Sivut

lauantai 14. tammikuuta 2023

RaiFu-HIFK FS: täydellä kympillä käänteitä

Raision urheiluhallipyhätössä Kerttulassa oli parkkipaikoilla käyttöastetta. Suuntasimme jo hieman perinteiseen malliin suoraan taisteluparin treeneistä livefutsalin pariin. Edellisen viikon PiPS-MadMax ottelun tiimoilta havahduin siihen, että naapurikylässä, jossa olen eniten omiakin nappiksia ja sisäpelitossuja kuluttanut pelataan naisten futsalia korkeimmalla mahdollisella kansallisella tasolla. Aikataulut osuivat myös sikseen kivasti, että olimme Kerttulan liikuntahallilla hyvissä ajoin ja pääsimme nauttimaan kotijoukkueen värimaailmaan sopivasta vihertävästä ja sinertävästä valoshowsta.


Joukkueet valmiina jännitysnäytelmään

Kuuluttaja rummuttaa kotiyleisön kannustuksen perään. ”Sehän meni heti yli” huikkaa taistelupari pian ottelun alussa. Näinhän se menikin, mutta koko ottelu ei kuitenkaan piirtynyt ensimmäisen sivalluksen mukaan, vaan kaikkinensa käsiin jäi hyvin tapahtumarikas ja vauhdikas matsi.

HIFK saa ottelun pallollisesta laidasta alussa paremman otteen. RaiFulla ei kuitenkaan mene sormi suuhun, sillä se pystyy pallonriistojen jälkeen viemään peliä nopeasti HIFK:n päätyyn. Kuteja paukkuu tasaiseen tahtiin molempiin päihin ja peli virtaa vauhdikkaasti molempien joukkueiden ajaessa varsin suoraviivaisesti vastustajan maalia kohti. HIFK:n puhurin yltymisestä huolimatta se on RaiFu, joka määrittää ensimmäisenä tuulen suuntaa. RaiFu pääsee HIFK:n kulmapotkusta iskemään rivakasti vastaan. Ella Mäki ja Jenna Osa juoksuttavat palloa Kerttulan parketilla siihen malliin terävästi, että lopulta Tiiu Lehtonen pääsee Osan nappipassista pamauttamaan pallon maalin kattoon: 1-0.

Tiiu Lehtosen maaliMaalin jälkeen peli hetkeksi tasaantuu. Ottelun kuuluttajalta tulee myös osuvia ja vain sopivissa määrin kotijoukkueen suuntaan vetäviä kommentteja ottelun kulusta. HIFK ottaa hiljalleen taas otteen ja pallo pyörii välillä hyvin lähellä maaliviivaakin ennen kuin hieman pidemmän hallintajakson jälkeen Iina Ahola on ensimmäisenä kiinni RaiFun puolustuksesta kimmonneessa pallossa. Ahola painaa sen vähin kosketuksin takaisin maalia kohti ja RaiFun pelaajasta pienen pompun ottava kuti on pysäyttämätön paikka Eveliina Koskelalle: 1-1

Ottelutapahtuman ensimmäinen puoliaika ehtii tarjota kaikkea musiikkimaailman happyteknosta Abbaan ja "melekeen" tilanteina sekä HIFK:n Hanna Halosen RaiFun maalin ristikon merkkaavaan kudin että Jenni Huttusen laukauksen, jonka matka käy Koskelan torjunnan kautta tolppaan ennen kuin tulostauluille (sekä vanhalle perinteiselle että uudelle modernimmalle) saadaan lisää pykäliä. Tiiu Lehtonen hiipii jälleen viekkaasti takatolpalle, jonne pallo myös RaiFun hienon rajapotkukuvion päätteeksi päätyy: 2-1. HIFK rokottaa pelin melko nopeasti tasoihin. Tähtirinnat siirtelevät palloa mallikkaasti RaiFun kenttäpuoliskolla ja pallo pelataan muodon sisälle Hanna Putaalalle, joka pudottaa sen oikealta nousevalle Jenni Huttuselle, jonka kuti ohittaa Koskelan: 2-2

RaiFu juhlii

HIFK FS juhlii

Molempiin päihin ajetaan vielä yksittäisiä maalipaikkoja ja sitten yleisö pääsee nauttimaan ottelutapahtuman maskottina ja tukijana olleen Weenix -linnun tanssiesityksestä.


Tauko-ohjelmaa

Kuuluttaja pumppaa kotiyleisöön lisää ökymööliä ja RaiFu aloittaa toisen puoliajan napakasti. Stella Enwena entisöi kilpasisko Hanna Halosen aiemmin jättämän jäljen tennishallin puoleisen maalin ristikosta. Paradoksaalisesti se on jälleen vastaanottava joukkue, joka tamppaa maaliverkkoja. Pelikelloon on ehtinyt 22:25, kun Tuula Siren nappaa syötin keskialueelta ja tikkaa itsensä keskelle. Sirenin kuti kohoaa yläkulmaan: 2-3

HIFK saa maalista energiaa ja pääsee vahvasti pelin päälle. Pelin juonen mukaisesti se tarkoittaa tietysti sitä, että RaiFu tekee seuraavan maalin. Osa katkaisee HIFK:n pitkän avauksen ja kytkee turbon päälle. Pysäytysvarjon lauetessa Osa löytää maalilta Enwenan, jonka ensimmäisen ja toisen yrityksen Tytti-Maria Mikkola vielä tulppaa, mutta kolmas poksauttaa koko altaan ja Enwenan todellinen tahtomaali tasoittaa pelin. 

RaiFun seuraava on sitten tahtomaali potenssiin kaksi. Halkoja hakataan kulmapotkun avaaman painostusjakson päätteeksi HIFK:n maalilla pidempikin pätkä ennen kuin Osa survoo sen väkisin maalin. Tuomareiden pienen tuumaustauon jälkeenkin maali pitää ja RaiFu ottaa 4-3 -johdon. 

Se on jälleen Osa, joka on paikallaan, kun peliä viritellään 5-3 tilanteeseen. Osa lukee professorin tarkkuudella Mikkolalta karkaavan syötön ja sen jälkeen turbo kytkeytyy jälleen päälle. Mikkola saa kätensä vielä Osan ensimmäisen yrityksen eteen, mutta RaiFun pelikirjaan on ilmeisen isolla fontilla painettu, että riparit pistetään sisään ja niin pistetään nytkin: 5-3 ja pelikellossa 29:40

Kirjoittaja ja kenties joku muukin saattoi harhautua tuumimaan, että olikohan tämä nyt tässä. Ei. Ei se ollut. HIFK ottaa lentävän maalivahdin sisään ja pistää vimmatun painostuksen silmään. Yksi ottelun hahmoista Dali Meller pistää palloruletin päälle kovan ja matalan kudin maalia kohti. Koskela ei saa vaikeaa palloa kontrolliinsa ja Karoliina Kröger on haaskalla: 5-4

HIFK jatkaa lentävällä veskarilla ja kun RaiFulta ei löydy käärmekeittoa tätä pelisuunnitelmaa neutralisoimaan, niin kaivetaan palloa kohta jälleen kotijoukkueen pyydyksestä. Selma Rantala saa keskeltä Jenni Huttusen tutkalleen ja Huttusen matala kuti tuon trilleriin kymmenennen käänteen: 5-5 ja valotaululla 36:22. Koko otteluun peilaten voidaan sanoa, että HIFK on tasoituksensa ansainnut.


Vielä mennään

HIFK himmaa riskitasoja, vaikka jälkikäteen voidaankin hassutella ajatuksella, että olisiko HIFK:n kannattanut edelleen painaa lentävällä veskalla. RaiFu pääsee jälleen veneen kyytiin, mutta se on HIFK, jolla on pari läheltä piti tilannetta ennen kuin peli pääsee jatkoajalle. Kuuluttaja fiilistelee RaiFun näkökulmasta historiallista onnistumista HIFK:ta vastaan. Jatkoaika ei tuo lisämaaleja, joten peli viedään pitkän kaavan eli voittomaaliskaban kautta päätökseensä. Rankkareiden kanssa mennään tasavedoin viimeiseen laukaisupariin saakka. RaiFun Sanja Ketola pudottaa pallon vasempaan alakulmaan ja pakkorakoon jääneen HIFK:n Dali Mellerin kuti ryömii maalin ohi, joten RaiFu ottaa voiton ottelussa, jonka draaman kaarta ei välttämättä tällä kaudella enää niin vain pystytä uusintamaan.


Raisiolaisittain railakkaat lopputunnelmat


Viini: jokaisella ruokalajilla omansa


2 kommenttia:

  1. Hienosti kirjoitettu! Sen verran voisin korjata että IFK:n 2-3 maalin iski Tuula Sirén ei suinkaan Hanna.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, korjataan tämä!

    VastaaPoista