Sivut

maanantai 17. lokakuuta 2022

TPK-KaDy: moppia ja ”taklareita”

Kotimaisten futissarjojen vetäessä hiljalleen peittoa korvilleen kirjoittaja vihjaa myös blogin osalta pienestä jäähdyttelystä. Aika pian pamahtaa inboksiin ystävällinen muistutus, että futsal -kaudethan lähtevät juuri rullaamaan. Tunnustettakoon, että asia on aiemminkin käynyt mielessä, joten jälleen pakataan tarvittavat ihmiset kotoa mukaan ja suunnaksi otetaan Samppalinnan palloiluhalli. Medialaitteiden käyttöön liittyvän neuvottelun lopputulemana myös Teppo ja Kissy Missy (tietäjät tietävät) pääsevät mukaan.

Vettä ripsii, mutta se ei toki palloiluhallin katon läpi kastele. TPK:lla oli edelliseltä päivältä allaan ehkä yllättävänkin napakka 1-8 -tappio FC Kemiä vastaan. Vastus ei varsinaisesta keventynyt, koska Turkuun matkasi viime vuoden Suomen mestari ja voitosta voittoon tälläkin kaudella kulkenut KaDy eli jyväskyläläinen Kampuksen Dynamo. Huolimatta edellisen päivän isosta tappiosta TPK:n pelaajat eivät vaikuta turhaan kiristelevän hampaita, vaan jonkinlainen peli-ilo välittyy pelaajista koko matsin ajan.

KaDy vaikuttaa ottaneen mukaansa vain tarvittavan rosterin, mutta pienen tutkimustyön jälkeen, parin kentällisen kokoonpano vaikuttaa olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Palloiluhallin suljettu tilaa korostaa sekä pelikentältä että katsomosta nousevaa äänimaailmaa, mikä tuo hyvää tunnelmaa otteluun. Kirjoittaja joutuu hiukan pähkäilemään sitä, mikä alkuillassa on varsinaisesti olennaista, mutta onneksi taistelupari auttaa:

1. Pelissä on sama kuuluttaja kuin FC Inter Turun kotipeleissä
2. Pelissä tapahtuu paljon ”taklareita” eli taklaustilanteita
3. KaDy vaikuttaa välillä pelaavan ilman maalivahtia. Asian eduista ja riskeistä päästänkin käymään mukava taktista puolta avaava keskustelu
4. Pallo tulee useasti niin nopeasti kohti, että pelaajilla olisi hyvä olla kypärät
5. Pelaajia on kentällä vähemmän kuin jalkapallossa ja kello pysähtyy välillä

KaDy ottaa alkurymistelyn jälkeen pallon hallintaansa ja maalivahti Niila-Ville Laitinen osallistuu erittäin aktiivisesti ylivoiman luomiseen kentällä. Muutaman minuutin pelin jälkeen yksi näistä hallintajaksoista tuottaa KaDyn kapteenille Mikko Kytölälle Lassi Lintulan oivaltavasta syötöstä murtautumismahdollisuuden vasemmalla laidalla.  Kytölä ottaa kapean kaistansa haltuun ja nostaa pienestä kulma pallon etuyläkulmaan: 0-1


KaDyn Niila-Ville Laitinen oli aktiivinen sekä torjunta- että pelinrakennusduuneissa

TPK hakee painetta maalivahti Aleksi Pennasen pitkin heittojen kautta, joilla suoraviivaisesti mahdollistetaan myös KaDyn kenttäpuoliskolta saatavat erikoistilanteet. TPK:n peliä värittävätkin koko ottelun ajan hyviltä paikoilta saadut erikoistilanteet, mutta graniitinpalana kotijoukkueen sisäpelitossuissa on Laitisen vahva peli maalilla. Vierasjoukkueen rosterista silmään pistää myös Henrique Italo, jota KaDy hakee säännönmukaisesti hyökkäystensä kohteeksi ja joka pyytää palloa enemmänkin lintumaailmaan viittaavalla kutsuäänellä. TPK:n Iiro Fager vaikuttaa olevan joko syöttäjänä tai viimeistelevänä pelaajana silloin, kun KaDyn maalilla tapahtuu.


TPK puolusti koko ottelun ajan tiiviisti

Aivan ensimmäisen jakson lopussa Valtteri Kaarna on erittäin lähellä tuoda TPK:n tasoihin. Kaarnan ensimmäinen keskeltä lähtevä viritelmä kopsahtaa kuitenkin sisätolppaan ja Laitinen ehtii peittämään riparin, joten tauolle mennään KaDyn 0-1 -johdossa.

Toisella jaksolla pelin ilme pysyy pitkälti samanlaisena kuin ensimmäisellä. Tosin psykologinen puoli korostuu sitä kautta, että erityisesti kotijoukkueessa juhlitaan pallonriistoja ja vastustajan virheitäkin äänekkäästi. Joudun itse lasten jekun kohteeksi seuratessani peliä, kun Teppo työnnetään naaman eteen ja pyydetään haistamaan sitä. Nauru remahtaa vahingoniloisena, kun toteutan toiveen ja jokainen voi kuvitella, mitä vartalon osaa Teposta kirjoittajalle tarjottiin haisteltavaksi.

Pelin seuraava haukka kohta tulee, kun KaDyn Bene Filppu nostaa kulman koko TPK:n pakan yli ja Henrique tällää pallon suoraan ilmasta voimalla maaliin: 0-2 ja samaa kuviota KaDy olikin ehtinyt treenaamaan puolen tusinaa kertaa ennen kuin osui. Ihan puolta tuntia ei peliä oltu tässä kohtaa pelattu.

KaDyn toinen maali oli selkeä kutsu Gung Ho -futsalille. Kurinalaisen ja hyvin strukturoidun pelin sijaan peli lähtee aaltoilemaan päästä päähän. Vastustajaa haastetaan hanakammin ja pallon riistojen jälkeen isketään nopeasti vastaan. Mopillekin tulee koko ajan enemmän käyttöä. Kirjoittajan silmään TPK saa parempia paikkoja, mutta KaDyn Laitinen nostaa entisestään omia osakkeitaan eikä ole ohitettavissa rankkarista, vapareista tai puolittaisista läpiajoistakaan. 


Laitinen napsii kaiken


Taitolaji

Kotiyleisö elää vahvasti pelin mukana ja se janoaa selvästi edes yhtä maalia lauantainsa ratoksi. Lopulta se sellaisen saa, kun Iiro Fager uittaa rajapotkun KaDyn muodon sisään, josta Atte Ekholm ohjaa sen alakulmaan: 1-2


Kerho kehrää, mutta KaDy nappasi voiton

TPK:n kavennuksen jälkeen peliä ei ole kuin yhdeksän sekuntia jäljellä, joskin KaDyllä oli rikkeet täynnä, joten jonkinlaista tasoituksen saumaa saattoi TPK vielä elätellä. KaDy pelaa kuitenkin fiksusti sekunnit pois kellosta ja voittaa. Kotiyleisössä vaikutetaan tappiosta huolimatta olevan kuitenkin varsin tyytyväisiä TPK:n peliin ja kenties matsista jää hyviä rakennuspalikoita seuraaviin matseihin.

Viini: samppanjaa Samppalinnasta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti