perjantai 7. elokuuta 2015

Kuka kontrolloi aikaa: tyhjiä palloja, rikkinäisiä lamppuja ja laservaloja Kazakstanissa

HJK:n mestareiden liigan ottelu osuu työiltaan. Kollega hihkaisee, että se on 0-1 klubille ja tuulettaa puristamalla käden nyrkkiin. Nyt ollaan Raisiossa. Futisihmisiä on töissä useampia. Vanhanaikaisesti kaivan puhelimestani TekstiTv-sovelluksen ja päivittelen sitä muutaman minuutin välein. Itse nappaan seuraavan maalin ja käyn huikkaamassa, että se olisi 0-2 jo. Hyvältä näyttää. Seuraava vilkaisu ja puhelimen näytölle napsahtaa 1-2. Maalin ajankohta pistelee. Miksi juuri ennen puoliaikaa? Kaukana Kazakstanissa puhalletaan toinen puoliaika käyntiin. 2-2-rankkarista. Kuvittelen heppoisasti puhalletun rankkarin ja kotiyleisön, joka on päässyt tuomarin ihon alle. Kohtaan kollegan vielä pihalla, kun hän on lähdössä kotiin. Kumpikaan ei ole tarkistanut tilannetta hetkeen. 3-2. Mitä helvettiä? No on tässä vielä aikaa...

Loppu matsista on hieman hatarampi kuva. 3-3 tilanteen päivittyminen taisi mennä ohitse, mutta 4-3 tilanne jäi muistiin. Ruudulta irvisti 90+3 minuuttia. Peli ei ollut vielä päättynyt. Bongaan vielä listasta Astanan punaisen kortin. Seuraavan päivityksen jälkeen peli on ohi. Astana jatkoon yhteismaalin 4-3. Totuus oli kuitenkin tarua ihmeellisempää.

Varsinainen pahoinvointi alkaa kun kaivan internetistä maalikoosteen esiin: toinen toisiaan kummallisempia osumia. Maalivahti kauhoo helpon näköisen pallon maaliin. Jalkapalloon on viimeaikoina ammuttu sarjatulena sopupelien ja korruption luoteja. Pelejä tulee katsottua nykyään vähän enemmän sillä silmällä. Tässä maalissa se iskee silmää ja levittää kätensä. Tosin kun ihmiset pelaavat virheitä tulee. Kenties Örlund yrittääkin pelata varman päälle ja napauttaa pallon yläriman yli. Epäonnistuu. Tilannetta kun katsoo useamman kerran, niin tämä vaihtoehto kirkastuu todennäköisemmäksi. Seuraavaksi pallo pamahtaa veskarin alta maaliin. Rankkarit ovat tietysti rankkareita. Tämän kertainen ei ollut häävi, mutta riittävä. Käsittämätön kukkupallo sivurajalta, joka putoaa tolpan kautta maalin takakulmaan. Voittomaali on paitsio. Jostain syystä kukaan ei edes protestoi. Jalkapallo-ottelun draaman kaari on poikkeuksellinen. Ilta on suomalaiselle jalkapallolle painajaismainen.

Voittoon hinnalla millä hyvänsä

Suomalaisen urheilua määrittää paljolti reiluus, nöyryys ja kova työnteko. Nämä ovat kaikki hienoja ominaisuuksia, mutta lajista riippumatta Suomen edesottamuksista jää usein sellainen olo, että ei saada aivan sitä, mitä olisi ansaittu. Menestyvillä palloilumailla on tiukassa paikassa aina kaikki keinot käytössä. Tarkoitus eli voittaminen pyhittää keinot. Jalkapallon saralta viimeisimpänä voidaan peilata Chilen Copa American voittoon. Skandaalinkäryinen joukkue lunasti keinoja kaihtamatta mestaruuden kotiyleisön edessä. FC Astanan osalta ottelun voittaminen alkoi harjoituskentänvalaistuksen ja tyhjien pallojen muodossa jo ennen varsinaista ottelua.

Alla statistiikkaa siitä, miten Astana-HJK-ottelussa peli rytmittyy edun vaihtuessa kotijoukkueen ja vierasjoukkueen välillä. HJK:n 0-2 johtotilanne antoi selkeä edun jatkopaikkaa ajatellen. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että peliä ei saatu poikki kertaakaan ennen 1-2 kavennusmaalia siten, että HJK olisi päässyt rytmittämään peliä. Astana sai tuona aikana yhden maalipotkun, mistä pallo saatiin muutamassa sekunnissa takaisin peliin.

40.52 HJK:n maali 0-2 maali. Pallo pois pelistä 52s.
43.23 Astana 1-2 maali. Tämän ja edellisen maalin välillä peli ei ole poikki kertaakaan. Pallo pois pelistä 32s.
44.44 HJK:n vapari. Pallo pois pelistä 55s.
45.25. Astanan rankkari ja maali pallo pois pelistä 1min 25s
47.12 HJK:n sivurajaheitto. Pallo pois pelistä 13s
48.33 HJK:n maalipotku. Pallo pois pelistä 33s
51.11 HJK:n vapari. Pallo pois pelistä 7s.
52.04 HJK:n rajaheitto. Pallo pois pelistä 20s.
52.33 HJK:n kulmapotku. Pallo pois pelistä 40s
55.34 Astanan johtomaali. Pallo pois pelistä minuutin ja 5s.
57.12 Astanan rajaheitto. Pallo pois pelistä 13s.
57.46 Astanan rajaheitto. Pallo pois pelistä 17s
58.53 Astana vaihtaa. Pallo pois pelistä minuutin.
61.51 Astana saa kulmapotkun ja peli on poikki 30s
64.00 Astanan maalipotku pallo pois pelistä 25s
64.40 Astanan pelaaja törmää HJK:n pelaajaan ja jää makaamaan kentälle. Tuomari puhaltaa pelin poikki kesken HJK:n hyökkäyksen. Pallo pois pelistä minuutin
67.26 Astanan pelaaja rikkoo HJK:n pelaajaa HJK:n kulmalipun lähellä. Astana saa tästä etua, koska HJK joutuu avaamaan peliä vaikeasta paikasta. Pallo pois pelistä 20s
68.30 Astanan kulma. Ei kiirettä. Pallo pois pelistä 35s.
69.35 Punainen kortti. Ei kiirettä. Pallo pois pelistä noin 1min 40s
71.50 Astanan vapari. Ei kiirettä. Pallo pois pelistä 45s
73.43 Astanan vapari. Ei kiirettä. Pallo pois pelistä noin 1min 30s
76.15 HJK:n kulma. Maalin edessä ylimääräistä kahinaa. Tuomari joutuu puuttumaan tilanteeseen. Pallo pois pelistä 45s
82.51 Peli puhalletaan poikki HJK:n sivurajaheittotilanteessa. Yksi Astanan pelaaja pötköttelee HJK:n kenttä puoliskolla. Pallo pois pelistä minuutin
84 HJK:n rankkari. Ajanpeluu ei tässä enää auta. Astanan pelaaja käy kuitenkin häärämässä pallon ja tuomarin luona. Yrittää vaikuttaa tulevaan rangaistuslaukaukseen.
94.15 Astanan rajaheitto pallo pois pelistä 25s

Huomioitavaa vielä on, että pelin ollessa 3-3 Astanan pelaajat käyvät todella kuumina. He jäävät rähisemään HJK:n pelaajille useamman taklauksen jälkeen. Tässä olisi varmasti ollut mahdollisuus saada torikokousta aikaiseksi ilman sen suurempaa vahinkoa (esimerkiksi punaista korttia) ja saada pelin rytmiä rikottua. Edun ollessa Astanan puolella pallo on keskimäärin enemmän pois pelistä kuin silloin, kun etu on HJK:n puolella. HJK:n tasoittaessa pelin 3-3:een pallo on pois pelistä vain 40s. Edun siirtyessä maaleissa Astanalle pallo on pois pelistä aina yli minuutin. Väkisinkin tulee mieleen, että pitäisikö suomalaisessa jalkapallokulttuurissa opetella enemmän voittamista?

Viinikuvaus: sekasortoinen, epätodellinen ja häivähdys laseria