Sivut

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Puhutko jalkapalloa: se saattaa pelastaa henkesi

Jalkapalloa puhutaan kaikkialla maailmassa

Olin taannoin viettämässä suhteellisen kosteaa iltaa ystävieni kanssa. Lähdin baarista mielestäni riittävän aikaisin, jotta välttäisin pahimman taksiruuhkan. Taksitolpalla kasvoille iski kylmä todellisuus. Jonossa tönötti monta kymmentä ihmistä eli taksista olisi turha haaveilla ainakaan tuntiin. Käytännössä minulla oli kaksi vaihtoehtoa: joko kävelisin kotiin tai koittaisin vekslata itselleni pimeän taksin. Päädyin aika nopeasti jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Kauaa ei tarvinnut tälläkään kertaa etsiä ja pian hyppäsin tutulla paikalla odottaneen auton kyytiin. Auton takapenkiltä huomasin, että etupenkillä olikin kaksi ihmistä ja pimeällä kyydillä liikkumisen ensimmäisiä ohjenuoria on, että älä koskaan mene autoon, jossa on enemmän kuin yksi ihminen. Hinnasta oli jo sovittu, joten päätin antaa mennä vaan ja ohjeistin, mihin mentäisiin.

Automatka saattaisi joka tapauksessa olla aivan turvallinenkin, mutta halusin päästä hieman enemmän kyyditsijöiden iholle. Saatoin jollain tavalla päätellä, mistä päin maailmaa kuskit olivat, joten oli helppoa avata keskustelu.

-Katsoitteko muuten Albanian ja Serbian välistä ottelua? Sitä joka jouduttiin keskeyttämään?

Hiljaisuus autossa päättyi ja kuski (toinen kaveruksista ei puhunut Suomea ollenkaan) kertoi katsoneensa. Ihmetteli hiukan, että mistä olin pelistä kuullut. Toki, koska jalkapallon puhuminen voi myös viedä henkesi, en ihan heti ottanut kantaa kumman joukkueen puolelle olisi ollut. Lopulta myötäilin kuskia siinä, että vierasjoukkueen tulisi nyt saada pisteet, koska kotijoukkueen järjestelyt olivat pettäneet. Lisäksi käytiin läpi Suomen maajoukkueen tilannetta ja sitä, että Suomi ei taaskaan ole menossa kisoihin. Jalkapallon kautta löysimme muutamia yhteisiä tuttuja, joiden kanssa olin junnuvuosina pelannut ja taksimatkan jännityselementit olivat aika pian tipotiessään. Ennen kotikatua sain kuitenkin vielä tiukan kysymyksen vastattavakseni:

-Olitko oikeasti Albanian puolella siinä pelissä?

Hetken mietittyäni sanoin, että en ollut kummankaan puolella, vaan kannatan Suomea. Kuski nauroi, otti tarjoamani rahat ja toivotteli vielä hyvät illanjatkot.

Yksi syy, miksi jalkapallon on maailman kuningaslaji, on se, että olitpa melkein missä päin tahansa maailmaa jalkapallo on hyvä tapa avata keskustelua ja tutustua ihmisiin. Jalkapallo luo yhteisöllisyyttä ihmisten välille. Sen avulla voi vähentää jännitteitä epämukavissa tilanteissa ja sen verukkeella voi aina pysähtyä katukuppilaan oluelle. Jalkapallomaailmassa on aina jotain meneillään. Vähintäänkin joku tiukka matsi tulossa tai Cristiano Ronaldo on ampunut viisi maalia, jonkun heikomman La Liga-joukkueen verkkoon. Jutun juurta riittää.

Hiljattain eräässä Viasatin myyntitapahtumassa esitin ulkomaalaistaustaiselle miehelle kysymyksen, että seurataanko teidän perheessä jalkapalloa. Mies katsoi minua nauravin silmin, koska ei ymmärtänyt sanaakaan, mutta juuri kun oli myynnin suhteen luovuttamassa, kuuluikin miehen takaa rattaita työntävän naisen ääni: kyllä, meillä seurataan La Ligaa ja Serie A:ta. Mitä teillä olisi tarjota? Olin jälleen tehnyt futiksesta sellaisia olettamuksia, mihin tämä hieno laji ei taivu.


Viinikuvaus: sopii kaikkeen ja kaikkialla, mutta yllättää silti toistuvasti, sekoitus ihmisyyttä ja maailman kulttuureja

Kuva: Willi Heidelbach https://www.flickr.com/photos/wilhei/2038320401/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti