Sivut

lauantai 15. helmikuuta 2020

Cup -kompastelua


Mennäkkö vai eikö mennä?


TPS:n ja HIFK:n välinen matsi päätetään alkamaan perjantaille klo.14. Peliä pääsi siis katsomaan lähinnä välitunnilta, lounastauolta tai lintsaamalla koulusta. Jo aiemmin PK-seudun FC Honka -HIFK -matsista onnistuttiin rajaamaan katsojat ulos. Huuhkajien nostattama huuma on hädin tuskin ehtinyt laantua, kun suomifutiksen vatsa raapii pohjakiviä. Nykyinen Suomen Cupin kilpailumalli jättää ikimuistoisimmat tuhkimotarinat kirjoittamatta, mutta vielä suurempi ongelma on se, että toteutus itsessään alleviivaa Cupin alennustilaa. Suomen Cupissa pelataan kuitenkin europelipaikasta ja se tuskin on aivan vähäpätöinen asia yhdellekään seuralle. Ei ainakaan realisoituessaan.

Suomen Cup on markkinoinnillinen preludi Veikkausliigalle. Lisäksi innokkaimmille futisfaneille se on mahdollisuus mittailla lempiseurojensa runkopelaajien iskukykyä ja nähdä ovatko uudet hankinnat niin sanotusti ”mistään kotoisin”. Veikkausliigan -matseihin saa varmasti lippuja helposti ensi kaudella ja Suomen Cupin tuoman momentumin kautta olisi mahdollista saada muutama ekstrapenkkirivikin täytettyä. Tämä vaatii toki seuroilta ponnisteluja ja tarinankerronnan kykyjä, mutta jos sivut ovat valmiiksi vettyneet ja kannet homeessa, niin kirja jää avaamatta.

Ennen FC Interin ja Hongan vaakaräntäsateessa pelattua matsia näin Kupittaa 5:sen reunalla yhden viime kaudella kasvotutuksi tulleen sinimustalla sydämellä varustetun herrasmiehen. Hän oli uteliaisuuttaan pyöräillyt paikalle ja pähkäili vielä ostaako lipun vai ei: mennäkkö vai eikö mennä? Siinäpä kysmys.

Huippufutista, jonka sektoreille myös kotimainen ammattilaisfutis osuu, pelataan ennen kaikkea siksi, että se on globaalisti maailman seuratuin laji. On ehkä banaalia sanoa, että ilman kannattajia ei ole ammattilaisfutistakaan, mutta näin se vain taitaa olla. Siksi kirjoittajan kaltaisille suomifutiksen nousun perään haikailevilla haihattelijoilla on ainakin henkinen oikeus jonkinlaiseen vaatimustasoon, kun nyt Suomen Cupia tai myöhemmin Veikkausliigaa pelataan. Näin alkuun riittäisi kenttä, kahvio, grillimakkaraa, vähän tarinankerrontaa ja ennen kaikkea yleisölle mahdollisuus osallistua tapahtumiin. Jätetään optioksi se, miten jatkossa tämän kauden Mirandesin kaltasia sonaatteja saataisiin sisällytettyä myös kotimaiseen futiskaanoniin.

Viinikuvaus: korkkivikaa

KUVA: By calflier001 - PRIPYAT FOOTBALL GROUND NEAR THE CHERNOBYL PLANT NOW ABANDONED UKRAINE SEP 2013Uploaded by MainFrame, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28881900

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti