Sivut

lauantai 23. toukokuuta 2020

Berliinin derby: sukupolvien siirtämä muuri


Hertha Berlin vie Berliinin derbyn Union Berliiniä vastaan 4-0 tyhjien katsomoiden edessä. Voitollaan Berliinin vanha rouva tasoittaa puntit. Aikaa ennen koronaa Berliinin ”rautaiset” olivat vieneet derbyn 0-1 omalla kotistadionillaan. Kauden ensimmäisessä derbyssä ottelu jouduttiin keskeyttämään, koska Herthan kannattajien joukosta ammuttiin ilotulitteita kohti Union katsomonosaa. Lisäksi ryhmä Unionin ultria rynni kentälle ajatuksenaan ilmeisesti tasata tilit vierasjoukkueen kannattajien kanssa.

Berliinin derbyt ovat kuumenemaan päin


Aikanaan Berliinin muuri erotti Unionin ja Herthan eri jalkapallosarjoihin. Seuroilla oli tuohon aikaan ystävälliset välit. Herthan kannattajat kävivät katsomassa Unionin matseja Berliinin itäpuolella ja Herthan pelatessa europelejä itä-Euroopassa liittyivät Unionin kannattajat Herthan mukaan. Berliiniläiset eivät koskaan hyväksyneet kaupungin kahtia jakoa ja jalkapallokatsomot avasivat väylän sellaisille mielenilmauksille, jotka muualla esitettynä saattoivat olla vaarallisia.

1989 Berliinin muuri revittiin alas ja itä-länsi asetelma lähti haihtumaan. Berliiniläisseurojen solidaarisuus rakentui vielä muutamia vuosia yhteisen Berliinin identiteetin varaan. Kannattajat kävivät otteluissa sulassa sovussa ja viettivät aikaa yhdessä sekä otteluita ennen että niiden jälkeen.

Hertha Berlin on halunnut rakentaa omaa identiteettiään koko Berliinin joukkueena. Unionin klangi on enemmän ollut työväenluokkaan ja kapinallisuuteen kallellaan. Vastakkainasettelu on ollut osittain median nostattamaa. Kylmän sodan muiston hälvetessä ja Union Berliinin noustessa täksi kaudeksi Bundesliigaan vastakkainasettelun tarina on ottanut lisää ilmaa alleen. Jalkapalloskenessä seurojen välinen ystävyys ei ole niin otsikoita, tarinoita ja tunteita nostattavaa kuin kipinöivät derbyt, jossa seurat katsovat toisiaan altakulmain.

Jalkapallo on elämysbisnestä ja sitä käytetään poliittisen vallankäytön välineenä.  Seurapresidentit myös tietävät tämän. Hertha pyysi tämän kauden ensimmäisen derbyn siirtoa Berliinin muurin kaatumisen vuosipäivälle. Unionin presidentti Dirk Zingler ei tähän kuitenkaan suostunut, koska hän näki asetelman, jossa derby pelattaisiin yhtenäisen Berliinin lippujen alla, teennäisenä. Zingler halusi mieluummin elää ja ruokkia kilpailuasetelmaa, joka on viime vuosien saatossa ollut koko ajan voimistumaan päin.

Berliiniläisseurojen suhde on tänä päivänä ikään kuin normalisoitunut kylmää sotaa edeltävistä ajoista nykyaikaiseen seurojen väliseen kamppailuun kaupunkinsa herruudesta. Samaan aikaan uudet kannattajasukupolvet tekevät oman tulkintansa historiasta ja maustavat sillä seurojen välistä vastakkainasettelua. Vanhemmat sukupolvet katsovat uudelleen rakentuvaa kotikaupunkinsa jalkapallokarttaa hieman eri lasien läpi. Berliinin itään ja länteen aiemmin erottanut muuri on nyt rakentumassa seurojen väliin. Berliinin derby itsessään ansaitsee helposti paikkansa maailman kiinnostavimpien otteluiden joukossa.

Viinikuvaus: uudelleen tulkittu versio historiallisesta klassikosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti