Sivut

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Islannin jalkapallotauti

19.11.2013 Kroatia-Islanti toinen play off-ottelu (ensimmäinen ottelu päättyi Reykjavikissa 0-0)

26 minuutin kohdalla Ivan Rakitic keskittää matalan pallon vasemmalta laidalta. Ivan Perisic sutii pallosta ohi ja pallo ohjautuu hieman onnekkaasti Mario Mandzukicille, joka ohjaa vastustamattomasti pallon maaliin. Islanti on edelleen yhden maalin päässä MM-paikasta

38 minuutilla Mandzukiz ottaa pallon haltuunsa. Harmittomassa tilanteessa hän suojaa palloa taklaamalla jalkapohja edellä Johan Gudmundssonia. Mandzukiz lentää suoralla punaisella kortilla ulos.

46 minuuttia pelattu. Darijo Srna saa pallon rangaistusalueen kulmaan. Hän laukoo suoraan pomppivan kudin, joka uppoaa hieman helposti Hannes Halldorssonin ohi. Kroatia karkaa tavoittamattomaan 2-0 johtoon ja Islannin aivan poikkeuksellinen MM-kisakampanja ei yllä aivan maaliin asti.

Islanti on noussut jalkapallossa aivan Pohjoismaiden kärkitasolle


Sanotaan että nykyään Islannista on helppo löytää henkilö, joka tuntee jalkapallon läpikotaisin. Maassa on eniten UEFA:n A ja B-valmentajalisenssin omaavia valmentajia pelaajaa kohden. Islannin jalkapallon evoluutio on ollut räjähdysmäisen nopeaa. Sen alkusysäys oli kun 17-vuotias Eiður Guðjohnsen vaihdettiin isänsä Arnór Guðjohnsenin tilalle ystävyysottelussa Viroa vastaan. Eiður Guðjohnsenista kasvoi islantilaisen urheilun legenda ja roolimalli, jonka jalanjäljissä tuhannet lapset ja nuoret opettelevat askelharhautuksia, sisäteräsyöttöjä ja oikeanlaista sijoittumista pelikentällä. Islannissa on tyypillistä aloittaa jalkapallo 2,5-3-vuotiaana.

Toinen alkusysäys oli Islannin talouskriisi. Talouskriisin aikana valmentajakursseille hakeutuvien määrä moninkertaistui. Ilmiö on varmasti monisyinen, mutta tavallaan siinä luotiin pohjaa uudelle vientituotteelle: islantilaiselle jalkapallolle. Suomalaisesta perspektiivistä katsottuna saman vivahteinen projekti saattaisi olla toisinnettavissa. Toki se vaatisi voimakasta konventionaalista tahtotilaa ja vanhojen rakenteiden ravistelemista.

Islantilainen jalkapallokulttuuri on aivan poikkeuksellista. Vajaa 320 000:nen asukkaan maassa melkein jokaisesta kylästä löytyy ammattivalmentaja. Valmentajat ovat kylien ja kaupunkien ylpeyden aiheita. Lisäksi melkein jokaisella seuralla on tekonurmi, jossa lupaavia nuoria jalkapalloilijoita voi harjoituttaa vuoden ympäri. Valtio on rahoittaa aktiivisesti kenttien ja muiden harjoitusolosuhteiden rakentamista. Pohjoisilla leveysasteilla tämä on valmennuksen ohella yksi keskeisiä elementtejä sille, että nuoret islantilaiset futaajat ovat viime vuosian vallanneet Euroopan eri kolkkia. Islantilaisia pelaa ammattilaisena ulkomaisissa sarjoissa noin 70. Se on suunnilleen saman verran, mitä suomalaisia.

Islannin oma pääsarja on puoliammattilaissarja. Sikäli kun nuoret haluavat menestyä jalkapallossa heidän lähdettävä nuorena maailmalle. Islantilaista kansallista identiteettiä leimaavat karuissa oloissa selviäminen ja sen heijastumana taistelutahto. Islantilainen taistelutahto käsitteenä ei sinänsä poikkea hirveästi suomalaisesta sisun-käsitteestä. Islantilaiset pelaajat ovat saaneet ulkomaisilta valmentajilta kiitosta mentaalisesta vahvuudestaan. Islantilaisia pelaajia on kiitetty korkeasta työmoraalista ja periksi antamattomuudestaan. Tulosten perusteella mentaalinen vahvuus on tarttunut poikkeuksellisen tiukasti Islannin tämänhetkiseen maajoukkueeseen. Samalla suomalaisesta ’läpi harmaan kiven'- mentaliteetista ei viime vuosina maajoukkueen osalta ole päästy nauttimaan.

Taistelutahto on islantilaisen jalkapalloilijan ominaispiirre


Islanti on tällä hetkellä EM-karsintojen A-lohkon kärjessä 15 pisteellä. Sillä on kahden pisteen kaula Tšekkiin ja viiden pisteen kaula Hollantiin. Huolimatta kovasta tuloskunnosta ja hyvästä hypestä se ei missään nimessä vielä ole varma jatkoon menijä. Islanti pelaa huomenna vaikean vieras pelin Hollantia vastaan. Sen jälkeen Islanti pelaa kotonaan Kazakstania ja Latviaa vastaan. Karsintojen viimeisellä kierroksella lokakuussa vastassa on vieraskentällä Turkki. Voi olla että henkisen kantin todellinen kestävyys punnitaan tuolloin Istanbulissa. Jo nykyiselläänkin Islannin menestys herättää toivoa ja levottomuutta muissa pienissä jalkapallomaissa. Jos Islannissa, niin miksi ei meilläkin...

Viinikuvaus: oikeita ratkaisuja, kuumia lähteitä, tekonurmia ja voimakasta tahtotilaa

Kuvat

1. Helgi Haldorsson https://www.flickr.com/photos/8058853@N06/5800536928/
2. David Lee https://www.flickr.com/photos/davidjlee/20600549812/

Lisää luettavaa:

https://sports.vice.com/en_us/article/life-as-struggle-how-iceland-became-the-worlds-best-pound-for-pound-soccer-team

http://www.skylinesoccer.org/why-i-am-a-fan-of-icelandic-soccer/

http://www.sportbloggid.net/blog/2015/1/23/how-come-iceland-are-so-good-all-of-a-sudden

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti