Sivut

sunnuntai 23. lokakuuta 2022

SalPa-Honka Akatemia: joutsenlento

Aamupäivän juna nytkähtää Saloa kohti. Kylän raitilla ei ole vielä hirveästi vipinää, kun koukkaamme  Myllyojankadun markkinoiden kautta hyvässä nosteessa olevaan JJ's BBQ -ravintolaan tuhdille lounaalle tai hyvin aikaiselle päivälliselle. Yön aikana savustetut lihat houkuttelevat oven taakse muitakin seurueita ennen kuin ravintolan ovet aukeavat. Maineensa veroisen lohturuokaelämyksen jälkeen paikallisesta sielunmaisemasta saadaan vielä pala Leo Pubissa, jonka ikkunapöydän viereisessä laatikossa on kanttiksille nimikoituja lasinalusia. Joillekin jopa kaksin kappalein.

Salossa on futisjuna rateillaan. Sekä Salon Palloilijat että Salon Wilpas olivat varmistaneet nousunsa kirkkaimpiin futissaleihin. SalPan kohdalla kyse oli vielä historiaan peilaten poikkeuksellisesta noususta ykkösdivariin, mikä povaa erityistä futiskautta Saloon myös ensi vuodeksi. Somessa ja kylillä huudeltu ”Tonni täyteen” kamppis olisi varmasti vaatinut toteutuakseen myös pelillisesti panoksellisen ottelun, mutta porukkaa löytyy kuitenkin Salon keskusurheilukentälle hyvin ja lopulliseksi katsojamääräksi ilmoitetaan 512.


Salossa riitti riemunaiheita lauantaina

Pöytäämme tuodaan SalPan lippu heiluteltavaksi. Sinistä savua pöllähtää ilmoille ja FC Honka Akatemia tekee vielä kunniakujan nousunsa varmistaneelle Joutsenlaumalle ennen kuin SalPan pitäaikainen pelaaja ja kapteeni Iku Leino saa omat juhlallisuutensa jättäytyessään kauden päätteeksi pois SalPan pelaajistosta. Kentällä Leinoa ei lauantain alkuillassa päästä näkemään korttitilin täytyttyä edellisessä ottelussa.


Juhlallisuudet Iku Leinolle ennen peliä


Honka Akatemia ottaa pelin ensimmäisen puoliajan nimiinsä. Pallo pyörii enimmäkseen joutsenlammen SalPan puoleisella kenttäpuoliskolla ja anniskelukatsomon puoleisen kulmauksen suuntaan tulee hyökkäyksiä vain harvakseen. Jo neljän minuutin jälkeen Roope Pyyskänen pääsee lennätämään pilkulta vieraat johtoon: 0-1

Roope Pyyskäsen rankkari
Palloliiton sarjajärjestelmien kryptisyys saa viereisessä pöydässä kritiikkiä. Hongan Samuel Tammivuori vaikuttaa olevan pelipäällä ja pitää Joutsenlauman kaulat pystyssä. Melkoiseen maali-ilotteluun viime peleissä yltyneellä Baba Harunalla on paikka lisätä Hongan johtoa, mutta Tatu Österlund sieppaa Harunan kudin lennokkaasti.

Kahdenkymmenenyhden minuutin kohdalla Iku Leino saa yhden lisähetken ottelutapahtumasta, kun yleisöä kehotetaan läpsimään käsiä yhteen. Kenties suht aikaisen otteluajankohdan johdosta pienessä kohmelossa ollut kotiyleisö saa veren kiertämään tämän jälkeen muutenkin. Kannattajakatsomossa lähtee rumpu paukkumaan ja lippu liehumaan. SalPa saa askarreltua muutamia hyökkäyksiä ja erikoistilanteita ensimmäisen puoliajan tarinaan. Elmo Heinosella on paras paikka tasata tilit, mutta hän uittaa tukin hiukan kanavasta ohi. Tauolle mennään 0-1 -tilanteessa.

Erinäisistä syistä johtuen onnistun tilamaan kaksi hodarinakkia puoliajalla. En siis hodaria tai makkaraa, vaan nakit ilman hodaria. Tapahtuman kulkua tutkitaan edelleen.

Erotuomari Jesse Salo pistää pelin käyntiin. Toinen puoliaika on tasaisempi ja jopa pykälän verran enemmän SalPan hallussa. Pelin pirtaan sopii hyvin se, että tasoituksen tekee aiemmassa ottelussa sankarillisella kanuunallaan sarjanousun varmistanut Joonas Meura. Meura on oikeaan aikaan oikeassa paikassa, kun Bamo Ahmadi muuttaa seitsemännessä kulmassa variaationsa alakierteisestä laakapallosta sisäänpäin kaartavaan versioon: 1-1

Maailmanpoliittiseen suursäätilaan sopivalla tavalla keskusurheilukentän yläpuolella pörrää hetken aikaan drone ennen kuin se suhahtaa jonnekin urheilupuiston suuntaan. Epäilen edelleen, että tiedusteluretken alkusyyt olivat Meuran edellisen ottelun vaparissa, jonka voimalla voisi varmasti pudottaa, mitä tahansa väärään ilmatilaan eksynyttä. Pelillisesti ottelu ei ehkä miksikään klassikoksi lopulta muodostu, mutta se on pelkästään ymmärrettävää. SalPa on lopulta lähempänä voittomaalia, mutta kauden viimeiset kolme pinnaa typistetään kahteen. Sekä SalPa että Honka Akatemia saavat omansa.


Joonas Meuran kanuunaa paikantamassa

Joutsenlauman pirskeet alkavat kentällä. Olen uudemman kerran näkevinäni sinivalkoista savua pelikentällä, mutta sehän voi olla myös aikaisesta aamusta johtuvaa kangastusta. Juhlat jatkuvat varmasti Salon illassa vielä pitkään ja ne SalPa ja Salo  ovat hienon kautensa päätteeksi täysin ansainneet.

SalPa nousee ykkösdivariin
Viiniä: Krounenbourgin 1664:sta vaahdot juhlajuomien hatuksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti