Sivut

lauantai 16. toukokuuta 2020

Borussia Dortmund- FC Schalke 04: Reviiriderby


Ruhrin alueen Revierderby repii jalkapalloauringon edessä laahustavaan harmaaseen pilvimassaan auringon säteiden mentäviä siiloja. Borussia Dortmundin ja FC Schalke 04:n väliset koitokset ovat tyypillisesti olleet yksiä saksanmaan kiihkeimmistä. Köydenveto mustakeltaisten ja kuninkaallisten sinisten välillä perustuu pitkälti alueellisiin asetelmiin, ja siihen, että naapurikaupungin seuroilla on perinteisesti erittäin fanaattiset kannattajat. Tyypillisesti sekä Dortmund että Schalke ovat olleet molemmat teollisuuskaupunkien työläisten joukkueita. Derbyjen intensiteetti rakentuukin nimenomaan samankaltaisuuden ympärille.

Reviiriderbyä on höystetty tragikoomisilla muistoilla. Vuonna 1969 Schalken iskiessä avausmaalin vieraskentällä Dortmundia vastaan vyöryi yleisö kentälle. Poliisi yritti rauhoitta tilannetta päästämällä koiransa vapaaksi. Tohinan keskellä kaksi Schalken pelaajaa, Friedel Rausch ja Gerd Neuser tulivat purruiksi. Seuraavassa derbyssä Schalken presidentti Günter Siebert juoksutti pelaajansa kentällä eläintarhasta vuokrattujen leijonien vartioimana.

Schalken ja Dortmundin vihanpidossa on veljellisiä piirteitä. Joukkueet ovat tiukoissa paikoissa avustaneet toisiaan taloudellisesti. Ruhrin alue on myös haluttu nähdä saksalaisen jalkapallon sydämenä. Jolloin vastakkain asettelu siirtyykin Ruhrin ja muun Saksan välille.

Illan ottelu on täysin poikkeuksellinen. Korona jälkimainingeissa se pelataan tyhjälle stadionille. Ottelun tunnelma tulee olemaan varmasti outo. Kiinnostavaa on kuitenkin nähdä sukeutuuko ottelulle ja poikkeusajan jalkapallolle uusia kiinnekohtia. Näemmekö jotain uutta tai jotain sellaista, joka on aiemmin jäänyt yleisön pumppaaman tunnelman varjoihin?

Mitä tänään voidaan odottaa?

Dortmund pelaa vielä mestaruudesta ja paikasta Mestareiden liigaan. Schalke kurottaa myös europelipaikkoja kohti. Dortmund on seuroista se, joka viime vuosina on saanut viettää enemmän aikaa menestyksen parrasvaloissa, mutta derbyissä puntit ovat aika lailla tasan. 

Lucien Favren Dormundilta voidaan otteluun odottaa hyökkäävää 3-4-2-1 muodostelmaa. Dormund rakentaa peliä oman puolustuksensa kautta. Vastustajan hyökkäyskolmanneksella se hakee kärsivällisesti iskun paikkoja. Murtautumisessa käytetään nopeita yhden ja kahden kosketuksen komboja. Dortmundin pelaajaprofiilit ovat sellaisia, että se pystyy myös todella nopeisiin ja vaarallisin vastahyökkäyksiin.

Dortmundin hyökkäysvoima on ylitsepursuava. Laidoilla Raphael Guerrero ja Achraf Hakimi osallistuvat aktiivisesti pelin eteenpäin viemiseen. Hakimin rooli on laidalla vaihdellut vapaan – ja pelinrakentajan roolin välillä. Lisää hyökkäysuhkaa luovat Thorgan Hazard ja Jadon Sancho. Sancho on tällä kaudella nostanut vyölleen jo 14 maalia ja 15 maalin johtanutta syöttöjä. Sancho on aivan Euroopan parhaita hyökkääviä pelaajia tällä hetkellä.

Dortmundin hengästyttävä hyökkäysvoima ottaa vielä yhden kiepin keskushyökkääjän kohdalla. Norjalaiskomeetta Erling Braut Håland vakiinnutti koronaa edeltävänä aikana paikkansa joukkueen ykköspyssynä. Håland ehti ennen koronasulkua naputtamaan Dortmundissa yhdeksän maalia kahdeksaan matsiin. Saavutuksen tekee erityiseksi se, että etenkin ensimmäisissä matseissa, Håland tuli tyypillisesti peliin vaihdosta.

David Wagnerin Schalkelta voidaan odottaa koko kentän tiukkaa miesvartiointia ja intensiivistä prässiä, joka tähtää nopeisiin vastahyökkäyksiin. Schalke pystyy rakentamaan hitaampia hyökkäyksiään niin laidoilta, keskisektorilta kuin linjojen välistä. Pelaajat vaihtavat joustavasti pelipaikkoja ja sovittavat liikkeensä valitun hyökkäysstrategian mukaisesti. Illan matsissa vasta iskupelaaminen tulee todennäköisesti korostumaan. Eritoten siksi, että Dortmund ei ole puolustussuuntaan yhtä suvereeni kuin hyökkäyssuuntaan. Erityisesti hyökkäävä keskikenttä Suat Serdar on hyvä orkestroimaan vastahyökkäyksiä, sillä hän pystyy sekä antamaan vapauttavia syöttöjä että tekemään maaleja myös itse.

Nähtäväksi jää, että kumpi joukkueista tarttuu poikkeusajan jälkeiseen momentumiin terävämmin.

Viinikuvaus: veljesten tynnyrit vierekkäin porisemassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti