Euran keskusta on unelias. Viime kerran aikatauluhaasteista viisastuneena kauhomme jo hyvissä ajoin lounaan kitusiimme Euran meri kebabissa. Eura jalkapallokaupunkina on itselle melkoinen mysteeri. Niinpä lähdimme koko köörimme voimin ottamaan selvää, mistä siinä saattaisi olla kyse, ja kyllähän Wembleyllä pitää ainakin kerran elämässään käydä.

Pitstop Meri kebabissa

Urheilujuhlan tuntua uneliaassa Eurassa

Euran Wembley

Euran vastustajaksi hölkötteli läntisen kolmosdivarin Monaco eli Naantalin VG-62. Pelipöydällä oli isoja pisteitä, sillä sekä EuPa että VG-62 ovat putoamisleikkurin alla ja pisteitä täytyisi repiä tiiviimpään tahtiin.

Rokki pauhaa ja kahvi käy kaupaksi. Yksi katsomonosa on leikattu olutkatsomoksi. Sen takana on vielä olutkarsina, joka täyttyy hiljalleen tummiin kankaisiin ja mustiin aurinkolaseihin sonnustautuneista kyläläisistä. Perjantain on edelleen läsnä, vaikka nyt eletään lauantaita. ”Kädet ilmaan! Nyt saa huutaa EuPa, EuPa, EuPa” raikaa viimeisenä biisinä kovaäänisistä.

Pelaajaesittelyt

Nuori kuuluttajalupaus summaa pistetilanteen ja käy molempien joukkueiden kokoonpanot läpi.  VG-62 saa painettua pelin Euran päätyyn. EuPa kärkkyy vastaiskuja. Pitkä avaukset suuntatuvat oikealla laidalla viilettävälle Santeri Tähkälle, joka luokin ajoittain uhkaa. Naantalilaisten peli juoksee näyttävimmin Samuli Mikkonen – Eetu Leppänen -akselilla.

EuPa rynnimässä oikealta laidalta

Reilu kymmenen minuuttia on pelattu, kun pallo siirrellään keskellä vähin kosketuksin kohti kotijoukkueen päätyä. Lopputulemana on keskelle vapaaksi jäävä Eetu Leppänen, joka roikottaa pallon vastassa olevan Vili-Verneri Virtasen yli.

0-1

Maalin jälkeen VG-62 antaa hieman enemmän tilaa euralaisille. EuPan hyökkäyksistä puuttuu kuitenkin viimeinen terävyys ja liike. Hyvätkin aihiot valuvat kulmiksi ja yleisestikin ottaen EuPa tuntuu jäävän hieman telineisiin. Kotikylän sydän ei vielä aivan syki.

VG-62:n hyökkäyksissä on enemmän ideaa ja se löytää reitit kotijoukkueen puolustuksen selustaan. Se saakin luotua useampia maalintekopaikkoja ja näyttää kokonaisuudessaan paremmalta joukkueelta.

Aurinkolasikatsomo vaihtaa VG-62:n Leppäsen kanssa näkemykset paitsiotilanteesta. Pian tämän jälkeen EuPa ei saa siivottua keskityspalloa maaliltaan. Pallo putoaa Mikkosen jalkoihin ja vierasjoukkue siirtyy 2-0 johtoon. Peliä on pelattu tässä vaiheessa 25 minuuttia ja alkaa vaikuttamaan siltä, että kesäkaupungin jengi purjehtii omille teilleen.

Vili-Verneri Virtasella riitti ensimmäisellä puoliajalla torjuttavaa

Reilun puolen tunnin jälkeen EuPa tekee tuplavaihdon. EuPan Vili-Verneri Virtanen joutuu ottamaan tuplatorjunnan, jotta lukemat eivät taitu kotijoukkueen kannalta karmeampaan suuntaa. Päätuomarin päättäessä ensimmäisen puoliajan käyvät VG-62:n pelaajat vielä tuplavoimin läpi näkemyseronsa linjatuomarin kanssa jostain aiemmasta tilanteesta.

Puoliajalla katsomossa käydään läpi sekä peli- että elämäntilanneanalyysit. Toisen puoliajan alussa kentällä lentää muutama terävä piikki. Porin Jazz saa pyyhkeitä. VG-62:lta huudetaan huoltajaa kentälle ja sitten huomataankin, että vierasjoukkueen vaihtokoppi kumisee tyhjyyttään.

Pelin ilme muuttuu tunnin jälkeen. Hiukan epäselvässä tilanteessa EuPan pelaaja kolhitaan siten, että ohimo aukeaa. Tuomaristo ei näe tilanteessa rikettä. Kotiyleisö sen sijaan näkee ja tunnistaa pääepäillyksi Antti Leppiniemen, jolla oli jo keltainen kortti alla. Tuomariston lisäksi Leppiniemi joutuu aurinkolasikatsomon hampaisiin koko loppuottelun ajaksi. Armoa ei saa enää myöskään kotijoukkue, vaan dialogi avataan myös niiden kotijoukkueen pelaajien suuntaan, jotka eivät kotiyleisön mielestä anna kentälle tarpeeksi. Juttukavereita löytyy ja ovelalla tavalla useampikin varsinaiseen peliin osallistuva vaihtaa sanasia aurinkolasikatsomon vaativien kannattajien kanssa.

Pian tämän jälkeen pelin-ilme alkoi kiristyä

Yleisöä orkestroi hieman kunnanjohtajamaista olemusta huokuva kotijoukkueen kannattaja. Sekä yleisö että EuPa syttyvät peliin aivan uudella tavalla. Pelto tuoksuu. EuPa vääntää kaksinkamppailut kotiin, pelaa koko ajan loppuun asti ja ottaa pelin hallinnan itselleen. Yhtään sen taitavammaksi tai nopeammaksi EuPan pelaajat eivät tietysti muutu, mutta sillä on nyt aito kotikenttäetu ja se riittää pelin hallinnan ryöstämiseen. Selväksi käy, että EuPa on kuntalaisilleen tärkeä. Maalin takaa pallotyttö huutaa filmaria, kun VG-62:n pelaaja lanataan nurin. Katsomosta nuori poika huutaa takaisin: niin minunkin mielestä!

Toisen puoliajan henkeä

EuPa saa kulmia ja keskityksiä. VG-62:n puolustus painii ne kuitenkin toisaalle. Mahdollisen kavennusmaalin tuoma lopullinen hurmos jää tänään kokematta. VG-62 vie elintärkeät pisteet, mutta Euran Wembleyn pellon tuoksu jää varmasti viipyilemään pidemmäksi aikaa. EuPa lyö talikkonsa kiveen, mutta ottelu kertoo sen, minkälaista henkeä joukkueen on näytettävä, mikäli se mielii sarjapaikkansa pitää.