sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Nousukahinoissa, totisesti: FC Inter 2 -FC Åland

FC Interin reservijoukkueella ei totisesti ollut kuluvalla viikolla pulaa erityispanoksellisista otteluista. Tiistain Peimari Unitedia vastaan käydyn kärkinahistelun jälkeen Kupittaa 5:lle saapui sarjan kärjessä ennen ottelua keikkunut FC Åland. Nappaan Naantali-Kupittaa väylällä perheen muut jäsenet mukaan. Lyhyiden autossa käytyjen keskusteluiden jälkeen enemmistö valitsee edelleen tivolin ennen superlauantain huipentavaa FC Inter-SJK matsia. Minä valitsen buffetista kahvin ja jo edellisessä matsissa mainostetun Sirpan omenapiirakan.

Tuuli puhaltelee Naantalia koleammin Kupittaalla. Peli on vanhentunut kymmenisen minuuttia ennen kuin ehdin paikalle. Varmistan ensimmäiseltä kasvotutulta tilanteen olevan 0-0. Inter tarvitsi ottelusta kipeästi voittoa, jotta se pysyisi edelleen nousukahinoissa mukana. Katsomosta bongataan vaihtokopin nurkalta FC Ålandin toimitsijakiellosta kärsivä valmentaja. Skandaalilehdistö lienee jo virittelemässä kohuotsikoita. Daniel Sjölundia ei Turussa nähdä.

Ottelun juoni avautuu melko helposti. Inter jauhaa pallonhallintapeliään ja FC Åland iskee vastaan. FC Åland vaikuttaa alussa vaarallisemmalta. Amos Ekhalien, Rezgar Amanin ja Shajan Amanin askelmerkit ovat sovitettu läpiajoihin ja valkopaitojen tiivis puolustusryhmitelmä takaa sen, että vastaiskupaikkoja aukeaa. Hyvää kautta pelaava Onni Sillanpää nappaa läntisen-Suomen kolmosdivarin maalipörssin kärkinimen Rezgar Amanin läpiajon, kun parikymmentä minuuttia on pelattu. Kenties tässä on yksi ottelun haukkahetkistä.

FC Åland iski ottelun alussa vaarallisesti vastaan

Inter puskee hyökkäyskolmanneksella FC Ålandin puolustusmuuriin. Sopivia ruutuja eteenpäin vieville siirroille haetaan vasemmalta laidalta, jossa Hushyar Aftab ja Leroy Maluka löytävät hyvin toisensa. Kotijoukkueen pelaajista parhaalla pelipäällä vaikuttaa olevan väkevästi sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan pelaava Jasper Yrjas. Valkopaitojen tiilet ovat niikseen tiukkaan muurattu, että huippupaikoille pääsy vaati eroosiota pidemmältä aikaa.

FC Inter 2 käytti paljon vasenta laittaa. Kuvassa valkopaidat ovat pakottaneet rintamasuunnan kohti omaa maalia.

Ekhalie jää ennen ensimmäisen puoliajan loppua ensin kentälle- ja sitten kentän laidalle pötköttelemään. FC Ålandilta lakoaa pian toinenkin pelaaja ja huoltaja joutuu miettimään, että miten ehtii kahteen paikkaan samaan aikaan. Intuitio koputtelee ohimoita kertoakseen, että marginaalit saattavat nyt heilahtaa kotijoukkueen puolelle. FC Ålandin hyökkäyspelistä katoaa pykälän verran jalkoja. Tauolle mennään maalittomassa.

Toisen puoliajan mantra toistaa samaa kuin ensimmäisen. Inter ei meinaa saada riittävästi X-Faktoria hyökkäyskolmannekselle. Tunnin jälkeen sitä lopulta löytyy. Jan Heinonen on kulmapotkutilanteessa oikealla voimalla oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja vie Interin johtoon. Tälläkään kertaa kulmapotkulla ei vaikuttanut olevan leveintä sektoria, kun maalitapaa pyöritellään. Jättiyllätyksestä ei kuitenkaan enää ole kyse, sillä Heinonen toistaa sen, mitä teki jo tiistaina.

Maalin jälkeen Interin pallollinen pelaaminen ottaa hetkeksi häiriötä, mutta sen löytäessä jälleen sovitun signaalin, nähdään hieno lopputulema. Joona Järvistö kipittää ohittamattomaksi kerrotun FC Ålandin puolustuksen välissä ja kääntää pallon Yrjakselle. Yrjas kiertää vastaan kömpivän veskarin ja lataa pallon oikeaan alakulmaan. Unelma nousukarsinnoista elvytetään totisesti henkiin.

Joona Järvistö alusti Interin toisen maalin

Ålandilla on vielä omat hetkensä päästä takaisin mukaan peliin, mutta maaliristikkoa lähemmäs se ei enää pääse. Niinpä myös mukavasti kiepillä olevaan läntisen-Suomen kolmosen nousukahinaan juotetaan ekstrakierroksia. FC Inter 2 ottaa ison voiton.

Viinikuvaus: erityishetkeä varten parin peruspullon takana piiloteltu syysviini