Sivut

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Madridin derby: mielikuvia ja lisää mielikuvia

Viime keväänä Madridin derby päättyi dramaattisten vaiheiden jälkeen  Realin juhliin


Diego Simeonen aikakaudella Atletico Madrid on noussut yhdeksi Euroopan parhaista jalkapallojoukkueista. Atleticon nousu on tuonut oman kulmansa myös Madridin derbyyn El Derbi madrileñoon. Madridin derby sai yhden kliimaksinsa viime vuoden mestareitten liigan finaalissa, jonka Real Madrid dramaattisten vaiheiden jälkeen voitti 4-1. Nyt joukkueiden ritarit taistelevat mestareiden liigan välieräpaikasta.

Real Madrid herättää mielikuvia elitismistä, rahasta ja keskushallinnon suosimasta seurasta. Real saa kaikuja Francon fasismista. Sen tähtipelaajat ovat sliipattuja ja ärsyttävän brändättyjä. Atletico on aggressiivinen pikkuveli, joka joskus mielletään työväen joukkueeksi. Atleticon pelaajilla tummat parrat saavat rehottaa ja ne symboloivat taistelutahtoa. Tosiasiassa molemmat seurat ovat miljoonabisneksiä, joilla on globaali ja laaja kannattajakunta ja joilla on omat vivahteensa oikeistopolitiikasta. Real on rikkaampi ja suurempi seura, mitä Atletico. Real Madrid henkilöityy tähtipelaajiinsa: eritoten Cristiano Ronaldoon. Atletico Madrid henkilöityy valmentajaansa. Real ostaa ja Atletico kasvattaa. Atletico on tällä hetkellä altavastaaja statuksen takia sympaattisempi joukkue, kun taas Realista häivähtää hieman ylimielisyyttä.

2000-luvulla Madridin derby oli pitkään yksi kiihkeä ja kiinnostava ottelu, jonka Real Madrid lopulta voitti. Sittemmin Simeone on onnistunut horjuttamaan Madridin valta-asemaa. Atletico kykenee aggressiivisella ja fyysisellä pelitavalla rikkomaan taitavampien joukkueiden peliä. Atletico kykenee myös hallitsemaan peliä ja hyökkäämään monipuolisesti peleissä heikompia joukkueita vastaa. Lisäksi Atleticon erikoistilannepelaaminen on erittäin tehokasta. Näillä eväin se vei La Liga-mestaruuden viime kaudella. Tällä kaudella Real ei ole voittanut Atleticoa kertaakaan. Lähellä se oli viimeksi Vicente Calderonilla, mutta tehottomuus maalipaikoissa jätti joukkueen 0-0 tasapeliin.

Keskiviikon ottelu tulee vetämään oman viivansa Madridin valta-asemiin. Atletico on tippunut La Ligan mestaruustaistelusta. Tippuminen Realille mestareiden liigassa leimaisi Atleticon jälleen räksyttäväksi pikkuveljeksi, joka hampaat irvessä roikkuu isoveljen lahkeessa. Voitto horjuttaisi isoveli-pikkuveli asetelmaa perustavanlaatuisesti.

Viinikuvaus: kiihkeä, tulinen, tuhkaa, verta ja historiaa

Kuvan alkuperäinen lähde: https://www.flickr.com/photos/azuaje/14244869336/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti