Sivut

torstai 20. elokuuta 2015

FC Krasnodar -ruplia ja juurettomuutta

Krasnodar on hyvin kehittynyt taloudellinen alue Kaukasiassa


Astanaa vastaan suomalaiseen futishistoriaan viilletyt haavat ovat hiljalleen poltettu kiinni. Pelit jatkuvat. HJK:lle arvottiin vastaan venäläinen FC Krasnodar. Joukkueen lempinimi on härät (Byki, The Bulls). Krasnodar on noin 750 000 asukkaan kaupunki Venäjän Kaukasian pohjoisosassa. Krasnodar on suuri kehittyvä kaupallinen keskus, joka on kestänyt hyvin muuta Venäjää runnelleet talouskriisit. Krasnodar on koti kahdelle venäläiselle pääsarjassa pelaavalle jalkapalloseuralle eli 2008 perustetulle FC Krasnodarille ja perinteisemmälle Kuban Krasnodarille, joka on perustettu jo 1928.

FC Krasnodarin nopea nousu keskeiseksi venäläiseksi jalkapalloseuraksi pohjaa bisnessmogulin ja miljardöörin Sergey Galitsikyn varallisuudelle.  Galitsky omistaa seuran lisäksi muun muassa Venäjän suurimman vähittäiskauppaketjun Magnitin. Galitskin ruplat ovat kahteen otteeseen auttaneet Krasnodaria nousemaan sarjaporrasta ylemmän, siitä huolimatta, että joukkueen sijoitukset eivät olisi nousuun oikeuttaneet. Kaudella 2008-2009 SKA Rostov-on-don ja Sportakademklub Moskow kieltäytyivät sarjapaikaistaan Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja tällöin FC Krasnodar nousi kakkosdivisioonan kolmannelta sijalta, joka ei normaalisti oikeuttaisi nousuun. Kaudella 2010-2011 FC Krasnodar ponkaisi ykkösdivisioonan viidenneltä sijalta pääsarjaan, koska FC Saturn ja FC Moskova luopuivat sarjapaikoistaan taloudellisten ongelmien johdosta.

Ensimmäiset kaudet Venäjän pääsarjassa FC Krasnodar polki keskikastissa. 2013-2014 joukkue sijoittui sarjassa viidenneksi ja pääsi täten karsimaan Eurooppa-liigaan. Eurooppa-liigassa tie vei aina lohkovaiheeseen asti, mutta paukut suhteellisen kovassa lohkossa Evertonin, Wolfsburgin ja Lillen seurana riitti vain kolmanteen sijaan. Samalla kaudella se haki parhaan sijoituksensa myös Venäjän pääsarjassa päätyen kolmanneksi: FC Krasnodar jäi voitettujen otteluiden määrän erottamana TsSKA Moskovan taakse ja näin ollen ei päässyt mukaan mestareiden liigan karsintaan. Joukkueet päätyivät samaan pistemäärään. Eroa sarjan voittaneeseen Pietarin Zenittiin oli lopulta seitsemän pistettä.

FC Krasnodaria valmentaa Oleg Kononov. Kononov on kerryttänyt kokemusta valmennustehtävistä Moldovassa, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa. Kuluva kausi on Kononoville kolmas Krasnodarin vastuuvalmentajana. FC Krasnodar on Kononovin alaisuudessa päässyt hyvään nousevaan trendiin. Viiden pelatun kierroksen jälkeen FC Krasnodar on sarjassaan kuudentena. HJK:n kannalta hälyttävänä signaalina voidaan pitää sitä, että viimeisessä ottelussaan FC Krasnodar kepitti Venäjän hallitsevan mestarin Zenitin 0-2 vieraissa. Transfermarkt-sivusto arvioi FC Krasnodarin noin kymmenen kertaa arvokkaammaksi joukkueeksi, mitä HJK:n. Kononov on kommentoinut, ettei FC Krasnodar olisi ennakkosuosikki ottelussa HJK:ta vastaan. Tätä hän perusteli HJK:n kokemuksella eurooppalaisista cup kilpailuista. Tämä on tietysti vain sanahelinää. FC Krasnodarin tippuminen HJK:lle olisi todellinen shokkiyllätys.

Kononov tulee todennäköisesti juoksuttamaan joukkueen HJK:ta vastaan hyökkäävällä 4-3-3 muodostelmalla. Hyökkäyspäässä FC Krasnodarilla on erilaisia kolmen pelaajan kombinaatioita, joilla se voi lähteä pelaamaan. Piikissä aloittanee brasilialainen Ari. Laitahyökkääjiksi on useampia vaihtoehtoja. Siinä missä FC Krasnodarin keskikenttäkin on jonkin verran kauden elänyt, niin keskuspuolustuksessa luotetaan pohjoismaiseen voimaan. Toppareina kaikki tämän kauden ottelut ovat avanneet ruotsalainen Andreas Granqvist ja islantilainen Ragnar Sigurdsson.  

Joukkueen omistaja Galitsky vaatii pisteiden lisäksi joukkueeltaan viihdyttävää jalkapalloa. Tässä lienee HJK:n iskun paikka. Omassa puolustuspelissä HJK:n on pelattava kauden parasta peliään tai muuten kyyti voi olla erittäin kylmää. Tässä onnistuessaan tilaa kontrolloiduille ja tyhjiä tiloja keskikentällä hyödyntäville vastahyökkäyksille varmasti löytyy. Tilaisuuden tullessa HJK:n täytyy pystyä kääntämään peliä nopeasti Krasnodarin keskikentän ohi ja pyrkiä saamaan suoraviivaisia hyökkäyksiä kohti Krasnodarin puolustuslinjaa. 0-0 tilanteessa kello käy HJK:lle. Tämä on varmasti joukkueen sisällä sisäistetty ja tasatilanteessa kiirettä ei ole. Samaten muutama kovempi taklaus tai korostetun fyysisesti pelattu kaksinkamppailu toivottaisi FC Krasnodarin pelaajat Zenit voiton hurmoksesta takaisin nurmen pinnalle. Sikäli kun HJK selviää ensimmäisestä osaottelusta kuivin jaloin paineet Krasnodarissa kasvavat. Sikäli kun.

Viinikuvaus: häivähdys mustaa merta, vodkaa, kapitalismia ja sinivalkoista toivoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti