Sivut

sunnuntai 20. lokakuuta 2019

FC Inter-KuPS: alpha ja omega

Sateet olivat iltapäivän aikana väistyneet ja aurinko ampui alas pilvipeitteen repeytymistä. Kupittaan puistossa liehuivat sinimustat liput pian alkavan marssin kunniaksi. Marsilla juhlistettiin sinimustin värein väritettyä kotimaisen huippufutiskauden huipentumaa.

Marssi kupittaan -puistosta VeritakselleInter! FC Inter! FC Inter Turku! Raikui paraatista. Jäimme juniorin kanssa suosiolla marssista jälkeen. Vilkuttelimme muutamalla tutulle, joihin olimme kauden aikana niin kotipelien penkeillä kuin vierasmatkojen pikkubusseissa tutustuneet.

Veritas asianmukaisin koristein

Jos oli FC Interillä ollut koko kauden ajan tuote kunnossa, niin niin se on ottanut harppauksia eteenpäin myös veikkausliigan osalta. Sarjajärjestelmän uusiminen on pitänyt kielet mukavan jännityneinä ja nyt kliimaksina oli kauden päättävä ottelu, jossa yhden ainokaisen pelin lopputulema määrittäisi kauden mestarin.

Interin ja KuPS:n otteluun povattiin ennätysyleisöä ja se, mitä ennustettiin, myös pidettiin: 9125 katsojaa löysi tiensä loppuunmyydylle Veritakselle. Sekä Interin että KuPS:n pelaajat saavat ensimmäiset suosionosoitukset, kun he saapuvat kentälle lämmittelemään. Ympäri katsomoa ryppäissä olleiden kotikannattajien lisäksi myös Veritakselle varattu keltamusta -kulmaus oli alkanut täyttyä jo hyvissä ajoin.

Aurinko leikitteli futisjuhlaa odottavalla Veritaksella


Ennen matsia palkitaan palkitaan vielä kauden onnistujia ja omansa käy pokkaamassa hyvä rivi kuopiolaisia ja turkulaisia ammattilaisia.

Sekä koti että vierasjoukkueella..

...riitti uskoa omiinsa


Pelin polkaistaan käyntiin. Peli on hermostuneen oloista. Pitkiä palloja sinkoilee kohti molempien joukkueiden keskuspuolustusta. Alkusavun haihduttua KuPS vaikuttaa pykälän terävämmältä ja vie kaksinkamppailut erityisesti keskikentällä nimiinsä.

Suomalaista futishistoriaa kirjoittamassa


Interin näkökulmasta huolestuttavaa on se, että KuPS löytää hyökkäyspelilleen aikaa ja tilaa Interin boksin ympäriltä. Interin puolustusmuoto liikkuu jonkun kymmenyksen myöhässä ja tämä eskaloituu muutamaksi läheltä piti tilanteeksi. Henrik Moisander, maaliraudat ja KuPS:n hermoilu maalipaikoissa pitävät ottelun edelleen maalin pelinä. 

Antaumuksella koko ottelun rouhineella Interin Timo Furuholmilla on myös tilaisuutensa, mutta vaaka ei heilahda myöskään sinimustien suuntaan: Niko Markkulan aikaisesta keskityksestä lähtenyt tilanne tuomitaan lopulta rikkeeksi. KuPS:n prässätessä Interin toppareita joutuu Inter lähettämään tavallisen paljon pitkiä palloja kohti keltamustien päätyä. Pitkät pallot eivät löydä lentoratoja keltamustien puolustuksen selustaan ja KuPS painii fyysisempänä puolustuslinjaan jäävät pallot väljemmille vesille. Lisäksi Inter ei löydä keskikentän keskustasta reittejä eteenpäin ja esimerkiksi HJK-pelissä hyvin toiminut Paananen-Valencic väylä on tukkeessa.

Kapteeni Timo Furuholm jaksoi raastaa koko ottelun ajan

Inter sai luotua vaarallisimmat tilanteensa laidoilta


Toisen puoliajan alku toisintaa ensimmäistä ja sitten väistämätön tapahtuu. Daan Klinkenbergillä polttaa pallo jaloissa keskikentällä ja vaarattomalta vaikuttaneen tilanteen päätteeksi Ilmari Niskanen pääsee herkistelemään boksin kulmaan. Juuso Hämäläinen samuttaa ensimmäisen sytytyslangan, mutta pallo palautuu Niskaselle, joka veivaa jalkansa vapaaksi ja löytää kuuden Inter -pelaajan keskeltä kiitoradan pallolle: yläkulmassa ja kuopiolaisten kannattajakatsomossa räiskyy ja paukkuu.

Peli ei tästä paljo vanhene, kun taas vaarattomalta vaikuttaneen tilanteen päätteeksi pallo päätyy Reuben Ayarnalle. Ensimmäisen maalin shokki lienee vielä päällänsä, koska Yliopiston -kadun kävelykatu siirtyy hetkeksi Veritaksen nurmelle: pelin alapuolella on seitsemän sinimustaa, mutta Ayarnaa ei saada kopattua nurin eikä hänen kutinsa eteen löydy myöskään Inter pakistoa ja kalakukkoa kaivetaan maalin toisesta yläkulmasta. Nyt vaati jo väkevää sinimustaa mielikuvitusta keksiä, miten ottelu tästä kääntyisi.

KuPS löysi tilaa Interin boksin tuntumasta...

...ja oli joukkueista fyysisempi


Ottelu ei käänny. Jose Riveiro kääntää loput kivet: Albion Ademi ja Elias Mastokangas pääsevät vielä koettelemaan KuPS-puolustusta, mutta puolittaiset tilanteet eivät käänny tai pompi maalipaikoiksi asti. Sinimustien kurkkua alkaa puristaa ja Niko Markkula pelaa itselleen toisen keltaisen kortin.

Toisen riemu on toisen tuska
Inter pokkaamassa hopeiset kaulaansa


Antti Munukka sekä päättää pelin että starttaa kuopiolaiset urheilujuhlat. KuPS:n peliesitys ei maaleja luukunottamatta silmiä hivele, mutta jotenkin se tiesi ja otti paikkansa Veritaksella. Inter jäi hieman araksi ja hintana oli mestaruus. KuPS voittaa, keltamustat kyyneleet pyyhitään, suomalainen jalkapallo voittaa (ei kuitenkaan siksi, että Inter häviää), Inter häviää ottelun, mutta voittaa oman paikkansa tulevassa eurokesässä: siitä saadaan Turussa olla kiitollisia.

Kiitos kuluneesta kaudesta ja tulevasta eurokesästä!Viinkuvaus: kalakukolla maustettu ja keltamustalla kontaminoitu sinimusta
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti