Sivut

sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Málaga CF-RCD Mallorca: aurinkorantojen klassikko

Aurinko maalaa La Rosaledan seiniä. Sivustan yläosassa tuikkii Málaga CF:n logo. Stadionilla tullaan muutaman tunnin kuluttua käymään La liiga 2:sen nousukamppailun kannalta tärkeä aurinkorantojen klassikko Málaga-Mallorca. Kotijoukkue on pudonnut edellisellä kaudella Espanjan pääsarjasta ja hamuaa varmasti takaisin. Mallorcan divarikierros on kestänyt kuusi vuotta ja sillä on myös 27:n kauden verran historiaa pääsarjasta.

Ottelua vielä kärsivällisesti vartova La Rosaleda


Läheisistä ravintoloista on vaikea löytää pöytää. Moni muukin on tullut sillä mielellä matsiin, että ensin käydään kevyellä lounaalla ja oluella, minkä jälkeen siirrytään La Rosaledalle. 

Aurinkorantojen klassikko: Málaga CF-RCD Mallorca


Katuvarsiravintolan takatiloista löytyy lopulta tilaa. Terassilla on myös muutama Mallorcan fani. Otteluun valmistautuminen sujuu sulassa sovussa. Katukuvaa miehittävät sinivalkoraidalliset paidat. Ravintolan henkilökunta kirjaimellisesti juoksee keittiön, tiskin ja pöytien välillä.

Liput otteluun sai tilattua suoraan Málaga CF:n kotisivulta. Tilaamiseen tarvittiin hieman espanjan kielen taitoa, mutta google translatorilta sai tarvittavaa konsultaatiota. Liput napsahtivat suoraan sähköpostiin. Hyvät paikat toisen sivustan keskitasanteelta maksoivat 35€/aikuinen ja 5€/lapsi. Lippuja olisi luultavasti saanut myös peliä ennen lipunmyyntiluukuilta, vaikka peliä seuraamaan saapuikin inan vajaa 24 000 jalkapallon ystävää.

Málaga CF:n kannattajajoukot lyövät tahtia ottelulle ja Málaga lähtee kovalla höyryllä otteluun. Mallorca vetäytyy ja on täysin vastaantulijana, kun sinivalkoiset vyöryttävät hyökkäyksiä toisensa perään punaisten maalille. Yritän bongata jostain vierasjoukkueen kannattajia, mutta nämä vaikuttavat sulautuneen muuhun massaan.

Tunnelmia kotijoukkueen kannattajakatsomosta


Koko stadioni elää ja laulaa ottelun mukana. Hiljaisia katsomonosia ei oikeastaan tässä ottelussa ole. Tuomarin torjuessa Málagan hyökkääjän rankkarin kalastelun yleisön vihellys on korvia särkevää ja lapsetkin ovat hetken ihmeissään.

Aurinko leijailee katoksen takaa ja paahtaa kuumasti katsomoon. Ihmiset valuttelevat vettä lastensa päälle. Kuumuus ei näytä vaikuttavan pelin tempoon, mutta Málagan paahtaminen ei tuo toivottua tulosta, vaan puoliajalle mennään 0-0 -tilanteessa.

Valkoiseksi maalattujen betoniseinien uumenissa on viileämpää. Tällä puolella stadionia on yksi koju, josta saa vettä, purtavaa ja alkoholitonta olutta. Hetkellisesti laulu raikas myös kojun luota. Pelipäivä on selvästi juhlapäivä täällä ja jalkapalloon suhtaudutaan välimerellisellä intohimolla. Yleisössä on ihmisiä vauvasta vaariin ja ottelulla vaikuttaa olevan myös vahva yhteisöllinen ulottuvuus. Lämpimiä tervehdyksiä vaihdetaan eri katsomonosien välillä.

Varaamme reilusti vettä toiselle puoliajalle. Olot ovat edelleen kuumat auringon leijaillessa keskelle vaaleansinistä taivasta. Bongaan vierasjoukkueen kannattajaryhmän stadionin ylälehtereiltä. Kyseessä on arviolta 20-30 -hengen ryhmä eli lauantai-ilta Málagassa ei vetänyt paljoakaan punaisten kannattajia paikalle.

Mallorcan fanit juhlimassa maalia


Mallorca iskee käytännössä ensimmäisestä kunnon paikastaan 0-1 -maalin. Maali hiljentää jo valmiiksi turhautuneen kotiyleisön. Osa katsojista lähtee samantien poistumaan katsomosta. Kotijoukkue on pelannut identiteettinsä mukaisesti näyttävää ja energistä, mutta lopulta tehotonta futista. Se on ollut samannäköinen kuin edellisenä vuonna La liigassa, jolloin tehottomuus koitui sen kohtaloksi. Mallorca on jaksanut pysyä omassa pelisuunnitelmassaan ja se hyödyntää tilanteensa kylmäävästi.

Torikokous ottelun toisella puoliajalla


Epäusko aaltoilee yleisössä, kun tuomari puhaltaa pelin poikki. Punaisten pieni rytmiryhmä tanssii ja laulaa omassa katsomon osassaan. Ahtatuessamme ulos stadionilta kuulen, miten isä kehottaa suomenkielellä poikaansa tarkistamaan, että kausikortti on tallessa. Suomalainen jalkapallokulttuurin siemen itää myös täällä aurinkorannalla.

Ohitamme muutaman turistibussin. Fuengirolaan lähtevään bussiin nousee vanhempi mies päätään pudistellen. La Rosaledalta eri suuntaa kiertyvät kadut jättävät taakseen kuuman ja tunnelmaltaan kiihkeän jalkapallospektaakkelin. Selvää on että seuraavaa Málagan ottelu imee taas koko kaupungin itseensä.

Viinikuvaus: hiostavan kuuma ja kiihkeä aurinkorantojen klassikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti