Sivut

sunnuntai 22. tammikuuta 2023

KF Kosova-Tervarit: veto, veto ja veto

Samppalinnan palloiluhallissa saatiin todistaa hengästyttävää futsalmatsia, kun Oulun Tervarit pudotteli länsirannikkoa Turkuun asti KF Kosovan vieraaksi. Katsomossa ei ole vielä hirveästi tunkua, kun sovimme lipunmaksumenetelmästä pienen pöydän äärellä. Keikka Samppalinnaan on blogille laatuaan toinen (ei se toinen, joka on aiemmin luvattu) ja asettaudumme koko perheen voimin pitkän sivun penkeille. Musiikissa on jotain lomafibamaista ja taisteluparikin pistää hetkeksi tanssien. Samaan hengenvetoon tutkimme, mistä futsal on itseasiassa lähtöisin. Oma arvaukseni Brasiliasta ei ole mahdottoman kaukana, mutta nopea googlaus tarjoaa oikeaksi vastaukseksi naapurivaltiota Uruguayta. Siitä voidaan ripustaa yksi sulka jälleen taivaansinisen palloilukansan sotapäähineeseen.


KF Kosova ja Oulun Tervarit tarjosivat hengästyttävän pelin

KF Kosovan nimilistalla on useampiakin tuttavuuksia läntisen-Suomen futiksen alasarjoista. Tervareiden kokoonpano ei niinkään tässä kohtaa soita kelloja, mutta taistelupari esittää sinänsä ihan relevantin kysymyksen:

-Tykkääköhän Oulun numero 24 joulusta?

Niinpä. KF Kosova ottaa pallollisen pelin hallintaansa ja Tervareille jää enemmän vastaiskujen kyttäämisen rooli. KF Kosova rytmittää peliään pidempien hallintajaksojen ja suoraviivaisemman selustaan suoraan juoksuihin puhkovien syöttöjen välillä. Lisäksi KF Kosova laukoo hanakasti ympäri kenttää, mutta ottelun alussa pallot paukkuvat säähavaintopalloiksi. Tervarit saa vietyä omia vastaiskujaan myös syvyyteen ja peli etenee kokonaisuudessaan melko tasaisissa merkeissä. Reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen Tervarit saa tyynnytettyä kotijoukkueen enimmän myrksyn ja kirjaa samalla myös pidempiä pallonhallintajaksoja nimiinsä.

Vajaa tusinan verran on rusinoita pullassa, kun KF Kosova liikuttelee palloa nopeasti hyökkäysalueellaan. Karusellissa on sen verran kierroksia, että omalla seurattavien shortilistilläkin olleella Alban Feratilla jää riittävästi tilaa Tervareiden muodon keskelle ja kun Flamur Ibrahimi pallon Feratille tarjoilee, niin kopsahtaa se seuraavaksi tolpan kautta alakulmaan: 1-0.


KF Kosova juhli ensimmäisenä

KF Kosova saa sähköä maalistaan, mutta Tervarit ei putoa kyydistä, vaan sinnittelee tiukasti mukana. KF Kosovan Florent Jasharilla vaikuttaa olevan pelin taitopuoli verissään ja Asdren Mustafalta nähdään useampi tyylikäs suorite. Tervareilta silmään pistää kovilla kierroksilla pelaava Jyri Vääräniemi, joka lopulta ottaa peliin reilummin kantaa, kun kellossa 18:15. Vääräniemi löytää pallollisena keskeltä auki olevan kanavan ja sinne hän myös syöksyy. Seuraavaksi syöksyy pallo vastustamattomasti alakulmaan: 1-1 ja tuuletuksessa on pientä Diego Simeone -vivahdetta.

Kotiyleisö asettuu äänekkäästi suojattiensa puolelle tasoitusmaalin jälkeen. Tilanteita rakentuu vielä molempiin päihin, mutta maaliverkoissa asti ei pöllyä, kuten tauolla tupakkapaikalla.


Metkut mielessä kohti toista puoliaikaa

Toisella puoliajalla peli lähtee heti alusta aaltoilemaan molempiin päihin. Molemmilla veskareilla riittää hommia ja omaan silmään näyttää siltä, että Tervarit kasvattaa suhteessa enemmän xG:tä. Ketsuppipullo aukeaa muutaman minuutin kuluttua toisen jakson alusta. Ensin Vääräniemi hätyyttelee hänelle chipatusta kulmapotkusta  Valon Gerxhalijaa volleyllä. Gerxhalija saa venytettyä vielä jalkansa laukauksen eteen, mutta sitä seuranneesta erikoistilanteista pallo saadaan maalin eteen pakittaneelle Aapo Kuivilalle, joka ohjaa sen maaliin: 1-2

Edellisestä maalista ei kulu kuin tovi, kun Sami Huhtiniemi syöksähtää keskelle oman riparinsa perään. Sen hän tinttaa melkoisen lennon ja tahdonosoituksen jälkeen maaliin: 1-3. Jonkinlaista haukkakohtaa maali on otteluun piirtävinään, mutta KF Kosova vastaa väkevästi ja ottelun Gung Ho -moodi napsautetaan päälle.

Pleksit paukkuvat ja Tervareiden hyvänoloinen ote jatkuu, mutta se on kotijoukkue, joka pistää seuraavan maalirallin pystyyn. Pelikello pysähtyy 26.52 kohtaan, kun KF Kosovan Behar Cimili veivaa oikeassa laidassa jalkansa väksin auki ja tinttaa pallon voimalla maalin kattoon: 2-3. Pelin sähkö voimistuu entisestään ja pientä chäntin tynkääkin kaikuu Samppalinnan seinillä. Jashari ehtii kertaalleen venyttää pallon eteen siten, että se kopsahtaa Veikka Pekkalan maalin sisätolppaan ennen kuin homma punnerretaan rangaistuspotkusta tasoihin. Rankkaria varten maaliin otettu Eetu Järvitalo saa kinttunsa Alban Feratin kudin eteen, mutta Ferati on vuorostaan ensimmäisenä paluupallossa ja peli on taas tasan.

Alban Ferati tinttaa rankkarinsa riparin sisään:
Peli lämpenee lähelle kiehumispistettä ja tuomaristokin saa hikoilla pelipalkkioidensa eteen. KF Kosova rakentaa hyvin momentumiaan ja Tervereiden virhekiintiön lasi saavuttaa hiljalleen piripinnan. KF Kosova pelaa vaparikuvion, jonka maalitauluna on Jon Terrnava. Terrnava ohjaa kovaa keskellä painetun pallon maaliin: 4-3 ja kellossa on 33:43 eli ei vielä paljon mitään.

Tervarit ei kauaa tulessa makaa, vaan Vääräniemi painii pian pelin vapariväännön jälkeen maalin edustalta tasoihin: 4-4. Käänteitä tulee ottelussa niin kovaan tahtiin, että kirjoittajankaan jonglöörin taidot eivät meinaa riittää kaikkien pallojen ilmassa pitämiseen. Ajassa 16:29 vene keikahtaa jälleen toripoliisin suuntaan, kun Antti Uusitalo liukuu takatolpalta Iiro Vandellin upean syötön sisään: 4-5

Tervarit jälleen toripoliisin paikalla

KF Kosova ottaa heti lentävän veskarin sisään ja noin puolen minuutin sisään Tervareiden johtomaalista Tervareiden riketili napsahtaa kuuteen. Alban Ferati pääsee koittamaan maalintekoa aivan Tervareiden veskarin varpailta. Alas ja etukulmaan lukittuu oma katse. Sinne myös Ferati osoittimensa siirtää, mutta pallo kimpoaa tolpasta takaisin pelikentälle. Tuomaristo huomauttaa pian sen jälkeen, että KF Kosova ei voi käyttää lentävää maalivahtia, jos pelipaidassa ei ole pelinumeroa. Homma hoituu punaisella teipillä ja jännitys tiivistyy materiaksi.

Loppuhuipennus on hieman MM-finaalin tyylinen. Tervareiden pelatessa kärsivällisesti aikaa KF Kosovan kulmauksessa avautuu lopulta paikka avoimeen peliin vielä kertaalleen. Näkemykseni mukaan se on Jashari, joka saa potkittua kulmasta pallon itselleen ja seuraavaksi hän pistää poikkikentän kulkevan syötön Feratille. Ferati tikkaa väkevästi kohti maalia ja laukoo voimalla matalan kudin, jonka jouluaaton mies eli Veikka Pekkala jalallaan torjuu kuin Emiliano Martinez konsanaan. Peliä oli alle kymmenen sekuntia jäljellä. Katsomosta kuuluu parkaisua ja takit kahisevat päälle. Tervarit voittaa mielipuolisen ottelun. Kierrokset eivät ihan heti laannu ja Ferati paloitellee joukkueen parhaan pelaajan palkinnoksi saamansa suklaan vielä parketin kautta valmiiksi nautittavaan muotoon.

Tunneskaalan jännityskiintiö paukkui itselläkin huolestuttavalla tavalla jo alkuillasta yli, vaikka seuraavaksi sykkeen tuli kestää Leedsin peli.

Viini: tervattua Sefaa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti