenkin myös muutama vähän vähemmälle huomiolle jäänyt eurooppalainen jalkapalloilmiö. Käsittelen seuraavissa blogeissa neljää seuraa: Angers SCO:ta, US Sassuolo Calciota, SD Eibaria ja SV Darmstadtia. Kaikki neljä joukkuetta ovat kyenneet tällä kaudella ylittämään niihin kohdistuneet odotukset.

Angers on noin 150 000 asukkaan kaupunki Länsi-Ranskassa. Angersia halkoo Maine-joki ja sen lähettyviltä Saint-Barthélemy-d'Anjousta tulee Cointreau-likööri. Lisäksi sillä on jalkapallojoukkue Ranskan pääsarjassa.

Jalkapallojoukkue Angers SCO nousi täksi kaudeksi Ranskan pääsarjaan yli 20 vuoden tauon jälkeen. Transfermarkt-sivuston mukaan seuran arvo on Ranskan pääsarjan neljänneksi pienin. Joukkueen odotettiin palaavan kauden päätteksi takaisin kakkosliigaan. Vastoin ennakko-odotuksia Angers majailee tällä hetkellä kuitenkin sarjan kuudentena. Se tulee lähes täysin varmasti jatkamaan pääsarjassa tämänkin kauden jälkeen. Angersin menestyksen resepti on ollut yksinkertainen: älä päästä maaleja. Vielä vuoden vaihteessa joukkue oli päästänyt euroopan huippusarjojen joukkueista vähiten maaleja/ottelu. Toisena samaisessa tilastossa oli Atletico Madrid. Vuoden vaihteen jälkeen Angersilla on kuitenkin ollut vaikeuksia pitää virettä yllä ja omissa on soinut jo seitsemässä ottelussa useammin, mitä koko kauden ensimmäisellä puoliskolla yhteensä. Joukkue on voittanut seitsemästä ottelusta vain yhden, joskin se oli sitäkin makeampi 3-0 kotivoitto Monacosta.

Pelkästään omaan pään puhtaana pitäminen ei vielä vie pelaamaan pääsystä Eurooppa-liigaan saati sitten mestareiden liigaan. Täytyy voittaa otteluita ja jotta voi voittaa, täytyy tehdä maaleja. Angers SCO on tehnyt niitä hämmentävän vähän. Angers on 25 ottelussa tehnyt 25 maalia eli keskimäärin yhden jokaisessa ottelussa. Viisitoista näistä on tehty erikoistilanteesta. Piirtyy väkisinkin kuva hyvin kyynisesti pelaavasta joukkueesta, joka ei välttämättä omien faniensa lisäksi villitse massoja, mutta tekee tulosta. Se voi olla tylsää, mutta siinä ei ole mitään pahaa. Se on selviytymistä.

Angers puolustaa poikkeuksellisen hyvin ja iskee erikoistilanteesta voittomaalin. Joukkueen pelaajien on puhallettava yhteen hiilen ja puolustettava kollektiivisesti. Sanotaan että joukkueen manageri Stéphane Moulin on hankkinut joukkueeseen pelaajia, joilla on viimeinen mahdollisuus todistaa, että he pystyvät pelaamaan jalkapalloa huipputasolla. Se tuo riittävän psykologisen kulman siihen, että joukkue pystyy menestymään ennakoitua paremmin. Joukkueen ykköspyssy ja kenties paras pelaaja on senegalilainen keskikenttäpelaaja Cheikh N’Doye. N’Doye kahlasi Ranskan amatöörisarjoja, kunnes kakkosliigassa pelaava Creteil hankki pelaajan riveihinsä. Creteilistä N’Doye siirtyi täksi kaudeksi Angersiin.  N’Doye on 29-vuotias, joten hänellä on käytännössä viimeiset mahdollisuudet saada vielä nostetta uralleen.

Futisromantiikkaa/dramatiikkaa tarjoaa myös joukkueen ykkösmaalivahdiksi noussut Ludovic Butelle. Hän oli saanut unelmadiilin Espanjaan Valenciaan. Ystävyysottelussa Parmaa vastaan hän törmäsi vastustajan hyökkääjään: törmäys ei ainoastaan meinannut päättää hänen uraansa, vaan se oli vähällä viedä hänen henkensä. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin Butelle on taistellut tiensä Ranskan pääsarjan ykkösmaalivahdiksi, josta hänen kaupattiin vuoden vaihteessa Club Bruggeen

58 minuuttia pelattu Rennes-Angers SCO-ottelua. Tilanne on 0-0, kun otan Veikkaus TV:n lähetyksen aktiiviseen seurantaan. Angers saa kulman. Pallo lähetetään kohti N’Doyea. Rennesin puolustus purkaa vain vaivoin tilanteen. Muutoin Rennes on ollut hiukan niskan päällä. Siltä on myös hylätty yksi maali. Rennes hallitsee peliä. Angers puolustaa 4-5-1 ryhmityksellä ja vetää oman pakkansa syvälle puolustusalueelleen. Rennesin maali roikkuu ilmassa. Pallo käy Angersin tolpassa. 0-0 säilyy. Butellen tilalle hankittu Denis Peric ottaa kaksi paraatitorjuntaa, kun peliä on jäljellä viisi minuuttia. Lisäaikaa kaksi minuuttia. Peli tuntuu taputellulta, mutta samalla kun vilkaisen muiden illan otteluiden tilanteita, Arnold Bouka Moutou ohjaa kulmasta pallon omaan maaliin. Rennes voittaa 1-0. Angersin satuun ilmestyy yksi mörkö lisää. Loppukaudesta on helppo ennustaa vaikeaa.

Viinikuvaus: kyynistä, organisoitua ja epävarma jälkimaku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti