perjantai 2. kesäkuuta 2023

MaPS-Salon Wilpas: kulmia ja kaltevuuskertoimia

Kasitie oli jälleen kuuma ja Taponkedolla oli vastassa asiansa tunteva kioskimyyjä, joka kertoi MaPS:n johtavan 1-0. Tiettävästi MaPS:n ja FC Inter Turun junioriorganisaation neuvottelut perjantai -aikataulutuksista ovat vaikeammat kuin meneillään olevat hallitusneuvottelut eivätkä ne etene. Siksi kirjoittaja missaa jatkossakin Taponkedon ensi minuutit. Sekä Taponkedon puukatsomossa että anniskelualueella on hyvin porukkaa, ja mikäpä siellä ollessa, sillä MaPS:n kevät on ollut melkoista lentokeliä.

Ottelua on käyty jo hyvä tovi, kun istahdan kenttää reunustavalle kivetykselle. MaPS lataa salolaisten maalille neljännen kulman. Molemmilla joukkueilla on omat hallintajaksonsa, mikä alleviivaa yhden ottelun aiemmalla katsannolla sitä, että Wilpas ei sarjassa ole mikään heittopussi, vaikka pinnat ovatkin olleet tiukassa. Wilpas ei arkaile paiskata pitkää palloa MaPS:n puolustusta kohti ja Taponkedon kova nurmi kaltevuuksineen ei ihan pro-tikitaka mallia olekaan.

MaPS ponkaisi Taponkedolla maalin verran Salon Wilpasta korkeammalle

Wilppaan Jaakko Oksanen pistää erikoisempaa äänimerkkiä Maskun ilmanalaan rikkeensä jälkeen. Aivan ensimmäisen jakson viimeisillä hetkillä on venttien vuoro astua esiin. Ensin MaPS:n Henri Hujala taittaa oikealta boksiin ja pingottaa pallon terävästi kohti Aleksi Juholan maalia. Lähestyminen jää kuitenkin hieman etutolpan ulkopuolelle. Kutakuinkin seuraavasta hyökkäyksestään Wilppaan Aki Ajalin lennättää hienon pystypallon salolaisten omalle ”blackjackille” eli Jare Roos:lle. Roosin tempaisu lennähtää niin ikään keittiön puolelle. Peli pääsee tauolle.

Yksi MaPS:n junnuista on rikkonut koodia ja antanut läpyn jollekin Wilppaan pelaajista. Tiimi toimii ja palautetta tulee. Ehdin vielä pohtia, että onko kentän laidan pelikellon kuosia uusittu ennen kuin vaihdamme sovitusti muutaman sanan MaPS:n Lasse Särsin kanssa, joka on puhaltanut MaPS:n someen reippaanlaisesti uuttaa henkeä kuluvan kevään aikana. Juttu kääntyy MaPS:n Jari ”Ilmiö” Oksasen esiintymisen ikämiesten maalissa ja tokihan MaPS:n lähivuosien folklore muistaa myös sen, miten viime vuoden Pitsiyön -spesiaalissa maalivahdiksi ajautunut Oksanen nollasi maaliahneen Elias Ahteen, joka pingottelee nykyään verkkoja kakkosessa.

Tauon pohdintoja

Toinen puoliaika alkaa. MaPS nostaa prässiään ja on hallitsevampi osapuoli. Sen ilmentymänä on iso pinkka kulmapotkuja, jotka Wilppaan puolustus saa kuitenkin painittua toisaalle. MaPS:n Niclas Forssille käy harmillinen käpy, kun hän yrittää nopeasti palauttaa maalipotkua palloa Wilppaan veskarille, jotta tämä pääsisi pistämään pallon nopeasti peliin. Forssin palautus nousee vahingossa Aleksi Juholan yli ylirimaan. Forss oikaisee nopeasti mahdollisen orastavan väärinkäsityksen ajanpeluusta erotuomari Aleksi Kerosen suuntaan.

Forss on seuraavien minuuttien aikana paljon pelinrakennushommissa. Toista puoliaikaa on pelattu kymmenisen minuuttia, kun Forss neppaa Eemeli Heimolan puolittain läpi, mutta Aleksi Juhola pitää maaliluukut kiinni ja tuloksena on jälleen yksi kulmapotku. Forss-Hujala -akseli petaa seuraavaksi paikkaa Frans-Oscar Kankkuselle, mutta vähemmän yllättäen kulmalipulle mennään.

Henri Hujalalla piisasi kuskin hommia

Wilpas selvästi kyllästyy vain puolustamaan kulmapotkuja ja niinpä se ottaa hetkellisesti jälleen otteen pelistä. Se lähtee maalimäärien lisäksi kisaamaan myös kulmapotkujen määristä. MaPS:n Ville Seppästä yritetään erikoistilanteissa korostetulla fyysisyydellä suistaa radaltaan, mutta Seppäsen nahka on kovaa tekoa. Wilppaan Ajalin hommaa takuuvarmasti itselleen tinnityksen, kun hän pahaa aavistamatta kävelee Kerosen ohi juuri, kun tämä ohjaa peliä voimakkaalla vihellyksellä. Oksanen otetaan vaihdosta sisään ja MaPS:n nuorisosasto villiintyy.

Kirjoittaja on jo pyyhkimässä muistiinpanoista tikitakan ja Taponkedon -kaltevuuseroja ruotivan muistiinpanon, kun Forss ja Waltteri Peltola pistävät keskikentällä baletiksi ja Heimola on jälleen paraatipaikalla. Kenttä vaikuttaa tekevän sittenkin tepposen ja nimenomaan Heimolalle, joka ei parillakaan yritelmällä saa lisättyä MaPS:n johtoa.

MaPS otti aikansa

MaPS pistää velikultamaisesti ajanpeluu -moodin sisään. Edessämme olevalta pallopojaltakin pallot hiukan karkailevat. Pikkukoiruuksia on havaittavissa eri puolilla kenttää. MaPS kääntää hyökkäystensä suunnan Wilppaan maalin sijaan kulmalippuja kohti. Aatu Hagelberg saa vielä yleisön hurmioon väkevällä liukutaklauksella ja sitä seuranneella kuljetuksella. Peli päättyy Wilppaan kulmalipulle ja MaPS:n 1-0 voittoon.