Sivut

lauantai 22. elokuuta 2015

Crystal Palace ja Alan Pardew -miksi ne ovat niin hyviä?

Alan Pardew:n ansiosta sekä Newcastle että Crystal Palacen säilyivät valioliigassa

Alan Pardewin astuttua viime kaudella Crystal Palacen peräsimeen joukkue oli tukevasti putoajan paikalla. Pardew sai välittömästi Crystal Palacen lentoon ja lopulta joukkue sijoittui kymmenenneksi. Pardew oli tiettävästi valioliigahistorian ensimmäinen valmentaja, joka kesken kauden joukkueeseen tullessa onnistui nostamaan putoamiskurimuksessa olleen joukkueen sarjataulukon puolen välin paremmalle puolelle. Newcastle United säilyi samana kautena valioliigassa pitkälti Pardewin kanssa alkukaudesta kokoon kursittujen pisteiden avulla.

Pardewin saapuminen Lontooseen Crystal Palace valmentajaksi oli eräänlainen kotiinpaluu. Pardew pelasi aikoinaan 168 ottelua Crystal Palacen riveissä. Lähtösysäyksen Newcastlesta antoi varmasti kypsyminen harakoiden bisnesvetoiseen seurapolitiikkaan. Newcastlen tavaramerkkinä on vuosikausien ajan ollut uusien pelaajien tuominen seuraan, heidän kehittäminen ja myynti hyvällä voitolla. Rahavirrat menevät Newcastlessa kylmästi urheilullisten tavoitteiden edelle.

Pardew hioi Crystal Palacen taktiikkaa hyökkäävämpään suuntaan. Pardew:n alaisuudessa Crystal Palace pitää enemmän palloa eikä hyökkää aivan niin suoraviivaisesti, mitä Neil Warnockin aikaan. Peliä ja palloa kontrolloivampi taktiikka vahvistaa hyökkäävien ja luovien keskikenttäpelaajien, kuten Jason Puncheonin ja viimeisimmän hankinnan Yohan Cabayen roolia otteluissa. Pardew laittoi myös kuntoon joukkueen erikoistilannepuolustamisen. Oikeansuuntaisten pienten muutosten kertautuessa tulokset voivat parantua dramaattisesti. Tästä Crystal Palacen ja tietyssä määrin myös Newcastlen viime kaudessa oli kyse. Pardew onnistui pienellä muutoksilla saamaan pelaajista irti enemmän. Hänellä vaikuttaa olevan poikkeuksellista silmää pienille pelinsisäisille yksityiskohdille, joiden kautta hän hallitsee kokonaisuutta.

Crystal Palacen erikoistilannepelaaminen on parantunut huomattavasti Alan Pardewin alaisuudessa


Kolmannella kierroksella Crystal Palace isännöi Aston Villaa vastaa. Ensimmäinen puoliaika on hyvin uninen. Vaikuttaisi että maaliton tasapeli kelpaisi molemmille. Pardew tekee kuitenkin hiukan yllättäen kaksi vaihtoa puoliajalla. Dwight Gayle ja Jordon Mutch vaihdetaan sisään tuomaan lisää energiaa ja vaihtoehtoa Crystal Palacen takeltelevaan hyökkäyspeliin. Crystal Palace ja Pardew pelaa sittenkin voitosta. Crystal Palace saa otteen ottelusta. Pallo pelataan jo Aston Villan maalin, mutta neuvonpidon jälkeen maali hylätään. 70 minuutilla toppari Scott Dann nousee röyhkeästi kulmassa korkeimmalle pitäen samalla Aston Villa pakin kaulusta kourassaan ja puskee vastustamattomasti Crystal Palacen 1-0 johtoon. Aston Villalla ja Tim Sherwoodilla on kuitenkin vielä yksi jokeri: Adama Traore kipittelee kentälle, karkaa laidalta ja tasoittaa hieman onnekkaasti ottelun. Väkisinkin tulee mieleen, että mikäli Crystal Palace meinaa jatkaa viimekauden tuloskuntoaan, tällainen ottelu olisi voitettava. Muutoin turvallinen, tylsä ja unohtuva alempi keskikasti kutsuu.

Mietin jo tämän kirjoituksen otsikon muokkaamista ’ovatko ne niin hyviä?’-muotoon, kun Crystal Palace pääsee kääntämään peliä Aston Villan huonon avaussyötön jälkeen. Pallo pelataan boksin kulmaan Bakary Sakolle, joka laukoo tarkasti pallon maalin takakulmaan. Crystal Palace pelaa ottelun lopun järkevästi ja voittaa. Ottelussa kiteytyy Pardewin onnistunut pelisuunnitelma vaihtoineen, Crystal Palacen hyvä henkinen kantti ja taistelutahto. Tällä reseptillä Crystal Palace voi saavuttaa vielä paljon.

Viinkuvaus: paidan kaulusta, kotiinpaluuta ja taitavaa suunnittelua

Kuvat:
2. Jon Candy, https://www.flickr.com/photos/joncandy/8311646358/

Lisää luettavaa:http://www.premierleague.com/en-gb/news/news/2014-15/mar/120315-talking-tactics-alan-pardew-giving-crystal-palace-greater-control.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti