Sivut

perjantai 28. elokuuta 2020

Retkellä: MaPS-Salon Wilpas

Taponkedon kentältä raikuvista huudoista voi jo päätellä, että nyt ollaan divarifutiksen syvässä päässä. Kävelen vielä katsomotiloja kohti, kun kulman jälkeisestä flipperistä MaPS:n Samuli Heininen vetää pisimmän korren ja vie isännät johtoon. Kotijoukkue pelaa vielä länsi-Suomen kolmosdivarin kärkisijoista ja Salon Wilppaan on vilkuiltava peileihin nelosdivarin kaistaa rymistelevän traktorin varalta.

Ottelu jatkuu ilmeisen lämpimänä. Vaikuttaa että suukopua syntyy jokaisen tilanteen jälkeen. Palloa viedään MaPS:n pilkulle ja viimeistään tässä vaiheessa sekä kentällä että Maskun vaihtokopissa läikkyy reilusti hellalle. Pitkän protestoinnin ja hämmentämisen jälkeen Drilon Musaj asettuu pallon taakse. Laukaus suuntautuu painavana kohti vasenta alakulmaa, mutta Ville Seppänen saa kuin saakin ohjattua pallon ohi maalista. Juuri kuin saattaisi kuvitella, että ottelun kiehumispiste on nähty, kutsuu linjatuomari päätuomarin jutulle. Lyhyen keskustelun päätteeksi rangaistuslaukaus uusitaan. Kentän laidalta räiskitään tuomaristolle lähinnä K-18 kamaa.

Musaj painaa palloa kohti samaa kulmaa. Kuti jää hieman enemmän keskelle. Seppänen kellahtaa pallon eteen.  Musaj pääse oman ripariinsa, mutta Seppänen loikkaa taas eteen. Kerta kiellon päälle: Jasha Balinca poimii seuraavan riparin, mutta laukaus kilpistyy Seppäsen avuksi pikamuurin pystyttäneeseen puolustukseen. Jälkikäteen ajateltuna tämä tilanne kokonaisuudessaan saattoi ratkaista pitkälti pelin kulun.

Alla olevilla videoilla molemmat rankkarit.

Pian pilkkukarnevaalin jälkeen Kari-Pekka Koivunen siirtää MaPS:n 2-0 johtoon. Kellonjouset eivät paljo veny, kun vihreävalkoisten sivuvapari loikkaa Wilppaan omasta pelaajasta maalin ja peli on jo 3-0. Koko ylläoleva hässäkkä eletään ottelun ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Tapahtumaköyhäksi ottelua on vaikea haukkua.

Prässin purkua millin tarkkuudella

Vieressäni ottelun kulkua raportoidaan jonnekin englanniksi. Uusi digitaalinen maailma ja vanhan ajan divarijyrsimet löytävä kuhmuraisella Taponkedon nurmella leikkauskohtansa.

Tuomarilla riitti hommia

3-0 -tilanne ei aivan kuvaa ottelun kulkua. Wilpas vie lyhyillä syötöillä peliä eteenpäin ja näyttää pallolliselta pelaamiseltaan jopa kotijoukkuetta paremmalta. MaPS ei turhaa sievistele, vaan tuo pallon tasan niin pitkälle, että se saa painettua pitkiä painepalloja Wilppaan puolustukseen selustaan. Sen jälkeen vihreävalkoiset rymistelevät ykkös- ja kakkospalloihin koko kokemuksellaan ja elinvoimallaan. Juomatauon aikana kotijoukkueen valmentaja jopa antaa satikutia liian lyhyistä syötöistä. Niistä näyttää aina juontuvan vain ongelmia.

Ennen puoliajalle siirtymistä ehtivät Wilppaan hyökkääjät sähisemään toisilleen. Waltteri Peltola nuohoaa pallon kertaalleen keltamustien maaliin. Kuuluttaja huutelee kentän puolelle, että kenelle se kortti tuli ja voisiko kentälle tullut pelaaja hetkeksi kääntyä, jotta nähdään pelinumero. Selväksi käy, että näin täällä Maskussa homma on aina hoidettu ja hoidetaan jatkossakin.

Koppi kutsuu tapahtumarikkaan ensimmäisen puoliajan jälkeen

Olutkarsinan aita ottaa mukavasti painoa vastaan. Siellä muistellaan muutamia vanhoja divarijoukkueita ja todetaan, että Saliini painaa edelleen UPK:ssa, jonka tavaramerkkinä on otteluiden avaaminen vajaalla. Kärtsäriä haetaa puoliksi ja sinappia riittää molempiin päihin. Illassa on aivan oma tunnelmansa.

Salolaisten kopissa on sovittu, että peliä ei luovuteta. Sen aistii, kun toinen puoliaika saatetaan käyntiin. Ehkä juuri tästä syystä palloa kaivetaan parin minuutin jälkeen MaPS:n maalista. Toimittajana Jashar Balinca. Kirin kärki kuitenkin paljastuu tylpäksi, kun samainen Balinca hölmöilee itselleen toisen keltaisen kortin tilanteesta, jossa salolaiset ovat valmistautumassa jo omaan vapariinsa. Vieressä vanhemman pariskunnan mies nostelee ritarillisesti huopaa seuralaisensa harteilla.

Tappiosta huolimatta Salon Wilppaan Jani Lehtinen hoiti tonttinsa tyylikkäästi

MaPS:n peli kulkee toisella puoliajalla enemmän keskikentän kautta. Sekä Peltolalla että Heinisellä pysyy pallo kivasta jalassa. Wilppaan väsyessä MaPS:n Koivunen vaikuttaa koko ajan vaarallisemmalta. Pallo pyörähtää Wilppaan maalin kattoon Koivusen jalkapöydältä, kun 69 minuuttia on pelattu. Kymmenen minuuttia tästä homma menee hattutemppuhullutteluksi. Kuuluttajalle yritetään ilmeisesti hihkaista, että alleviivaisi kudin lähteneen oikealla jalalla, mutta keisari ei kentän hullutteluihin tartu. Joku Wilppaan pelaajista pyytelee opastusta suihkun käyttöön. Liekö sitten vesi jätetty vierasjoukkueen osalta kortille. Peli päättyy MaPS:n 6-1 murskavoittoon. Samalla paikallinen palloseura nappaa sarjan kärkiparin ainakin seuraavaan ehtooseen asti.

Pääkatsomossa kolmisenkymmentä jalkapallon ystävää ja olutkarsinassa toinen mokoma

Viinikuvaus: Taponkedon ikiaikaisista rypäleistä ikiaikaisella kokemuksella raastettu keitto