Sivut

sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

P20 MaPS-Ilves/2: Jalkapallopäivä, Taponketo

Sunnuntai 11.6 merkataan historian kirjoihin Suomen historian ensimmäisenä Jalkapallopäivänä. Blogiin vinkkiboksiin oli useammankin kerran tupsahtanut viestiä, että Maskun Palloseuran P20 joukkueella on draivi päällä ja vahva ote P20 SM-karsintasarjan paikasta. Kirjoittaja perheineen oli muutenkin Maskun suunnalla kyläilemässä, joten MaPS:n ottelu Ilves/2 vastaan saatiin ruuvattua päiväohjelmaan mukaan.

”Yyy-kaa-koo, MaPSi” kajahtaa Taponkedon auringossa kylpevään ilman alaan jopa raivoisalla energialla. MaPS ottaa pelin haltuunsa välittömästi myös kentällä. MaPS saa suoraviivaisilla matalilla syötöillä pelattua palloa juoksuun nopeille ja vahvoille  hyökkäyspään pelaajille. Pelaajamäärältään melko säästeliäällä rosterilla peliin saapunut Ilves  on pulassa. MaPS:n  Miko Malekshahin volley suhahtaa maalista ohi. Jatkuvasti Ilveksen puolustuksen kiusana kipittänyt Miika Laaksonen hakee väkevän juoksunsa päätteeksi takakulmaa, mutta Aleksi Harala torjuu vielä.

Jalkapallopäivä, P20 MaPS, Ilves/2 ja Taponketo

MaPS saa sarjana hyviä keskityspalloja myös Ilveksen maalivahdin ja puolustuksen väliin. Käytännössä peli odottaa vain MaPS:n maalia, sillä Ilves tyytyy tinttaamaan enimmäkseen pitkää palloa MaPS:n puolustuslinjaan ja yleisöstäkin lentää pelitapaan liittyvää kuittia. Malekshahi ohjaa zlatanmaisella kehon hallinnalla pallon vielä tolppaan ennen kuin MaPS pääse tuulettelemaan ensimmäistä maaliaan. Lopulta se on Mico Laaksonen, jonka väkevää juoksua Ilves ei saa millään konnankoukulla tai piikkimatolla pysähtymään ja Laaksonen hakee pallolle pesäpaikan takakulmasta: 1-0 ja kellossa 29 minuuttia.

MaPS kasvatti kärsivällisesti maaliodottamaa ennen kuin päästi yleisön juhlimaan

Ensimmäiselle jaksolle osuu vielä peliin melko kriittisen junnuseurueemme ihmettelyt siitä, miksi niin moni kentällä kävelee ja miksi laukaukset eivät lähde ajoissa. Lisäksi näemme toisen maalin, kun Ilves uinahtaa MaPS:n kulmapotkutilanteessa. Kulma pelataan lyhyenä. Malekshahi kuskaa pallon boksiin ja laukoo sen hallitusti takayläkulmaan: polttaa, polttaa, polttaa, kuten Malekshahin tuuletuskin antaa ymmärtää. Kellossa on 41 minuuttia.

Nuoriso-osasto innostuu Frans-Oscar Kankkusen laittamista ”puikkeleista”. Miika Laaksosen sivaltaa ensimmäisen puoliajan lisäminuuteilla pallon kaukaa Ilveksen maalin takakulmaan ja 3-0 -tilanteessa mennään tauolle. Jalkapallopäivän tauko-ohjelmana on MaPS vihreiden ja UPK:n P12 sarjan matsi, jossa niin ikään kotijoukkue on niskan päällä.

Junnut saavat sivustaseuraamisesta tarpeekseen ja lähtevät virittämään omaa matsiaan. Ilves saa toisen jakson alussa muutamia kontrolloituja hyökkäyksiä MaPS:n maalin suuntaan, mutta ote pysyy MaPS:lla. MaPS:n Joona Hakala pääse yrittämään vastassa olevan Haralan yllättämistä, mutta pallo kolahtaa maalirautoihin. Kenties yksi tai puolikas potkutekniikan oppitunti kannattaa vielä edustusjoukkueen Niclas Forssilta ottaa niin senttimetrit kääntyvät kotiinpäin.

53:n minuutin kohdalla MaPS:n Jasu Rautasalo veivaa, veivaa ja veivaa boksin ulkopuolella, kunnes saa jalkansa vapaaksi. Rautasalon kuti lipsahtaa Haralan käsien kautta ja jaloista maaliin: 4-0. MaPS:n suurin hyökkäysinto vaikuttaa maalin jälkeen hieman laantuvan.

Ilveksen Tommi Pöntys pääsee pariinkin kertaan maalipaikkaan. Toisella kertaa Taponkedon kova nurmi tekee tepposet ja toisella kertaa MaPS:n Miska Suvantokin pääsee maalillaan loistamaan. Ilves on kuitenkin päässyt vainulle ja lopulta se rikkoo kuparisensa, kun erityisesti toisella puoliajalla positiivisesti joukkueesta erottunut Ensio Paunu täräyttää vasemmalta laidalta puolivolleyn Suvannon ulottumattomiin: 4-1

Frans-Oscar Kankkunen oli Ilvekselle vaikea hallittava

Oma aikaikkunamme sulketuu ja suuntaamme jo ennen ottelun päättymistä Maskun kesäteatterin ”Lekan ja leivosten” -pariin. Kuinka ollakaan blogille tyypillisen tapaan bongaamme jälleen yhden kunnanjohtaja eli esityksen alkuunsa spiikanneen Miira Raiskilan. Kaiken tämän ohessa sekä Ilveksen Oleksandr Malko että MaPS:n Leonardo Hanna ja Valtteri Salmi ovat onnistuneet maalinteossa. Jalkapallopäivän matsi Taponkedolla päättyi 6-2 lukemiin.

Viini: kupliva ja kesäinen jalkapallopäivän juhlaversio