Sivut

perjantai 1. toukokuuta 2015

Mikä h*#vetin Bournemouth

AFC Bournemouth on vastoin odotuksia nousemassa valioliigaan

Maanantaina lyötiin käytännössä lukkoon toinen valioliigaan nouseva joukkue. Ellei viimeisellä kierroksella nakutella mestaruussarjassa yli kymmenen maalin voittoja niin A.F.C Bournemouth nousee ensimmäistä kertaa historiassaan valioliigaan. Bournemouth ei ollut sarjan suurimpia nousijasuosikkeja, vaan se lähti kauteen haastajan asemasta. Bournemouth edusti rajallisten resurssien ja jalkapallon voimaa suurempia seuroja vastaan. Bournemouthin nähtiin edustavan aitoa brittiläistä vastavoimaa globaalille markkinatalousjalkapallolle. Joukkue keräsi kauden loppukahinoissa paljon sympatiaa myös oman kannattajajoukkonsa ulkopuolelta. 

Bournemouthin juuret kaivautuvat vuoden 1899 multaan. Se tunnettiin alun perin Boscombe F.C:nä. Joukkueen lempinimi ’Cherries’ (kirsikat) juontaa myös 1900-luvun alkupuolelta. Lempinimen on sanottu kumpuavan joukkueen punaisista pelipaidoista ja kirsikkapuiden keskelle rakennetusta kotistadionista Dean Courtista. Bournemouthin tie on vuosikymmenten saatossa kulkenut alueellisista sarjoista ammattilaissarjoihin. Kiinnittääkseen seuran tiukemmin maantieteelliseen alueeseen sen nimi vaihdettiin vuonna 1923 Bournemouth and Boscombe Athletic Football Clubiksi. Lopulta vuonna 1972 nimi suoraviivaistettiin ja brändättiin A.F.C Bournemouthiksi, vaikkakin se on edelleen rekisteröity aiemmalla pidemmällä nimellään.

Bournemouthin kaupunki on kehittynyt muutaman kalastajan ja salakuljettajan kaupungista 180 000 asukkaan metropoliksi. Aiemmin ikävystyttävän luonteen ja vanhan väestön leimaama ’jumalten odotushuone’ on kehittynyt viimeisten vuosikymmenien aikana eloisaksi ja virkeäksi ’Englannin rivieraksi’. Pitkän rannan ja vilkkaan yöelämän lisäksi kaupunki on nyt myös saamassa valioliigaseuran. Huonomminkin voisi mennä.

Bournemouth 'Englannin Riviera'

Bournemouthin tämän kauden pelaajalistassa on vain pari tuttua nimeä: Ian Harte ja Kenwyne Jones. Kumpikaan heistä ei kuitenkaan ole ollut tällä kaudella joukkueen runkopelaajia. Joukkueen paras maalintekijä Callum Wilson on siirtynyt Bournemouthiin Coventrystä. Hän on tehnyt nyt yhden kauden aikana melkein yhtä paljon maaleja, mitä viitenä vuotena Coventryssä yhteensä. Toiseksi paras maalintekijä Yann Kermogrant on tullut Bournemouthiin Charltonista. Sama tarina jatkuu kun käy läpi joukkueen runkopelaajia: Bournemouth vilisee divarijyriä. Bournemouth on kuitenkin tehnyt eniten maaleja koko mestaruussarjassa ja sen pelaajistosta on kauden aikana ulosmitattu erittäin kova tulos. Katseet kääntyy väkisinkin päävalmentajaan Eddie Hoween.

Eddie Howea pidetään yhtenä suosituimmista valmentajista Englannissa. Hänen oma jalkapallouransa katkesi pitkäaikaiseen polvivammaan. Eddie Howe siirtyi vuonna 2008 Bournemouthin pelaajavalmentajaksi. Hän sai kuitenkin kenkää tehtävästään syksyllä 2008, kun joukkueen päävalmentaja Kevin Bond erotettiin. Parin kuukauden jälkeen Howe palasi Bournemouthiin ja tammikuussa 2009 hänestä tuli joukkueen päävalmentaja. Bournemouth pelasi tällöin Englannin kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla. Kausi 2008-2009 oli joukkueelle erityisen vaikea ja koko seuran tulevaisuus oli vaakalaudalla. Sillä oli ongelmia talouden kanssa ja se joutui liigan kurinpitotoimien kohteeksi. Bournemouthilta vähennettiin 17 pistettä, mikä teki sarjassa säilymisestä erityisen haastavaa. Howen johdolla Bournemouth nousi kuitenkin 9 pistettä putoamisviivan yläpuolelle. Seuraavalla kaudella 2009-2010 Bournemouth tuli sarjassa toiseksi ja nousi League Oneen. Kaudella 2011-2012 Howe teki syrjähypyn Burnleyyn. Burnley ei kuitenkaan lähtenyt toivottuun lentoon ja lisäksi siviilimaailman ongelmat kuormittivat Howea. Hän halusi palata takaisin Bournemouthiin.

Kaudella 2012-2013 Howe palasi Bournemouthiin. Ennen Howen paluuta joukkue oli voittanut vain kaksi ottelua ensimmäisestä yhdestätoista ottelusta ja se näytti potentiaaliselta putoajalta. Howe sai jälleen Bournemouthin lentoon. Se sijoittui kauden päätteeksi sarjan toiseksi ja nousi toista kertaa historiassaan mestaruussarjaan. Ensimmäisellä mestaruussarjakaudellaan Bournemouth oli kymmenes.

Eddie Howe on yksi suosituimmista päävalmentajista Englannissa

Tällä kaudella Bournemouth voitti mestaruussarjassa kaksi ensimmäistä peliään, mutta ajautui sitten kuuden pelin voitottomaan putkeen. Heikoimmillaan Bournemouth oli sarjan viidestoista. Huonon putken jälkeen Howe toteutti jälleen pienen ihmeen: 4.10 alkaen Bournemouth pelasi 14:sta tappiotonta ottelua, joista se voitti yksitoista. Matkaan mahtui muun muassa 8-0 voitto Birminghamista. Pisterikkaan putken myötä Bournemouth nousi sarjan kärkikahinoihin. Tammi-helmikuussa joukkue pelasi hieman epätasaisemmin ja se tippui hetkellisesti aivan terävimmästä kärjestä. Helmikuun viimeisestä ottelusta mestaruussarjassa alkoi jälleen tappioton putki, joka on nyt venähtänyt kahdentoista ottelun mittaiseksi. Se on siivittänyt joukkueen sarjan toiseksi ja tukevasti suoran nousijan paikalle. Tällä kaudella Bournemouth on myös tiputtanut valioliigaseura West Bromwichin liiga cupista.

Bournemouthin peli on perustunut pallonhallintaan ja aktiiviseen laitapeliin. Bournemouth pyrkii saamaan useita pelaajia pallon lähelle, jolloin se voi liikuttaa palloa lyhyillä syötöillä ja pallonmenetyksen jälkeen voittaa pallon nopeasti takaisin. Bournemouth rakentaa alueellista ylivoimaa nousevien laitapakkien ja keskikentälle pudottavan toisen hyökkääjän avulla. Taktiikan riskinä on se, että vastustaja pystyy pallon voitettuaan nopeasti purkamaan Bournemouthin prässin ja kääntämään Bournemouthin prässin taakse. Seurauksena on nopeita hyökkäyksiä suoraan Bournemouthin puolustuslinjaa kohti. Bournemouth on kuitenkin päästänyt sarjan toiseksi vähiten maaleja, joten prässi on yleensä purrut. Mielenkiintoista onkin nähdä, minkälaisia taktisia kompromisseja Eddie Howe ja Bournemouth joutuvat valioliigassa ensi kaudella tekemään.

Kauden alussa Bournemouthista ei uskottu olevan nousijajoukkueeksi. Optimistisimmat ulkopuoliset arviot nostivat joukkueen mukaan kilpailemaan Play Off-paikoista. Eddie Howen valmennustaidot ja venäläisen liikemiehen Maxim Deminin rahat jauhoivat joukkueesta valioliigadebytantin. Osa kannattajista pelkää vauhtisokeutta ja niin sanottua Leedsin kohtaloa. Ensimmäinen kausi valioliigassa tulee varmasti olemaan haastava. Tulevien hankintojen on tuotava riittävää terää joukkueeseen, jotta se voi rakentua pysyväksi liigaseuraksi. Rajallisista resursseista huolimatta seuralla on yksi etu puolellaan: se on jo nyt, eikä vähiten valmentajansa ansiosta, pidetty seura yli normaalien kannattajarajojen. Tälle kannattajapohjalle on mahdollista rakentaa menestyksekästä jalkapalloseuraa ja liiketoimintaa.

Viinikuvaus: Kirsikkainen, kevyt, vauhdikas ja moneen makuun


Kuvat:

1. https://www.flickr.com/photos/stubramley/203812419/ / Stuart Bramley
2. https://www.flickr.com/photos/50144889@N08/14124706676/ / Robert Pittmann
3. https://www.flickr.com/photos/stubramley/4797037201/ /Stuart Bramley

Lisää luettavaa:

http://www.fourfourtwo.com/features/how-eddie-howe-became-most-popular-manager-english-football
http://www.afcb.co.uk/club/club-history/
http://outsideoftheboot.com/2015/01/14/bournemouth-tactical-analysis-of-the-cherries/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti