Sivut

torstai 16. kesäkuuta 2022

TPK-ÅIFK: taru kopin herrasta

Sen verran viiniä on bussimatkassa kohti Yläkenttää, että kuulen, miten nuorehko poika yrittää saada kavereitaan kimppaan ostamaan J.P Chenetin punaviinin hanapakkausta illan rientoja varten. Perhefutis -kytköksistä johtuen reissuprinsessa aloittaa pikaisen ÅIFK:n lipun askartelun. Jatkamme tätä jokirannan jäätelökioskilla ja Yläkentän lauteilla. Saan tipsin, että TPK ja ÅIFK jakavat Kupittaalla saman pukukopin eli pinnojen lisäksi pelataan varmasti esimerkiksi lämpimän veden käytöstä ja saniteettitilojen siivousvastuusta.

Ennen kolmosen perinteisen Turun derbyn alkuun panoa joukkueet joutuvat vielä jakamaan lämmittelyn ajan saman kenttäpuoliskon. TPK on puoliskon aurinkoisella ja ÅIFK varjoisella puolella. TPK:n junnut tekevät kunniakujan, josta läpi kulkiessaan kotijoukkueen pelaajat, huoltaja ja buffet -vastaava saavat aplodit. Ilmeisesti jotain jäi alkulämmittelystä kopin puolelle vietäväksi, sillä teikkauksen jälkeen pelaajat vaihtavat vielä puolia.

Läntisen-Suomen kolmosdivarin Turun perinteinen derby


Peli lähtee hyvällä energialla liikenteeseen. Kanarialinnut ovat enemmän pallossa. TPK vetäytyy tiiviisti pelin alle ja kyttää omia iskun paikkojaan. Hiljalleen momentum kääntyy vuorostaan TPK:lle. Oikealla laidalla irtonaisella askeleella kipittävä Andre Zaya hakeutuu onnistuneesti ÅIFK:n linjan taakse ja useammankin kerran se on Emdad Palani, joka heittää merimerkkiä Zayan eteen.  Varsinaiset herkkupaikat ovat kuitenkin tiukassa ja peli etenee 0-0:ssa.

Puolen tunnin pelin jälkeen alkaa jo hiukan aarrekammion portin alta pilkottamaan, kun ensin ÅIFK:n Elias Untamala pääsee leikkaamaan vasemmalta boksin tuntumaan keskelle, mutta veto karkaa. Seuraava xG:ta nostava tilanne tulee, kun Kanarialintujen Eero Lehtinen saa pallon TPK:n puolustuslinjan eteen ja Lehtinen saa pyöräytettyä jalkansa vapaaksi, mutta takarautoihin kolisee edelleen. Peli pistetään lintubongaajan pelivälineellä tauolle.

Toisen puoliajan alkamisen kynnyksellä nähdään selkeä tuomariin vaikuttamisyritys, sillä eräs katsojista yrittää tarjota hänelle pillimehua. Tästä kuitenkin topakasti kieltäydytään, mikä enteilee tasapuolista tuomarilinjaa myös toiselle puoliajalle.

TPK saa räjähtävän alun. Zaya pujottelee vauhdilla oikealta laidalta läpi ja heittää sormuksen Sina Mostafazadehille, joka lakaisee suoraan syötöstä pallon tarkasti takakulmaan: 1-0 ja kellossa ei ole vielä neljääkuuttakaan.


TPK sai toiselle puoliajalle salama-alun

Peli jatkuu melko tasaisissa merkeissä. Molempien joukkueiden puolustuspeli on varsin kelvollisella tasolla ja huippupaikat pysyvät vaihtoehtoisissa todellisuuksissa. Zaya koittaa pelimiehen elkein pomputtaa pallon kertaalleen kaukaa maaliin ennen kuin tunti on täynnä, mutta Miika Kalliomäki saa nepattua pallon päätyrajasta yli. Pelin edetessä ÅIFK:n paineistaa entistä enemmän, mutta TPK:n puolustus kestää, vaikka pallo pyörii pariinkin kertaan vaarallisennäköisesti Veli-Heikki Maunilan silmien alla.


ÅIFK sai luotua painetta TPK:n maalille, mutta TPK:n puolustus kesti

ÅIFK:n nostaessa pelaajia enemmän hyökkäysalueelle avautuu TPK:lle muutamia maukkaita vastaiskupaikkoja. Vaihdosta sisään tullut Bujar Ahmeti esittää pariinkin kertaan Usain Boltmaista lähtönopeutta ja on karkaavinaan Kanarialintujen puolustusparvesta, mutta pallo karkaa jalasta. Pelin kuva pelkistyy lopulta sellaiseksi, jossa ÅIFK:n hyökkäykset päätyvät Maunilan näppeihin, joka sitten lähettää pallon niin kauas toiselle kenttäpuoliskolle kuin vain mahdollista. Sitten sama toistuu. Yksi poikkeus kuvioon kuitenkin vielä nähdään, kun Zaya kirmaa kertaalleen ensimmäisenä pitkään palloon, mutta Kalliomäki sulkee portit ja peli ei pääse ratkeamaan.


Lopussa kiirettä piti myös kentän reunalla

ÅIFK:n painostus ei lopulta tuloudu ja niinpä Kupittaan kopin ensimmäinen lämminvesivaraus jää TPK:lle. Samalla TPK venyttää voittoputkensa kolmeen ja nappaa viiden ottelun voitottomassa putkessa olevat Kanarialinnut kiikariinsa myös sarjataulukossa.

Viini: toisella parempaa ja toiselle laimeampaa vuosikertaa2 kommenttia: