Sivut

sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Martin Ødegaard –voiko maailman paras pelaaja olla norjalainen?

Martin Ødegaardilla on poikkeuksellinen taito hallita peliä ahtaassa tilassa

Alkuvuodesta 2015 jalkapallomaailma kohahti. Real Madrid oli ostanut 16-vuotiaan Martin Ødegaardin noin neljällä miljoonalla eurolla norjalaisesta Strømsgodsetista. Jalkapalloilevalle maailmalle suhteellisen tuntematon lahjakas nuorukainen nousi otsikoihin ryminällä. Poikkeuksellisen pelisilmän ja taidon lisäksi huomio kiinnittyi Ødegaardin palkkaan. Oliko 80 000 punnan viikkopalkka kohtuullinen norjalaiselle raakileelle? Siirto Real Madridiin nähtiin myös jonkinmoisena ammatillisena riskinä. Kahmaisiko jalkapallon jättiläinen, joka ei varsinaisesti ole tunnettu kasvatustyöstään, liian aikaisessa vaiheessa yhden ikäluokkansa lahjakkaimmista jalkapalloilijoista riveihinsä? Kaiken epäolennaisuuden keskellä on hyvä kuitenkin ymmärtää, että Ødegaardin tulevaisuus on nyt viikko viikolta taloudellisesti paremmin turvattu ja lisäksi hän saa harjoittaa ammattiaan parhaissa mahdollisissa olosuhteissa parhaiden mahdollisten ammattilaisten ympäröimänä. Mielestäni ainoa oikea kysymys on: voiko Martin Ødegaardista tulla maailman paras jalkapalloilija?

Ødegaard aloitti jalkapalloilijan uransa synnyinkaupunkinsa omassa seurassa Drammen Strongissa. Martinin isä Hans Erik Ødegaard on entinen jalkapalloilija. Martin syntyy jalkapalloperheeseen. Ødegaardin vanhemmat rahoittivat Drammen Strongin harjoistuskentän uudistamisen tekonurmeksi. Sen jälkeen seuraakin se melko tavallinen tarina. Ødegaard viettää kentällä tuhansia tunteja aikaa, pelaa jalkapalloa aina kun on mahdollista ja käytännössä nukkuu pallon kanssa. Hän siirtyy 2009 11-vuotiaana Strømsgodsetin nuorisojoukkueeseen. Pelaa ja harjoittelee itseään 2-4 -vuotta vanhempien junioreiden kanssa. Häntä peluutetaan vasempana pakkina, jotta hän saisi mahdollisimman paljon kosketuksia palloon ja kohtaisi samalla itseään fyysisesti vahvempia vastustajia.

Ødegaard debytoi Strømsgodsetin edustusjoukkueessa 13-vuotiaana. Käy säännöllisesti Eurooppalaisten suurseurojen harjoitusleireillä. 15-vuotiaana hän murtautuu Strømsgodsetin pelaavaan kokoonpanoon. Ødegaardista tulee nuorin Norjan pääsarjassa pelannut jalkapalloilija ja myös nuorin Norjan pääsarjassa maalin tehnyt pelaaja. Ensimmäisellä kaudellaan Norja Tippeliigassa Odegaard tekee 5 maalia ja antaa 5 maaliin johtanutta syöttöä 23:ssa ottelussa. Samana vuonna 15-kesäisenä hän myös debytoi Norjan maajoukkueessa.

Tässä kohtaa tarina saa monitahoisemman twistin. Barcelonan Lionel Messiä ihannoiva nuorukainen saa unelmasiirron Real Madridiin. Siirto ei varmasti ole kaikkien mieleen. Huhutaan että Ødegaard poistaa sosiaalisesta mediasta kaikki Messiä ylistäneet lausumansa. Julkisuuteen valuvat myös tiedot Ødegaardin palkasta. Pojan klopista tulisi muutamassa kuukaudessa miljonääri, vaikka todelliset näytöt jalkapalloilijana ovat vielä antamatta. Lisäksi Ødegaardin sopimukseen on vaadittu pykälä, jossa määritellään se, että Ødegaard harjoittelee Real Madridin ykkösjoukkueen mukana. Hän pelaa kuitenkin Real Madridin kakkosjoukkuessa Castillassa. Ødegaardin saapuessa Castillaan joukkue on tukevasti Espanjan kolmanneksi korkeimman sarjatason nousukamppailussa. Castilla häviää neljä peliä putkeen Ødegaardin debyytin jälkeen. Voittaa jälleen Ødegaardin ollessa maajoukkueen mukana. Zinedine Zidane jättää Ødegaardin seuraavassakin ottelussa kokoonpanon ulkopuolelle ja Castilla voittaa.

Castillan ja Ødegaardin teiden risteytymässä törmäävät superlahjakkaan nuoren kehitysprojekti ja alasarjoissa tahkovan reservijoukkueen tavoitteet. Ødegaard on myös jatkuvasti ollut nuorin ”sitä ja tätä” tehnyt pelaaja. Carlos Ancelotti lyö pisteen tälle kululle. Hän ei ota Ødegaardia kokoonpanoon 10.3.2015 Schalkea vastaan pelatussa mestareiden liigan jatko-otteluissa, mikä merkitsee, että hänestä ei tule nuorinta mestareiden liigassa koskaan pelannutta pelaajaa. Ancelotti kertoo syyn: Ødegaard ei ole vielä valmis eli hän ei ole vielä tarpeeksi hyvä. Ele on eräänlainen paluu todellisuuteen. Ei ehkä niinkään Ødegaardille vaan koko jalkapalloilevalle maailmalle. Parhaat pelaa. Jos Ødegaard olisi jo tarpeeksi hyvä, hän pelaisi säännöllisesti jo Real Madridin edustusjoukkueessa. Näin ei kuitenkaan ole ja siinä ei ole mitään ihmeellistä. Ødegaardille on suunniteltu oma kehitysohjelma, jota hän toteuttaa askel askeleelta. 

Ødegaard on ensimmäistä kertaa Real Madridin La Liga-ottelun kokoonpanossa huhtikuun lopussa 2015, kun Gareth Bale, Karim Benzema ja Luka Modric ovat loukkaantuneina. Peliaikaa ei kuitenkaan tule. Hän saa debyyttinsä myöhemmin 7-3 –voitossa Getafea vastaan. Symbolisesti hänen vaihdetaan hattutempun tehneen Cristiano Ronaldon tilalle. Lisää La Liga otteluita ei kuitenkaan tule. Paikka yhdessä maailman parhaan sarjojen parhaista joukkueista ansaitaan kovalla työllä. Vielä ei ole Ødegaardin aika.

Ødegaardin pelaamista, kun katsoo, niin huomio kiinnittyy siihen, miten hän pystyy palloa vastaanottaessa hallitsemaan tilaa kevyellä ensimmäisellä ja toisella kosketuksella. Ødegaard rytmittää peliä paineen alla siten, etteivät fyysisesti vahvemmat pelaajat pääse kunnolla iholle. Lisäksi hän reagoi pallollisena nopeasti muuttuvaan pelitilanteeseen ja varioi peliään haastamisen ja vapauttavien syöttöjen välillä. Ødegaardilla on taito luoda tilaa ja viedä hyökkäyksiä ahtaassakin tilassa eteenpäin. Siinä missä Cristiano Ronaldon tavaramerkki on räjähtävä nopeus ja Lionel Messillä alati vaaralliset kuljetukset, joiden kautta hän liimaa vastustajat itseensä, Ødegaardin tavaramerkiksi voisi muodostua pelin vieminen ahtaasta tilasta ylivoimahyökkäyksiin muutamalla kevyellä kosketuksella. Ainakin siinä pelin osa-alueessa hänestä voi tulla maailman paras. Muilta osin aika tulee näyttämään tuleeko seuraava Diego Maradona Norjasta.


Viinikuvaus: taianomaista hehkua, liitoa ja maan kamaraa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti